2021. október 15., 20:00

Közös összefogással a komáromi kórházért

A Komáromi járásban élőket nem hagyja nyugodni a kérdés: a tervezett egészségügyi reform keretében leminősítik-e a kórházukat, vagy hinni lehet Vadimír Lengvarský egészségügyi miniszternek, aki azt mondta Keszegh Béla polgármesternek, hogy „már nincs veszélyben a komáromi kórház”. Közben a kormány elfogadta a kórházreformról szóló javaslatot.

kórház
Egyre nagyobb nyomás alatt a csallóközi kórházak
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az egészségügyi tárca eredeti tervezete alapján a legutolsó, 5. kategóriába került volna a komáromi kórház, ami a közösségi kórházak státusának felel meg. Nevezetesen a kórház üzemeltetését biztosító Agel Slovakia Rt. és Nyitra megye finanszírozásával nagyszabású korszerűsítésen átesett intézmény csak alapellátást nyújthatna, megszűnne a sebészet, az ideggyógyászat és az országos viszonylatban az egyik legkorszerűbben felszerelt onkológiai osztály is, amelynek a létesítése több mint 6 millió euróba került.

A sürgősségi ellátásra szoruló betegeket szállító mentőket sem fogadhatnák helyben, holott éppen a végéhez közeledik az új sürgősségi osztály közel 11 millió euróból történő kialakítása. Mindez elbocsátásokhoz vezetne, a betegeknek pedig más járásokba kellene utazniuk a szakorvosi ellátásért.

Sikeres aláírásgyűjtés

A 110 ezer polgárt érintő lépés ellen a Nec Arte Nec Marte Komárom– Komárno Polgári Társulás petíciót indított.

– Előbb a neten gyűjtöttük a tiltakozó aláírásokat, de mivel az időseknek gondot okozott az elektronikus petíció aláírása, kinyomtattuk az íveket, amiket nyilvános komáromi helyszíneken raktunk ki. Majd e-mailben az összes polgármestert arra kértük, hogy a petíciónkat a községi honlapjukon is jelentessék meg, s annak szövegét nyomtassák ki és terjesszék. Örvendetes, hogy a 41 polgármester közül 39-en pozitívan viszonyultak a kérésünkhöz. Keszegh Béla, Komárom polgármestere a sajtóban erről úgy nyilatkozott, hogy ez a legkisebb dolog, amivel a kórházon segíteni tudunk. Miroslav Jaška kórházigazgató egy találkozón meg is köszönte a fáradozásunkat. Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere úgy döntött, hogy nem akar a petíciónkkal foglalkozni, ám naszvadi magánszemélyek később felajánlották a segítségüket – mondta el Fazekas Tímea, a társulás alelnöke. Október 6-ig járásszerte 400 kilométert autózott, hogy a polgármesterektől átvegye az aláírt íveket. – Voltak, akik ez ügyben házaltak is a helyi lakosoknál. Az összegyűlt közel 19 ezer aláírást tartalmazó íveket leadtuk a kormányhivatalban, mert tízezer aláírás felett már kötelesek foglalkozni a petíciókkal. Köszönjük a polgárok széleskörű összefogását, nélkülük ilyen sok aláírást képtelenek lettünk volna összegyűjteni – tette hozzá.

Megyei szintű lépések, az Agel véleménye

A komáromi kórházi ingatlanok tulajdonosa, a Nyitra Megyei Önkormányzat is küzdött az egyre korszerűbbé váló intézmény leminősítése ellen. A testületi ülésen napirendre tűzték a témát, s Milan Belica megyei elnököt megbízták, hogy az ügyben járjon közben a egészségügyi miniszternél. Farkas Iván, a Szövetség elődpártja, a Magyar Közösség Pártja megyei frakcióvezetője Viola Miklóssal, az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnökével, Miroslav Jaška kórházigazgató kíséretében megtekintette a kórházi beruházásokat.

Ahova léptünk, mindenütt felújítás, átépítés, korszerűsítés zajlik. Hihetetlen szakmai ballépés lenne egy olyan kórház leminősítése helyi elfekvő kórházzá, amelyben költséges beruházások valósulnak meg. Felelőtlenség lenne a nívós, korszerű, gazdagon felszerelt kórház leminősítése lokális kórházzá. Egyszerűen ezt nem engedhetjük meg!

– jelentette ki Farkas Iván.

Az Agel Slovakia Rt.-től megkérdeztük, mivel indokolta a tárca annak a kórháznak a tervezett lefokozását, amely az INEKO kutatóintézet tavalyi országos felmérésében a 7. helyen végzett? Martina Pavlíková szóvivő elmondta, hogy a minisztériumi javaslat kidolgozói a Zsolnai Közlekedési Egyetem által készített anyagból indultak ki, hogy hol, milyen távolságban találhatók a kórházak, a páciensek számára mennyi idő alatt érhető el a kórházi ellátás. Leszögezte: ez a kórház minden kritériumnak megfelel, amely alapján meg kellene hagyni eddigi jellegét, besorolását, nem csorbítva a jelentőségét.

Komáromi testületi döntés és tárgyalások

A komáromi önkormányzat legutóbbi ülésén egyhangúlag elfogadta a leminősítést elutasító határozatot, amelyet elküldtek az illetékes szerveknek. Komárom – egyedüli városként – bejelentkezett a tárcaközi egyeztetésre, ahol 18 pontban mutatott rá a tervezetnek a komáromi kórházat érintő hibáira. Milan Belica, Keszegh Béla, Miroslav Jaška és Viola Miklós együtt tárgyalt a tárcavezetővel. A Komáromi járás polgármesterei pedig Ján Nosko orvos, Besztercebánya polgármestere társaságában egyeztettek a minisztériummal, s a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásán keresztül is közösen álltak ki a kórház mellett.

Szeptember 28-án Komáromba látogatott Vladimír Lengvarský és államtitkára, Kamil Száz. A város vezetőivel folytatott megbeszélés után kijelentették, hogy „nem kell félniük, a komáromi kórház nincs veszélyben”. A polgármester lapunkkal közölte: – Elhangzott egy megnyugtató, szóbeli minisztériumi ígéret, amit írásban nem erősíthettek meg, mert a parlament még nem bólintott rá a tervezetre. Bizakodunk...

Kórházreform, ami ellen másutt is tiltakoztak

Szeptember 29-én a kormány jóváhagyta a kórházak felosztását is tartalmazó reformtervezetet, amely szerint a jelenlegi 98 hazai kórházat 5 kategóriába sorolnák. Az országban lenne egy-egy nemzeti jelentőségű, specializált kórház, például onkológiai, szív- és érrendszeri intézet stb. Továbbá létesítenének 3 (a nyugati, a középső és a keleti országrészben) felső szintű szakellátást nyújtó kórházat, míg 9-10 kórház komplex besorolást kapna, amelyek a megyei székhelyeken jönnének létre, 30 intézmény pedig regionális kórházként működne az egyes járási székhelyeken.

A legalacsonyabb 5. kategóriába 33-50 kisebb, más járási központokban levő kórház tartozna, amelyek az utógondozást illetve a rehabilitációt végezhetnék. Miután majd minden kórházat alaposan értékelnek, 2022 végén, a helyhatósági és megyei választások táján teszik közzé a reformmal kapcsolatos végleges listát, a kórházak többszintű felosztási rendszere pedig 2024-ben lépne hatályba. Míg a korábbi tervek szerint a déli kórházak közül a Komáromban, Ipolyságon, Nagykürtösön, Rimaszombatban, Nagyrőcén, Királyhelmecen és Tőketerebesen működő intézményt fenyegette a lefokozás, a petíciók során megnyilvánuló példás összefogás és a tárgyalások eredményeként vélhetően Komáromban és Rimaszombatban már elhárult ez a veszély.

Rövid idő alatt 36 098 aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért indított petíció során. Cziprusz Zoltán, a petíciós bizottság elnöke szerint a mozgósításnak és az összefogásnak köszönhető röpke három hét alatt sikerült 36 098 aláírást tartalmazó ívet leadni az egészségügyi minisztériumban. A királyhelmeci kórház és rendelőintézet két egészségügyi körzet, a Bodrogköz és az Ung-vidék lakosainak a betegellátását biztosítja. Ezért a térség településeinek társulásai korábban Nagykaposon és Királyhelmecen is szerveztek egy-egy összejövetelt, amelyre meghívták Hencel Klára kórházigazgatót. Közös petíciós bizottságot alakítottak, amelybe a kórház két tagot delegált. Nyilatkozatban utasították vissza a kórházreform jelenlegi formáját, s a régió polgármesterei is támogatásukról biztosították a kórház igazgatóját. Az aláírásgyűjtés szeptember 7-én kezdődött, s értesüléseink szerint lapzártánkig több mint 15 ezer aláírás gyűlt össze, ám a hét végén még további aláírt íveket vártak a városi hivatalba.     

Megjelent a Magyar7 2021/41.számában. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.