2023. november 27., 15:42

Közadakozásból újulhat meg a rozsnyói Franciska-szobor

Gyűjtést hirdet Rozsnyó önkormányzata a város egyik büszkeségének, Andrássy Franciska szobrának a felújítására. A város főterén álló szobor restaurálásának költségeit 400 ezer euróra becsülik.

img_4738-jpg
Fotó: Fábián Gergely

A gyűjtés meghirdetését novemberi ülésén hagyta jóvá a városi képviselő-testület. A felújítás tervét Ján Filo szobrászművész dolgozta ki. A teljes felújítás költségét 400 ezer euróra becsüli, a restaurálás első szakasza körülbelül 176 ezer euróba kerül majd. A város a projekt finanszírozásához a kulturális minisztérium támogatását is kérvényezi majd.

„Andrássy Franciska szobra, amely nemzeti kulturális műemlék, már hosszabb ideje a károsodás egyre nagyobb jeleit mutatja. Erre már a város polgárai is felhívták a figyelmet. Az emlékmű felújítása javítja majd a város imázsát, egyúttal az idegenforgalom fejlődéséhez is hozzájárul, hisz a szobor az őrtoronnyal a háttérben a város egyik legfotogénebb helye, egész Európából idecsalogathatja a látogatókat” – fogalmaz a város vezetése.
2018-06-29-18-44-56.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

Az Andrássy Franciska tiszteletére emelt szobor Rozsnyó főterén, a Bányászok terén áll. Franciska egy bécsi polgárlány volt, akit Andrássy Dénes a család rosszallása ellenére vett feleségül, a rangon alul kötött házasság miatt le kellett mondania elsőszülöttségi jogáról, de öccse, Andrássy György korai halála miatt a cím és az Andrássy-vagyon visszaszállt Dénesre.

A házaspár nagyrészt Bécsben és Münchenben élt, nagy művészetpártolók voltak, jótékonysági és kulturális intézményeket támogattak. Rozsnyóról sem feledkeztek meg, jelentős összegű adományokkal járultak hozzá többek között a Bányászati Múzeum, a kórház, több gimnázium vagy a ma már nem létező zsinagóga felépítéséhez. Franciska 1902-ben halt meg Münchenben, ott is temették el, majd 1904-ben hamvait átvitték Krasznahorkaváraljára, a férje által építtetett Andrássy-mauzóleumba.
Andrássy-mauzólaum, Krasznahorkaváralja, Andrássy Dénes, Andrássy Franciska
A krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleum
Fotó:  Fábián Gergely

Rozsnyó városa 1903. szeptember 15-én pályázatot írt ki Andrássy Franciska emlékművére. Szamovolszky Ödön és Horvay János szobrászművészek alkotását 1905. október 29-én avatták fel. A grófné mellszobra fehér márványból készült, kezét imára kulcsolva tekint le a talapzat előtt álló férfialakra, aki védőn karol át egy kislányt és egy kisfiút. A három másik alakot gipszből készítették. A szobrot a kommunizmus idejében eltávolították a térről, helyére 1973-ban egy partizánt ábrázoló szobrot állítottak. A grófnő szobrát 1993-ban restaurálták, majd visszahelyezték eredeti helyére, a főtéri őrtorony elé.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.