2023. július 24., 09:10

Kossuth Lajos-emléktábla Vásárúton

Vásárúton, a templom és a kultúrház közötti, mai nevén Kossuth téren látható Kossuth Lajos domborműve.

Vásárút
Fotó: Görföl Jenő

A mű keletkezésével kapcsolatban szeretném személyes élményemet megosztani az olvasóval. Amikor Gellében, az 1945-ben ledöntött országzászló talapzatára visszatettük a Turul-szobrot, fölkerestek a Csemadok vásárúti szervezetének vezetői, hogy nekik is megmaradt az 1945-ben ledöntött országszászló talapzata, s erre szeretnének a gellei Turul-szoborhoz hasonlót állítani.

Vásárút
Fotó:  Görföl Jenő

Én akkor azt javasoltam, hogy inkább Kossuth Lajosnak állítsanak egy emléktáblát, hiszen ő több ízben is járt Vásárúton. Ennek igazolására Vámbéry Ármin Küzdelmeim című emlékiratának visszaemlékezését javasoltam. Vábméry a következőket írta:

Dunaszerdahelyről néhanapján átlátogattam a szomszédos Vásárút község zsidó korcsmárosához, ki rokona volt a mostoha atyámnak.

Ott jártam épp azon a napon is, a mikor Vásárútra ért Kossuth Lajos, ki az osztrákföldi hadi vállalkozásra tüzelte Csallóköz magyar népét.

A korcsma előtt akart szólani. Egy hordót görgettek az ajtó elé és én ott álltam, mikor Kossuth egy székről a hordóra lépett és beszélni kezdett. Szavaira leírhatatlan rivalgás támadt a népben. Öreg emberek és fiatal legények – szinte gyermekek még – odahagyták szüleiket és kaszával, villával fölfegyverkezve, követték Kossuthot: és elindult a népfölkelők tömege Bécs felé. Kimeríthetetlen korszaka volt ez a lelkesedésnek.”

Vásárút
Fotó:  Görföl Jenő

Így történt, hogy a Csemadok és az önkormányzat kezdeményezésére, illetve a budapesti Széchenyi Társaság segítségével Vetró András kézdivásárhelyi szobrász körplasztikáját helyezték el a volt országzászló talapzatán 1994. március 13-án.

Az avatásra Kossuth Lajos halálának 100. évfordulója alkalmából került sor.

A körplasztika alatt az alábbi felirat olvasható:

AZ 1848/49-ES

FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC

HŐSÉNEK

HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJÁN

A HÁLÁS UTÓKOR

Megjelent a Magyar7 hetilap 29. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.