2022. június 21., 09:28

Körülbelül hatezer ukrán menekült lehet Kassán

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 100 ezer menekült haladt át Kassán. Becslések szerint jelenleg 5,5-6 ezren tartózkodnak a városban, melynek vezetése arra számít, gondot okozhat majd hosszú távú szállást, illetve munkalehetőséget találni számukra.

Kassa, menekültek, orosz-ukrán háború
Fotó: TASR

Mindez az ukrajnai menekülthullám alakulását taglaló jelentésből derül ki, melyet legutóbbi ülésén hagyott jóvá a kassai városi képviselő-testület. A Vörös Csillag strand közelében létrehozott segélyközpont szolgáltatásait több mint 40 ezren vették igénybe, s 10 ezernél többen töltöttek ott egy-egy éjszakát, a város által nyújtott más szállásokon pedig 8200-an.

Ahogy a jelentésben áll, közös erőfeszítéssel körülbelül 500 ezer euró értékű ajándékot, adományt, humanitárius és más segélyt sikerült összegyűjteni.

A tapasztalatok azt mutatják, a menekültek közül többen nem szívesen vállalnak hosszabb időre munkát, mivel azt remélik, rövid időn belül sikerül hazatérniük. „Tekintettel az ukrajnai helyzet alakulására, ez a probléma valószínűleg a háttérbe szorul majd, ugyanis idővel növekedni fog azoknak a menekülteknek az aránya, akiknek valójában már nem lesz hová hazatérniük” – fogalmaznak a jelentésben.

A dokumentum kiemeli a június 30-i dátumot, amely fordulópont lesz azért, mert ekkor szüntetik meg egyrészt a menekültek elszállásolását a Kassa megye fenntartásába tartozó diákotthonokban, másrészt a szállásadónak fizetett támogatást.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.