2021. június 28., 16:34

Komáromi ostromlakomák: múltidéző főzőversenyek ágyúdörgésben

A Pro Castello Comaromiensi nem nyereségorientált szervezet Komáromi ostromlakomák - 1848/49-es hadászati és gasztronómiai bemutatók című, túlparti Monostori Erőd Hadkultúra Központtal közös interreges projektje kapcsán nyitó sajtótájékoztatót tartottak június 28-án az észak-komáromi Újvár volt Lőporraktárában.

Akik szót kaptak a nyitó sajtótájékoztatón
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Akik szót kaptak a nyitó sajtótájékoztatón

Andrej Ozimy, a Pro Castello n.sz igazgatójának bevezetője után Sebő Beáta, a pályázat észak-komáromi és Somogyiné Szili Nóra, annak dél-komáromi kidolgozója ismertette az egyedi ostromlakomák kulisszatitkait.

Andrej Ozimy, a Pro Castello n.sz igazgatója huszárkíséret mellett mondta el a bevezetőjét.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Andrej Ozimy, a Pro Castello n.sz igazgatója huszárkíséret mellett mondta el a bevezetőjét

„Jókai Mór írja le részletesen a Forradalmi és csataképek című elbeszélés-ciklusában, hogy amikor 1849 áprilisában Guyon Richárd vezérőrnagy Komáromban átvette a vár parancsnokságát, első dolga volt a várvédők harci szellemének megszilárdítása. E célját merész módon valósította meg: az Öregvár sáncain, az ellenség ágyúzása közben látta vendégül a komáromiakat.”

Erre a különleges lakomára emlékezve szeretnénk új hagyományt teremteni a 19. században fogyasztott ételek bemutatójának és versenyének megrendezésével, melyet 1848/49-es eseményeket felidéző csatabemutatóval kötünk össze. Ekképp újszerű, ingyenes gasztroélménnyel is gazdagítjuk majd a helyi és távolabbról érkező látogatókat“

– mondta el Sebő Beáta.

Tehát a Pro Castello Comaromiensi n.sz. és a Monostori Erőd Hadkultúra Központ egy új, évente megrendezésre kerülő rendezvényt indít útjára, melynek első évfolyamát a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás által, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként meghirdetett Kisprojekt Alap a nyugati határtérségben elnevezésű program keretein belül valósítja meg. A SKHU/WETA/1901/4.1./320 számú projekt a sokatmondó Komáromi ostromlakomák - 1848/49-es hadászati és gasztronómiai bemutatók címet viseli.

 Sebő Beáta az augusztus 29-i észak-komáromi rendezvényre hívta meg a családok apraját-nagyját.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Sebő Beáta az augusztus 29-i észak-komáromi rendezvényre hívta meg a családok apraját-nagyját

A Monostori Erődbe július 3-4-én, az Öregvárba pedig augusztus 29-én várják a versenyző csapatokat és a családok apraját-nagyját.

A szabad tűznél főzhető 19. századbeli ételek (nem csak gulyásfélék!) elkészítését célzó versenyt amatőr és profi kategóriában hirdetik meg. Elsősorban a helyi civil szervezetek és éttermek képviselőiből verbuválódó csapatok részvételére számítanak, de örömmel veszik a máshonnan érkező társaságok nevezését is.

A versenyzőket egyedi kötényekkel ajándékozzák meg. Az elkészült finomságokat majd szakavatott zsűri értékeli. A legügyesebb szakácsokat szponzorok által adományozott díjakkal jutalmazzák.

Ahhoz, hogy mindezt meg tudják valósítani, szükség van a technikai alapfelszerelés bebiztosítására, amit az említett projekt támogatásával tudnak beszerezni. A Pro Castello n.sz. sörgarnitúrákat, sátrakat, bográcsokat, kültéri székeket, étkészleteket és egy hangosító berendezést vásárol. A Monostori Erőd pedig sörgarnitúrákat, sátrakat, kültéri székeket, étkészleteteket, hangosító berendezéseket, tábori ágyakat, információs táblákat és utcai molinókat szerez be.

Az Ostromlakomák megvalósításához a Pro Castello Comaromiensi n.sz. 28 872,44 euró, a Monostori Erőd Hadkultúra Központ pedig 21 087,91 euró támogatást kap a Kisprojekt Alapból. A kedvezményezetteknek ehhez 15 százalék önrésszel kell hozzájárulniuk, ami a Pro Castello Comaromiensi n.sz. Esetében 5 095,15 euró a Monostori Erőd Hadkultúra Központ részéről pedig 3 721,40 euró.

Az interreges projekt kétnyelvű tájékoztatója
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az interreges projekt tájékoztatója

Nevezési díj nem lesz, azonban a szervezők a kölcsönadott berendezésekért kauciót kérnek, a tűzifát, alapanyagokat, fűszereket pedig a versenyzőknek maguknak kell bebiztosítaniuk. A kézműves kirakodóvásárral és állatsimogatóval színesített hétvégi túlparti rendezvény nevezési határideje már letelt, ám az észak-komáromi folytatásra július végéig a procastello@komarno.sk e-mail címen lehet jelentkezni. Rossz időjárás esetén a főzőcskézés a kazamatákban valósulhat meg, csatázni pedig akár esőben is lehet. Az egyes csapatok a vendégeikkel közösen fogyasztják majd el az ételeket, amelyeket eladniuk tilos.

A szervezők üdítők és emléktárgyak árusításával egybekötött, egész napos családi programot kínálnak, amely egyik fénypontja lesz az 1848/49-es csatarekonstrukció.

Arról Turbók Attila, a Monostori Erőd huszárruhát öltött munkatársa beszélt. Megtudtuk, hogy több mint 200 hagyományőrző vesz részt a hadászati bemutatón, vallva: „“Üres hassal nem csatázunk!“. Mosolyogva szögezte le: a seregben egykor osztogatott zabkása helyett húsos ételt is elfogadnak, amit jó magyar emberként csakis borral öblítenek le, az aradi tizenhármak kivégzésére emlékeztető sörrel nem hajlandók koccintani.

Az ágyúdörgéssel és puskaropogással, ahogy Klapka György honvédtábornok szobrának közös megkoszorúzásával a komáromi hős és a dicső tavaszi hadjárat résztvevőinek emléke előtt is tisztelegni kívánnak, ugyanis minderre a pandémiás korlátozások miatt korábban nem volt lehetőségük.

Somogyiné Szili Nóra az e hét végi Monostori Erőd-beli rendezvényről szólt.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Somogyiné Szili Nóra az e hét végi Monostori Erőd-beli rendezvényről szólt.

A Duna két partján élők közti kapcsolatok erősítését is szolgáló, turistacsalogató rendezvényre a tervek szerint a következő években szintén sor kerül a Duna mindkét partján. Jókai Mór témábavágó írása az alábbi linken olvasható: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Jokai-jokai-mor-osszes-muvei-1/forradalmi-es-csatakepek-1533A/komarom-15D21/.

Abból íme egy részlet: „...A bombák pedig hullottak jobbra-balra, némelyik a Dunába esett s ott pattant szét a víz fenekén, el nem oltva annak árjaitól s kétfelé csapta a felzavart hullámot. Süvöltött, pattogott valamennyi, de még csak közel sem járt egy sem. A jókedvű nép szinte mulatta magát rajtuk; amelyik a levegőben pattant szét, annak „fórát” kiáltottak; amelyik a fejük felett repült el, azt pohárral kínálták, hogy igyék egyet, ha elfáradt; amelyik a sánc árkába esett, azt biztatták, hogy majd kötelet eresztenek le neki, azon jőjön fel; a rakétát póznának csúfolták, a bombát úritöknek és a golyókat fövetlen gombócnak. Egyszóval az egész társaság kikapott a félelmen, s mit azelőtt szent borzalommal nézett a messzeségből, most a közelben igen mulatságos játéknak találta...”.

Az 1848/49-es csatarekonstrukcióról Turbók Attila, a Monostori Erőd munkatársa beszélt.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az 1848/49-es csatarekonstrukcióról Turbók Attila, a Monostori Erőd munkatársa beszélt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.