2022. július 4., 14:52

Komárom Örsújfalu részében és a belvárosban is bérlakásokat létesítenek

Folyamatban van a Komárom-Örsújfalun bő másfél évtizede kihasználatlanul álló alapiskolaépület bérlakásokká történő átépítése. A tervezett 14 városi startlakást a 40 év alatti érdeklődők augusztus 15-ig a Komáromi Városi Hivatal vagyonjogi osztályának bérlakás-részlegén kérvényezhetik. Azok át- és bérbeadására a tervek szerint idén novemberben kerül majd sor. Talán már ősszel a belvárosban is megkezdődhet az újabb fészekrakást segítő bérlemények kialakítása.

Komárom Örsújfalu részében és a belvárosban is bérlakásokat létesítenek
Fotó: Wikipédia
Örsújfalu látképe

A tervezett 14 lakás építése a szükséges infrastruktúrával együtt 750 000 euróba kerül. Ezen összeg 40 százalékát a közlekedési és építésügyi minisztérium, 60 százalékát pedig Komárom város az Állami Lakásfejlesztési Alaptól felvett, kedvezményes hitelből fizeti. A volt iskolaépület földszintjén és emeletén összesen 7 háromszobás, 6 két- és 1 egyszobás lakást javarészt terasszal együtt alakítanak ki, amelyek nagysága 31 és 69 négyzetméter között lesz – tájékoztatott Keszegh Béla polgármester.

A kétszintes épületben működött alapiskola további oktatási intézményekkel együtt 2002-ben került át a városi önkormányzathoz, majd főleg a diákhiány miatt 2005-ben bezárta kapuit. Bő másfél évtizeden át üresen, kihasználatlanul állt az objektum. Mivel statikailag megfelelő állapotban volt, semmi sem gátolta a bérlakásokká való átépítését.

„E terv megvalósulását segítő állami támogatás megítélésekor a közlekedési és építésügyi minisztérium meghatározott egy ársávot, amely szerint kell megszabni e lakások majdani bérleti díját. Az minden esetben 30-40 százalékkal alacsonyabb lesz a jelenlegi piaci áraknál. Hangsúlyozom, hogy nem szociális lakásokról van szó, ezért feleslegesek a közösségi oldalakon terjedő híresztelések, hogy ott a másik „harcsási romatelepet“ alakítjuk ki, netán a kérvények elbírálásánál majd előnyt élveznek az ukrán menekültek. Az önkormányzat az 1802/2022 és 1803/2022 számú határozatokkal hagyta jóvá az említett lakások bérbeadásának feltételeit és a bérleti díjak összegét. Elfogadta azt, hogy a kérvényezők csak 40 év alatti, szlovák állampolgársággal rendelkező személyek lehetnek. Először azt is feltételül akartuk szabni, hogy ők csak komáromiak lehessenek, de végül ez a feltétel kimaradt, hiszen Komáromban szívesen fogadjuk a máshonnan, például munkavégzés céljából ideköltözőket is. A fészekrakást segítő, startlakásokról van szó, amelyek bérlői esetében, a hivatalunk felső korhatárként 35 évet javasolt. A szociális és lakásügyi bizottság ez életkort végül 40 évre emelte, e döntését azzal indokolva, hogy a mai párok többsége az elődeinél később kezd családalapításba“ – ecsetelte a bérbeadás részleteit Keszegh Béla.

Komárom Örsújfalu részében és a belvárosban is bérlakásokat létesítenek
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Keszegh Béla, Komárom polgármestere

A tömbház mellett parkolóhelyeket is létesítenek a majdani lakók számára, akik azokat ingyen használhatják. Az energiaárak rohamos növekedése idején csöppet sem mellékes az, hogy az épületet majd részben környezetkímélő napelemekkel fűtik, amelyek kisebb rezsiköltségeket eredményeznek.

„Az ilyen épületeknél előírás szabályozza, hogy úgy a hőszigetelés, mint a fűtésrendszer létesítése kapcsán milyen normáknak kell megfelelni. Az utóbbi esetében feltétel a megújuló energiaforrások jelenléte, azok hatékony kiaknázása. A kivitelező komáromi Tonex Kft-nek a 21. század elvárásáival összhangban kellett elkészítenie a vonatkozó projektet. A bérlőknek sem lesz mindegy, hogy a hagyományos fűtési mód mellett a napkollektorok is kihasználhatók lesznek, ekképp csökkentve a fűtésért fizetendő összeg nagyságát“ – fejtette ki.

Azt is elmondta, hogy az érdeklődők a lakásigénylői kérvényeket az összes szükséges melléklettel együtt 2022. augusztus 15-ig adhatják le a Városi Hivatalban. 

Információ: Habenicht Hajnalka (tel. sz.: 035/2851314), Muszela Judit (tel sz.: 035/2851315), valamint az érdeklődők bővebb tájékoztatáshoz jutnak az alábbi honlapon is.

„A beérkező kérvények sorsáról nem a benyújtásuk sorrendje, hanem a szerencse határoz, vagyis az illetékes bizottságon belül a legátláthatóbb módon, sorsolással dől el, hogy majd kik vehetik bérbe a lakásokat. Ha igénylik, akkor a kérvényezők is részt vehetnek a sorsoláson. A legszerencsésebbek az új otthonukba a lakótömb hivatalos átvétele után, vélhetően idén beköltözhetnek“ – tudtuk meg a továbbiakban.

Komárom Örsújfalu részében és a belvárosban is bérlakásokat létesítenek
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A komáromi Városháza épülete a Klapka téren

Végül Keszegh polgármester az elmondottakhoz hozzáfűzte: „Ezzel párhuzamosan további 16, átlagosan 60 négyzetméteres bérlakás és a parkolóhelyek kialakításának a jóváhagyására várunk. A további startlakások majd a Komáromi Járási Hivatal belvárosi, történelmi épületéhez hozzáépített, újabb szárnyban létesülnek. Ha a pozsonyi döntéshozóktól gyorsan megkapjuk az engedélyeket, akkor már idén ősszel beindulhat az újabb építkezés“.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.