2023. október 15., 16:46

Kiherélt csallóközkürti kakasok taroltak a Kürti Ízek Fesztiválján

Kizárólag a csallóközkürti kakasokat kellett sajnálni a mátyusföldi Hidaskürtön megrendezésre került Kürti Ízek Fesztiválján, hiszen súlyos hereveszteség érte őket. A nemzetközi gasztronómiai fesztiválon a magyarországi és a felvidéki „Kürt” nevű falvak ételkülönlegességei kerültek terítékre. A vándorfakanál ismét Csallóközkürthöz került, megérdemelten, ha már a falu szinte összes kakasának heréje és taréja a pörköltbe került.

Kürti ízek fesztiválja
Galéria
+12 kép a galériában
Hangulatképek a kürti ízek fesztiváljáról
Fotó: Szomolai Andrea

A Kürti Ízek Fesztiválja hagyományos rendezvény, amelyen a felvidéki és az anyaországi „Kürt” nevű községek képviseltetik magukat, vagyis Hidaskürt, Kürt, Csallóközkürt, valamint a magyarországi Hejőkürt, Tiszakürt és Erdőkürt csapatai.

A Kürtök gasztrofesztiválját hagyományosan a mátyusföldi Hidaskürtön rendezik meg mindig október második szombatján, ilyenkor összegyűlnek a „Kürtök”, jókat főznek, esznek, isznak, baráti beszélgetéseket folytatnak, a falvak vezetői pedig tapasztalatokat cserélnek, és megerősítik egymást a további hatékony együttműködés jegyében. A lényeg a kapcsolattartáson és a gasztronómiai finomságokon van, mivel a szórakozás sem maradhat ki, a szervezők mindig igyekeznek mátyusföldi és csallóközi folklórral, kultúrával megtölteni a színpadi teret.

Kürti ízek fesztiválja
Hangulatképek a kürti ízek fesztiváljáról
Fotó:  Szomolai Andrea
Idén a vízkeleti Harmónia női énekkar, valamint a feketenyéki Szivárvány női énekkar és örömtánc-csoport kapott óriási tapsot a szép számban összegyűlt közönségtől, majd a hidaskürti iskolások és női énekkar Jalsovszky Mónika vezetésével szórakoztatta a közönséget. A mátyusföldi kultúrcsoportokat a Jókai fúvósok erősítették, a Csallóközből pedig a Glamour együttes érkezett a fesztiválozó gyereksereghez.

A gasztronómiai szektor igazi felvidéki, magyaros palettát sorakoztatott fel. A helyiek több csoporttal jelentek meg a versenyen, többek közt gulyásételeket, illetve disznótoros ételeket - hurkát, kolbászt, pecsenyét készítettek. A kürtiek (Strekov) a környékükön népszerű csülkös babgulyást és kőtést készítettek a fesztivál főzőversenyén, a megmérettetés győztese ismét a tavalyi nyertes, Csallóközkürt csapata lett, nem is csoda, hiszen a főzésben oroszlánrészt vállaltak a csallóközkürti vadászok, és tudvalevő, hogy a vadászok általában nagyon jó szakácsok.

Különleges, ritka ételt készítettek, mégpedig kakashere és kakastaréj pörköltet. Az ízes, paprikás alapon készített étek jó adag húst is tartalmazott, házi puliszkával kínálták fel a vendégeknek az ízre és kinézetre is tökéletes ételt. A szalagokkal díszített vándorfakanalat így „hiába” hozták vissza Hidaskürtre, ismét vihették azt haza Csallóközkürtre.

Kürti ízek fesztiválja
Hangulatképek a kürti ízek fesztiváljáról
Fotó:  Szomolai Andrea

„Mindenki beletette az ételbe a főzésbe a szívét-lelkét” – mesél Rábay Bíró Anikó, Csallóközkürt polgármestere. Már nagyon várták, hogy újra főzhessenek, nagy reményekkel érkeztek, és azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ismét hazavihetik a vándorfakanalat. Hangulatos, sürgő-forgó fesztiválnak tartják a hidaskürti összejövetelt.

A fakanál azt szimbolizálja, hogy a következő évben is illendő és kedves kötelesség részt venni a versenyen. Harmincéves a kapcsolat a három szlovákiai Kürt település között, később csatlakoztak a magyarországi települések, jóban-rosszban segítik egymást. Minden évben, más községben kerül megrendezésre a hat Kürtök találkozója – jövőre ez éppen Csallóközkürön lesz. Ebből a barátságból már sok projekt és sok szép dolog született – teszi hozzá a polgármester.

„Változatosságot akartunk vinni a gulyásfőző-versenybe, ezért döntöttünk a kakas mellett. Mi is most próbáltuk először ezt a kakastaréjpörköltet, és nagyon „bejött”, az ízvilág harmonikus és nagyon jól összeállt” – magyarázza a csallóközi főszakács, Fekete Norbert. Szezonális a zöldség, a hagyma, paprika, paradicsom – ezeket helyi termelőktől szerezték be, sőt a pórul járt kakasok is csallóközkürtiek voltak – teszik hozzá nevetve a szakácsok.

Kürti ízek fesztiválja
Hangulatképek a kürti ízek fesztiváljáról
Fotó:  Szomolai Andrea

A vándorfakanalat és a többi csoportnak járó kisebb fakanalat Rózsár Tibor, Hidaskürt polgármestere adta át az illetékeseknek. Örült annak, hogy a fesztiválon idén is fantasztikus, családias volt a hangulat. Természetesnek tartja, hogy a Kürtök ilyenkor tapasztalatokat cserélnek, a polgármesterek beszélgetnek a mindennapos gondokról-örömökről.

Sajnos betegség miatt az idén Hejőkürt és Tiszakürt nem tudott jelen lenni, Ozsdola, tiszteletbeli Kürt település képviselője pedig egy tragikus esemény miatt kellett, hogy hazautazzon Erdélybe. Most már van tapasztalat a szervezésben, tudjuk, mik a lehetőségeink. Hidaskürt hagyományosan, a szervező joga alapján disznótoros ételekkel készülhet, de főztek a helyi vadászok, csemadokosok, civilek és a hidaskürti Jóbarátok is” –

magyarázta Rózsár Tibor. Amikor az első évadot megszervezték, jutalomból, ajándékból született meg a vándorfakanál ötlete. A hidaskürti Jóbarátok szakácsa Szilvássy Annamária elárulta, a hidaskürti helyiek az idén marhagulyást főztek, amelybe marhacsont és birkacsont is került, a porciókat nem számolják, de az egész katlan elfogy ilyenkor. Hidaskürtön tartanak birkákat és marhát is, így az alapanyagokat ők is a helyi termelőktől tudták beszerezni.

Kürti ízek fesztiválja
Hangulatképek a kürti ízek fesztiváljáról
Fotó:  Szomolai Andrea

Kürt település asszonyai kőtéssel és mákos tortával kínálnak, majd elárulják, a versenyre babgulyással készültek. Kecskés Katalin elmondta, többféle színes babot összeválogattak a gulyáshoz, és nagyon finom csülköt is tettek bele. A csülkös babgulyást sokféle módon készítik Kürtön, van, aki csipetkével, van, aki krumplis pogácsával kínálja. Ők a fesztviálra a pogácsát hozták. Örülnek annak, hogy részesei lehetnek ennek a fesztiválnak és jó barátságok születnek a Kürtök között.

Kürti ízek fesztiválja
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.