2023. november 15., 08:51

Két magyarlakta megyében terjed legjobban a Covid

A 45. naptári héten enyhén megemelkedett a szennyvízben a koronavírus koncentrációja Pozsony, Trencsén és Nyitra megyében - derül ki a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) honlapján közzétett eredményekből.

koronavírus, laboratórium
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

22 mintát vizsgáltak az említett időszakban. „Minden vizsgált mintában jelen volt a SARS-CoV-2 RNS. Tíz mintában (45,45 százalék) SARS-CoV-2 vírusterhelés enyhe emelkedését mutatták ki, a fennmaradó 12 mintában változatlanok voltak az értékek, vagy csökkent a vírusterhelés" - tette hozzá a hivatal.

2021 májusa óta hetente ellenőrzik az új típusú koronavírus jelenlétét a szennyvízben. Tavaly év eleje óta több járásra is kiterjesztették az ellenőrzést, eddig 62 szennyvíztisztító telepet vontak be a programba. Mivel javult a járványhelyzet, június 19-től csökkentették a szennyvízminták vizsgálatát.

Az ÚVZ tájékoztatása szerint a 45. naptári hétig összesen 4603 mintát vizsgáltak meg. „Ebből 4486 (97,46 százalék) minta volt pozitív, vagy volt határértéken" - tette hozzá a Közegészségügyi Hivatal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.