2021. április 10., 08:00

Kassán is leáll hétfőn reggel a tömegközlekedés

A Kassai Közlekedési Vállalat sofőrjei is csatlakoznak ahhoz a figyelmeztető sztrájkhoz, amellyel hétfőn reggel 8.00 és 9.00 óra között a pozsonyi, kassai és eperjesi tömegközlekedési szakszervezetek akarják felhívni a figyelmet arra, hogy az állam még mindig nem kompenzálta a koronavírus-járvány miatti bevételkiesést, aminek következtében járatok megszűnése és elbocsátás fenyeget.

dpmk_01_tasr.jpg
Fotó: TASR

A kassai szakszervezetek tájékoztatása szerint a sztrájk nem érinti majd az iskolai járatokat, illetve a Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) két létesítményéhez és a U. S. Steel vasgyárhoz közlekedő járatokat.

Reggel nyolc órakor leáll a tömegközlekedés, az épp úton levő járatok elmennek a végállomásig. Azok a járatok, amelyek néhány perccel a sztrájk megkezdése előtt indulnának, ezt már valószínűleg nem teszik meg”

– közölte az Integrált Szakszervezetnek a Kassai Közlekedési Vállalat (DPMK) mellett működő alapszervezetének az elnöke, Andrea Vindišová. Hozzátette, önkéntes sztrájkról van szó, így egyelőre nehéz megmondani, hány sofőr kapcsolódik be. Az utasoknak azt ajánlja, ebben az időben ne számítsanak arra, hogy a tömegközlekedési eszközök a megszokott menetrend szerint járnak.

Vindišová egyúttal emlékeztetett, folytatódnak a tárgyalások a koronavírus-járvány miatti bevételkiesés kompenzálásáról. „Amennyiben vasárnap estig pozitív hírt kapunk, vagyis azt, hogy megkapjuk a kompenzációt, nem lépünk sztrájkba” – közölte.

strajk04.jpg
Fotó:  TASR

Kassa városa egyetért a szakszervezet lépésével, hogy felhívja a figyelmet a veszteségekre, amelyek a DPMK-t a koronavírus-járvány miatt érték. „Azt azonban sajnáljuk, hogy ennek ilyen radikális módját választották. A problémára fel kell hívni a figyelmet, segítséget kell kérni a kormánytól, de nem helyes leállítani a tömegközlekedést, amikor még folynak a tárgyalások a segítségnyújtásról” – nyilatkozta Vladimír Fabian, a kassai magisztrátus szóvivője.

Ebben az évben a város rekordösszeget, közel 24 millió eurót különített el a DPMK számára, ebből 1,5 milliót tesz ki a veszteség fedezésére szánt összeg.

„Ez az összeg több mint kétszerese a 2020-asnak. A tartós járványhelyzet és a hatalmas kiesés miatt biztosan nem lesz elég, hisz csak az első negyedévben 1,6 millió euróval csökkent a DPMK bevétele” – tette hozzá a szóvivő.

A hétfőn reggel 8.00 és 9.00 óra között esedékes figyelmeztető sztrájkot a pozsonyi, kassai és eperjesi tömegközlekedési szakszervezetek hirdették meg, így akarják felhívni a figyelmet arra, hogy az állam még mindig nem kompenzálta a koronavírus-járvány miatti bevételkiesést, ami miatt járatok megszűnése és elbocsátás fenyeget. A közlekedési minisztérium közölte, sem jogi, sem anyagi lehetősége nincs arra, hogy segítsen a járvány miatt bajban levő városi tömegközlekedési vállalatoknak, viszont keresi ennek lehetőségeit.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.