Káosz a köbön: A Vágsellyei járás teljes stopot hirdetett az iskoláknak. A Galántai járásban a közegészségügyi hivatal hárítja a felelősséget

2021. február 5., 17:24
Horváth Szomolai Andrea

Rettenetes káosz alakult ki a február 8-ára bezengett iskolanyitás miatt a szlovákiai járásokban. Vannak falvak, városok és egész járások is, ahol egyáltalán nem nyitnak ki, máshol vállalják a kockázatot. A döntés a fenntartó kezében van a regionális közegészségügyi hivatal ajánlását figyelembe véve. Míg a Vágsellyei járás stopot hirdetett minden járáshoz tartozó oktatási intézménynek, a Galántai járásban csak a járási városi intézményei maradnak zárva.

Fotó: Galántai Kodály Zoltán Alapiskola

Polgármesterek, szülők, tanárok, de leginkább az iskolaigazgatók fogják a fejüket és próbálnak kievickélni a káoszból a szerdán beharangozott iskolanyitással kapcsolatban.

A pedagógusok és a szülők csoportja két táborra szakadt, van amelyik örül az iskolanyitásnak és szükséges lépésnek tartja, a többség azonban retteg a következményektől.

Galántán zárva maradnak az oktatási intézmények

A szemafor szerint bordó színű Galántai járásban eddigi információink szerint Galánta városa biztosan nem nyitja meg a város területén lévő oktatási és nevelési intézményeket. A diákok február 8-tól is online formában folytatják a tanulást mindegyik tagozaton, az óvodák csak az első vonalban dolgozók gyermekei számára maradnak nyitva.

Oláh Hajnalka, a Galántai Kodály Zoltán Alapiskola igazgatója szerint ez jó döntés. Náluk az iskolában nagyon sok az 50 év feletti alsó tagozaton tanító pedagógus, nem szívesen kockáztatná egészségüket.

Mint mondta, tegnap, csütörtökön még úgy volt, hogy nyitnak, aztán a polgármester arra intette az iskolák igazgatóit, hogy még várják meg a regionális közegészségügyi hivatal újabb álláspontját, és a pénteki fertőzöttségi mutatókat. Hozzátette, csütörtök este azért már hiányolták a kormányhatározatot, amelyet talán péntek délutánra ígértek, de ők már nem győzik követni a folyamatot.

A Galántai járásbeli falvakban a döntés az egyre feszültebb polgármesterek kezében van

László Ildikó, a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola igazgatója úgy döntött, ők már nem mérnek fel semmilyen szülői igényt, a hétvégi tesztelésre hagyatkoznak, és megvárják, mit hoznak a következő órák. Mint mondta, a minisztériumban abban sem képesek dűlőre jutni, hogy akkor most egy esetleges nyitás esetén kell -e a szülőktől az igazolás kópiája vagy sem. Ő bízik a szülőkben, és úgy gondolja, itt már senki nem becsüli alá a helyzetet.

A Galántán székelő Regionális Közegészségügyi Hivatal igazgatója, Iveta Šuleková késő délután küldött útmutatót a járásbeli polgármestereknek, miután délelőtt a járási város biztosan kijelentette, nem nyitja meg az iskolákat. Az útmutatóból kiderült, a járásban még mindig súlyos a járványügyi helyzet (6-os fokozatú), az elmúlt héten sem csökkent a fertőzöttségi arány, valamint a Nagyszombati kerületben erősen növekedett az új típusú brit vírusos- fertőzöttek száma.

„A helyzetre való tekintettel kijelenthető, hogy az iskolák megnyitása a járványhelyzet romlásához vezethet a Galántai járásban” – kapták a polgármesterek a „nesze semmi fogd meg jól” utasítást, ezzel a fenntartókra hárítva a felelősséget.

Kacz Éva, Nádszeg polgármestere nem érti, hogy lehet ilyen helyzetbe hozni egy önkormányzatot és egy polgármestert a szülők előtt. Ahogyan azt sem, hogy miért nem lehet értelmes döntést hozni, mondjuk, ha az adott településen egy százalék alatt vannak a mutatók, akkor nyithatnak, ha egy százalék felett, akkor nem.

Ránk ruházzák a felelősséget, információ meg nincs. Először állítanak valamit, aztán nesze polgármester, oldd meg! Ha jól sül el a dolog, megdicsérnek, ha nem, akkor mossák kezeiket, miközben sajtótájékoztatókon keresztül próbálják vezetni az országot”

– fakad ki a polgármester, aki hozzáteszi, az email megérkeztéig úgy volt, hogy megnyitják az iskolát, most már maga sem tudja, mi lenne a jó lépés, gyorsan átértékeli a helyzetet.

A szomszédos Királyrév falujában Agócs Gergely polgármester úgy döntött, nyitnak, de természetesen kivárják a hétvégi teszteredményeket. Mint mondja, annyira kis lélekszámú óvoda és iskola van náluk, hogy ügyesen tudják monitorozni a helyzetet, és azonnal zárni, amint a baj legkisebb gyanúja is felmerül. A szülők nem ágálnak a polgármester azon javaslata ellen, hogy a kisgyerekeket is teszteljék le. Agócs azonban hangsúlyozza, ők tényleg kicsi település, könnyebb ott irányítani most ezt a helyzetet.

Az egész Vágsellyei járás stopot hirdetett

A Galántai járástól rendezettebb helyzetben van a Vágsellyei járás, ahol egy ma délelőtti polgármesteri találkozó értelmében közösen döntöttek úgy, hogy a járás összes oktatási és nevelési intézménye zárva marad.

Deáki, Pered, Zsigárd, Vágfarkasd és Negyed községek polgármesterei, mint a területi illetékességükbe tartozó óvodák és általános iskolák fenntartói, febuár 5-én tartott közös értekezletükön úgy határoztak, hogy a megnevezett önkormányzatok óvodái és általános iskolái február 8-tól legkevesebb egy hétig továbbra is zárva tartanak.

Az iskolák és óvodák fenntartóinak döntése reflektál az egyes településeken és a teljes Vágsellyei járásban tapasztalható rendkívül kedvezőtlen járványügyi helyzetre, amelynek következtében a vágsellyei járás a IV. veszélyességi szintű besorolást kapta (fekete körzet).

A Társadalombiztosító, a Vágsellyei Járási Hivatal Válságkezelési osztályának, valamint a Nyitrai Járási Hivatal Válságstábjának nyilatkozata alapján az epidemiológiai helyzet felmérése után az iskolák és óvodák bezárásáról szóló döntés teljes mértékben a fenntartók, tehát a községek hatásköre alá tartozik. Mivel a szülők az iskolák és óvodák zárva tartása miatt továbbra sem helyezhetik el gyermekeiket az óvodákban és az iskolákban, a szülők továbbra is igényelhetik a Társadalombiztosítótól a járványügyi gondozási pótlékot.

Deáki, Pered, Zsigárd, Vágfarkasd és Negyed községek polgármesterei a jövő hét folyamán újraértékelik a következő átfogó tesztelés eredményeit, valamint a Nyitrai Közegészségügyi hivatal járványügyi ajánlásait, ezt követően pedig újra tárgyalják az oktatási intézményeikről szóló jelenlegi határozatukat úgy, hogy a lehető legnagyobb mértékben biztosítani tudják a gyerekek, diákok, szülők és rokonok védelmét.

Keresztesi Ildikó, a farkasdi magyar alapiskola igazgatója szerint a polgármesterek jól döntöttek, nem most van itt az ideje nyitni, annak ellenére, hogy igény azért lenne rá.

Kövesse facebook oldalunkat is!