Kálnai madárodúk és rovarhotelek

2021. február 23., 12:17
Kaszmán Zoltán

Mivel a fák kivágásával egyre kevesebb természetes élőhely áll a madarak rendelkezésére, a lévai járási Kálnán több tucat mesterséges madárodú telepítését tervezik. Településszerte néhány rovarhotelt is elhelyeznének.

Fotó: sme.sk

Amint arra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is felhívta a figyelmet, az odúk kialakításában a harkályok játszanak rendkívül fontos szerepet, ugyanis ők vájják ki az odvas fák belsejébe vezető kör alakú nyílást, illetve az odú bejáratát és annak belső részét.

Az erdei madarak több mint 30%-a odúlakó, odúköltő. Jelentős részük, így esetenként a seregély, a csuszka, a házi rozsdafarkú és a mezei veréb, gyakrabban pedig a szén-, a barát-, a fenyves- és a kékcinege is gyakran a harkályok elhagyott fészkelő helyeit öröklik meg.

Mivel csökken az odúképződésre, illetve odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya, Kálna önkormányzata különböző méretű mesterséges fészekodúk kialakításával és azok szakszerű kihelyezésével javítana azon madarak helyzetén, amelyek rendkívüli mértékben alkalmazkodóképesek. Mint arról a SME napilap beszámolt, a madárodúkat egy helyi asztalos közreműködésével a községi alkalmazottak készítették el.

A nagyobb fajgazdagságot és a megfelelő egyedsűrűséget szem előtt tartó önkormányzat jelenleg olyan önkénteseket keres, akik jelképes összegért vásárolnának vagy bérbe vennének egy-egy ilyen madárlakást, aminek szakszerű elhelyezésében a község természetesen segítséget nyújtana.

A kálnai önkormányzat ezzel a kezdeményezéssel a fiatalok figyelmét óhajtja felhívni az egyre kevesebb természetes menedékkel rendelkező madarakra, de ezen természetvédelmi tevékenységgel a madármegfigyelési és a környezeti nevelési lehetőségeket is bővítené.

A madarak megtelepítését segítő eszközök nemcsak a kertekben és a köztereken lennének elhelyezve, hanem többek között a Garamnál levő csónakháznál és a helyi középiskola térségében is. Néhány mesterséges odú a denevérek fészkelését lesz hivatott biztosítani, de a lakótelepen, a parkban és a futballpályánál telepített rovarhotelek révén rovarok számára is optimális körülményeket teremtenének.

Nem csupán minden oldalról nyitott madáretető, hanem fészekodú is készíthető házilag, akár műanyag palack, tejesdoboz vagy parafadugó felhasználásával. A különböző fajok számára más-más méretű odút javasolt készíteni. Nem mindegy, hogy azok milyen magasságban lesznek telepítve, ahogy az odú elején található berepülő nyílás mérete is számít.