2021. november 30., 10:04

Kajak-kenu sharing a Hernád mentén

A Hernád folyó kiaknázatlan ökoturisztikai potenciálját igyekeznek hasznosítani egy szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés keretében, kajak-kenu sharing rendszer létrehozásával egy vízi turisztikai utat alakítanak ki a folyó mentén.

evezés, csónak, folyó, köd
illusztráció
Fotó: TASR

„A fő célunk összekapcsolni a folyó menti területeket” – mondta a REJOICE - RivEr JOurney experIenCE nevet viselő projektről annak fő partnere, a River & Mountain Polgári Társulás képviseletében Lukáš Kostenský. Mint kifejtette, a tervek között szerepel kajakok és kenuk vásárlása, a tárolásukra szolgáló konténerek, illetve szállításukra egy kisbusz beszerzése, kikötőhelyek és az azokhoz vezető utak kialakítása. Emellett a partnertelepüléseken pihenőzónákat hoznak létre, illetve a régió turisztikai szolgáltatásait biciklikölcsönzéssel is bővítik.

A határ két oldalán összesen 15 partner kapcsolódik be az 1,55 millió euró költségvetésű projektbe.

A szlovákiai oldalon Nagyladna (Veľká Lodina), Sároskőszeg (Kysak), Hernádszentistván (Družstevná pri Hornáde), Miglécnémeti (Milhosť) és Hernádzsadány (Ždaňa) községben kikötőhely és pihenőzőna épül, illetve töltőpontokat alakítanak ki az elektromos kerékpárok számára, de pumptrack-pálya és szabadtéri edzőpark is épül. A magyar oldalon Hernádkércsen csónakház épül, Nagykinizsben faházak közvetlenül a folyó partján, Felsődobszán szálláshelyeket, Hidasnémetiben információs irodát alakítanak ki, Hernádszentandráson pedig ifjúsági központtá alakítanak át egy épületet.

A projekt a tervek szerint 2023 februárjában zárul. A résztvevő partnerek azt remélik, javulnak a határon átnyúló turisztikai szolgáltatások és több látogató érkezik majd a régióba.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.