2022. július 13., 09:29

Július 19-én Böjte Csaba tart misét a pozbai Szentkúton

Július 19-én az erdélyi származású Böjte Csaba érkezik az Érsekújvári járásban elterülő Pozba községébe, ahol misét celebrál majd a híveknek. A 17:00-kor kezdődő alkalomra a szervezők nagy szeretettel várnak mindenkit a Káprát-medence minden szegletéből. A szentmise természetesen magyar nyelven zajlik majd.

Böjte Csaba
Fotó: Wurczer Péter

A Barsbaracska és Pozba község között elterülő zarándokhelyen, a Szentkúton szlovákul zajlanak a misék. Az idei pünkösdvasárnapon azonban magyar szentmise hangzott el a zarándokhelyen. A július 19-i alkalom ennek a sorozatnak lesz a következő állomása, amelyre a szervezőknek sikerült elhívniuk Böjte Csabát.

A rendezvény főszervezője, Wurczer Péter, aki elmondta, már három éve próbálnak magyar szentmisét szervezni a zarándokhelyen, de többek között a járványhelyzet miatt ezt nem sikerült megvalósítani. Mint mondta, most adott a lehetőség arra, hogy ismét magyar szentmisére kerüljön sor.

A Szentkút egy történelmi hely, ahová nagyon sok ember ellátogat. Eddig csak szlovák szentmiséket tartottak, de ez nem azt jelenti, hogy a magyar hívek ne hallják az igét magyarul is. Örülök annak, hogy a pünkösdi magyar szentmise után, július 19-én ismét magyar szentmisére kerülhet sor

-mondta Wurczer Péter, aki bízik abban, hogy

minél többet ellátogatnak majd a környékről, de a távolabbi vidékekről is várják a híveket, hiszen Böjte Csabát rengeteg ember ismeri és kedveli.

Wurczer Péter szerint a zarándokhely gyönyörű környezetben terül el, hiszen szép a természet, és elérhető közelségbe vannak a régió nagyobb városai, mint például Érsekújvár, Léva, vagy Komárom.

Mi itt már szórványban élünk, ezért is fontosak ezek a rendezvények. A magyarságtudat és a kereszténység is kisebbségben van itt, ezért is kell ezeket az értékeket megtartani.

– állapította meg Wurczer Péter.

A szentmise előtt gyónási lehetőségre is lesz lehetőség. A rendezvényen énekkórus is fellép, Wurczer Péter kántorkíséretében.

A július 19-i esemény a második állomása lesz a sorozatnak. Az első pünkösdvasárnap valósult meg. A tervek szerint a legnagyobb katolikus ünnepen, szeptember 15-én a Hétfájdalmú Szűz Mária ünnepén lenne a következő ilyen rendezvény.

Wurczer Péter szerint a magyar szentmisék beindításával egy új hagyományt teremtettek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.