2024. február 29., 13:54

Jól szerepeltek a felvidéki csapatok a hungarikum vetélkedőn

Lezárult a hetedik osztályosok részére meghirdetett "Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében" címet viselő hungarikum vetélkedő, amelynek döntőjébe három felvidéki csapat is bekerült. 

A hungarikum vetélkedő hetedik osztályos résztvevői
A hungarikum vetélkedő döntőjének hetedik osztályos résztvevői Lakiteleken
Fotó: nepfolakitelek.hu

A Lakiteleki Népfőiskola által meghirdetett vetélkedőre négy korosztályban összesen 343 csapat jelentkezett. A több fordulóból és különböző feladatokból álló megmérettetés múlt heti elődöntőjébe 16 csapat jutott tovább. A kétnapos vetélkedőre szerte a Kárpát-medencéből érkeztek 7. osztályos csapatok, köztük három csapat (Dunaszerdahely, Kéty, Feled) a Felvidékről.

Az első nap végére szoros küzdelem után tizenkét csapat jutott tovább a másnapi döntőbe. Az előadásokat szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai: Mészárosné Németh Adrienn, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának munkatársa, Gyurán Ágnes, a Felvidéki Magyar Nemzetrész Értéktár titkára, Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet Fehérliliom Népfőiskolájának vezetője és Resóczki Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa.

A Hungarikumok Gyűjteményében jelenleg 89 hungarikum van, a legutolsó megítélésnél bekerült a pozsonyi kifli, így már Felvidéknek is van hungarikuma. Az elődöntő és a döntő is arról szólt, hogy mennyire ismerik a gyerekek ezeket a hungarikumokat. 

A döntőben a versenyző csapatok egy hungarikumokról szóló totót töltenek ki, majd kiválasztanak a jelenlegi hungarikumokból egyet, és azt kell neki bemutatni egy prezentáció segítségével. Ezek különböző formában történnek, nagyon szórakoztatóak, nagyon aranyosak szoktak lenni ezek a bemutatók

- árulta el Gyurán Ágnes, a verseny felvidéki zsűritagja. 

A következő feladatban a csapatok a saját környezetükből mutattak be egy-egy számukra fontos értéket, amit szintén pontozott a zsűri, illetve egy olyan kiemelkedő nemzeti értéket is ki kellett választaniuk, amely még nincs a Hungarikumok Gyűjteményben, de ott lenne a helye és amellett érvelni. 

Hungarikum vetélkedő

A verseny során több mint háromszáz pontot gyűjthettek a csapatok, aminek az összesítésével alakult ki a végeredmény. 

Az első három helyezést elért 7. osztályos csapat:
I. helyezett: Okos Trió (Csíkszentimre)
II. helyezett: Füredi nyereg (Tiszafüred)
III. helyezett: Muraparti lányok (Murakeresztúr)

A Kárpát-medencei hungarikum vetélkedő döntőjébe jutva a 12 csapat közül a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola csapata az előkelő 5. helyezést érte el, míg a feledi Szombathy Viktor Alapiskola csapata a nyolcadik, a kétyi alapiskola csapata pedig a 11. helyen végzett.

A nyolcadikosok hasonló tematikájú hungarikum vetélkedőjére március végén kerül sor.

A mostani vetélkedő érdekessége volt, hogy az alkalomhoz kapcsolódóan a Vármegyei Értékek Napja programsorozat keretében a Felvidéki Magyar Értéktár mutatkozott be a lakiteleki Hungarikum Ligetben. Az elődöntő estéjén, az eredményhirdetés előtt így a Nyugat-szlovákiai és a gömöri értéktárak is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Gömört ezúttal a Bátkai Értéktár képviselte, amely a Magyar Örökség díjas és kiemelkedő nemzeti értéknek számító Pósa Lajos nemzetnevelő munkásságát és Az Én Ujságom című gyermeklapot, valamint a szintén Magyar Örökség díjas és kiemelkedő nemzeti értéknek számító Mács József felvidéki magyarság sorsát megjelenítő irodalmi munkásságát és a Felvidéki Nemzeti Értéknek számító Boholy János sakkgömbjét mutatta be a közönségnek. 

A kísérőprogramok során a résztvevők megtekinthették a Hungarikumok Házát, benne a Hungarikum Csarnokkal, a Géniuszok útjával és a Planetáriummal, valamint a Magyar Borok Katedrálisát is. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.