2023. július 26., 19:36

Jól halad a felújítás, de drágább lesz

A terveknek megfelelően halad Krasznahorka várának a felújítása, a munkálatoknak 2025 és 2026 fordulójára be kellene fejeződniük. Az építőanyagok árának emelkedése miatt azonban több millió euróval drágább lesz a felújítás.  

01_krasznahorka-vara_fota3_fabian-gergely.jpeg
Csak kívülről csodálhatjuk
Fotó: Fábián Gergely

Silvia Hroncová kulturális miniszter a napokban látogatást tett a várban. Az ellenőrzés után elmondta, a felújítás az ütemterv szerint halad, viszont az építőanyagok árának emelkedése miatt a tervezettnél várhatóan több millió euróval drágább lesz.

A tűzvész leginkább a felső várat sújtotta, így ennek helyreállítása tart majd a legtovább. Szilárd meggyőződésem, hogy Krasznahorka a felújítás után a múzeumok ékkövévé válik

– mondta a tárcavezető hozzátéve, a munkálatok befejezése 2025 és 2026 fordulóján várható.

Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója arra mutatott rá, hogy az elmúlt három évben az építőanyagok és a munka ára 15-30 százalékkal emelkedett, s úgy tűnik, a projekt költségvetésébe kalkulált tartalék nem lesz elég. 

Az előzetes becslések szerint hatmillió euróval lesz drágább a felújítás. De erről még korai beszélni, még el kell végeznünk több elemzést, és át kell számolnunk bizonyos dolgokat

– magyarázta. 

Az állami költségvetésből korábban 35 millió eurót hagytak jóvá a vár felújítására, kiegészítéséről a kormány is tárgyal majd, fűzte hozzá Hroncová. 

Panis pozitívan értékelte a munkálatok haladását. Mint mondta, a következő hónapokban jelentős mérföldkőhöz ér a felújítás. 

Szeptember végéig kérvényezhetjük az építési engedély kiadását a következő szakaszra vonatkozóan. Ez az egyik első lépés ahhoz, hogy elkezdődhessen a felső vár felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás

– fejtette ki. Ha minden a tervek szerint alakul, februárban indulhat a felső vár felújításának közbeszerzése.

Jövőre érkezhetnek az első látogatók

Az alsó és a középső vár felújítása, illetve az új objektumok építése a vár alatti területen tavaly augusztusban kezdődött. A szerződés alapján a kivitelezőnek, az MBM-GROUP társaságnak 18 hónapon belül át kellene adnia az alsó és a középső vár egyes részeit, a teljes projektnek pedig három éven belül kellene elkészülnie. A tervek szerint az első látogatók jövőre érkezhetnek.

Többször szó volt arról, hogy ennél korábban is látogathatóvá teszik a vár egyes részeit. A Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója szerint a késést az okozta, hogy az eredeti projektet jócskán kibővítették.

Az csak rekonstrukcióval számolt, de kibővítettük minden olyan dologgal, ami szükséges ahhoz, hogy üzemeltetni tudjuk a várat: merre mennek majd az utak, hol fognak parkolni az autóbuszok és az autók, hol juthatnak frissítőhöz a látogatók

– magyarázta.

Jól halad a gyűjtemény restaurálása

A vár felújításával párhuzamosan folyik a gyűjtemény szakszerű restaurálása és konzerválása. 

Minden egyes tárgy, amely visszakerül Krasznahorkára, átmegy a restaurátorok és a konzervátorok kezén. Nagy részük már túl van a szakszerű beavatkozáson, készen várják, hogy újra a tárlókba kerüljenek.  A gyűjtemény 4200 darabja átmenetileg a betléri múzeum műtárgyraktárában kapott helyet

– mondta Máté Tímea, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum igazgatója. 

Soha nem felejtjük el…

A várat pusztító tűz 2012. március 10-én, szombat kora délután ütött ki. A lángok gyorsan felfutottak a várdomb délnyugati oldalán, majd átterjedtek a zsindelytetőre, szinte percek alatt elpusztítva azt. A legnagyobb károk a gótikus palotában és a toronyban, illetve a reneszánsz palotában keletkeztek. Legkevésbé az alsó és a középső vár boltozatos termei sínylették meg a tüzet. A tűzoltók munkájának köszönhetően a lángok nem terjedtek el a belső terekben, s így a gyűjtemény nagy része megmenekült. Másnap az erős szél miatt ismét erőre kaptak a lángok, s bár gyorsan eloltották, kidőlt a kápolna és a középső vár közötti fal, átszakította a Rákóczi-traktus nagy tanácstermének mennyezetét.

Csodával határos módon a vár több mint négyezer darabos gyűjteményéből a tűzben mindössze 27 darab semmisült meg. A megmentett műtárgyak csomagolása és elszállítása során derült ki, hogy ezek közül háromszáznál is több kisebb-nagyobb mértékben megsérült, főként a festményeknek, textíliáknak sokat ártott a hő, a füst és a hamu.

A tűzvész után röviddel az volt az elképzelés, hogy egy gyors helyreállítás után megnyitják a várat. Később az azt kezelő Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum az igazgatóváltást követően amellett döntött, hogy orvosolja a korábbi, a ‘60-as években kezdődött, 1989-ig tartó felújítás során elkövetett hibákat, illetve a kor követelményeinek megfelelő múzeumot hoznak létre. Emiatt persze a felújítás folyamata jelentősen elhúzódott. 

A tűz következményeinek eltávolítása, az ideiglenes, majd az állandó tetőszerkezet megépítése után a külső szemlélő számára kevésbé látványos, de ugyanolyan fontos munkák kerültek sorra, illetve elvégeztek számos régészeti, műemlékvédelmi, restaurátori és más feltárást, kutatást. A bürokratikus huzavonák után a felújításra kiírt versenypályázat győztese tavaly augusztusban vette át a területet, s megkezdődött a rekonstrukció látványosabb szakasza, és már munkagépek és kézi szerszámok zajától hangos a vár és környéke.

A komplex rekonstrukció több szakaszban zajlik, jelenleg az alsó és középső várban, illetve a vár alatti területen dolgoznak. A felső vár felújítására a tervek szerint a jövő év elején írnak ki közbeszerzést.

Hol tartunk jelenleg?  

A várban zajló aktuális munkálatok hivatalosan két részre oszlanak. Az első az előkészítő munkákat foglalja magába. Ennek keretében jelenleg a vár délnyugati falán és az északkeleti bástyán dolgoznak, eltávolítják a korábbi, a szocializmus éveiben zajlott felújítás során alkalmazott cementes fugát a kövek közül, majd a kövek stabilizálását követően mészhabarccsal pótolják. Ezzel párhuzamosan javítják a sérült falszakaszokat, illetve visszafalazzák a hiányzó részeket.

A munka második, terjedelmesebb részének megnevezése: „Krasznahorka várának felújítása és közvetlen környezetének revitalizálása”. Ez tartalmazza a vár felújítása mellett az új épületek és az infrastruktúra kiépítését a vár alatti területen. 

Az alsó és középső vár belső tereiben már nagyrészt befejeződtek a bontási munkálatok, jelenleg a restaurátorok felügyelete alatt vésik ki a vízvezeték, az elektromos és az informatikai hálózat elhelyezésére szolgáló vájatokat, illetve elhelyezik a vezetékeket. Az alsó várban folyamatban van a víz- és csatornahálózat kiépítése. A várudvarokban felbontják a nem megfelelő burkolatot, ezzel egy időben régészeti feltárást is végeznek, és elkezdődött az esővíz elvezetésére szolgáló csövek lefektetése. Az alsó várban készülnek az új padlók, járófelületek minden szinten, a tetőteret is beleértve.

Teljes gőzzel folyik a restaurálás az alsó és a középső várban. Dolgoznak például a vakolat helyreállításán a külső és belső terekben, a különféle kőelemek és a Franciska-múzeum értékes, reneszánsz kori fa mennyezetének felújításán. Néhány vas- és kőelemet külső restaurátorműhelyekbe szállítottak, ott végzik el rajtuk a szakszerű felújítást. Az asztalosműhelyekben pedig készülnek az új ablakok, ajtók és kapuk, az eredeti elemek hű másolatai.  

A vár alatti térségben is folyik a munka, az új információs központ már tető alá került, jelenleg a hőszigetelésen dolgoznak. Itt a víz- és csatornahálózat csöveit már lefektették, jelenleg az esővíz elvezetését célzó földmunkák folynak. Készül az elektromos hálózat, az új, föld alatti trafóállomás már a helyére került, húzzák a magasfeszültségű vezetéket, illetve az egyes épületeket rákapcsolják az alacsonyfeszültségű hálózatra. Készül a másodlagos, az autóbuszoknak szánt parkoló, és épülnek a frissítők és szuvenírek árusítására szánt épületek, illetve a nyilvános mosdó is.

A munkálatok megkezdése előtt átfogó régészeti feltárást végeztek a várban és a vár alatti területen. Jelenleg a földmunkákat régészek szakmai felügyeletével végzik, ahogy az építési munkálatokat is régészek, építészek, geológusok, statikusok és más szakemberek felügyelik.

Megjelent a MAGYAR7 29. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.