2024. február 7., 13:03

Jobb adni, mint kapni

A füleki Krága René számára természetes a jótékonykodás. Először tíz évvel ezelőtt beszélgettem vele egy jótékonysági koncert kapcsán, és most ugyanez az apropója a találkozásunknak. Elhatározta ugyanis, hogy koncertkörutat szervez, amelynek bevételéből beteg gyermekeket szeretne támogatni.

krága rené
A jótékonysági koncertkörút egyik állomásán
Fotó: Krága René archívuma

René már évek óta Bécsben él, de ha teheti, szívesen hazalátogat Fülekre nagyanyjához, akivel rendkívül szoros a kapcsolata. Most is nála találkozunk. Nagyanyja büszkén meséli, hogy már kisgyermek korában látta unokája tehetségét.

Fésűt fogott a kezébe, mintha mikrofon lenne, és azzal énekelt a szobában. Amikor nagyobb lett, rendszeresen fellépett a Mocsáry Lajos Alapiskola rendezvényein. Volt honnan örökölnie a tehetséget, hiszen a férjem oldaláról és nálunk is voltak muzsikusok a családban. A nagybátyja is elismert hegedűművész, a környéken Mogyiként ismerik. De a tehetsége mellett az akaratereje is hatalmas, hiszen minden nap azért küzd, hogy elérje az álmait

– mondja Ökrös Éva, René nagyanyja.

A fiú hosszú utat járt be, hogy a zenének szentelhesse életét. 15 évesen, az alapiskola befejezése után költözött ki szüleihez Bécsbe, akiknek addigra már sikerült olyan anyagi helyzetet teremteniük, hogy fiuk folytathassa tanulmányait. Először nyelvtanfolyamokra járt, majd a véletlennek és egy jóakarónak köszönhetően mindenféle előképzettség nélkül bekerült egy zeneakadémiára. Popének szakon végzett, és ezzel párhuzamosan le is érettségizett. Jelenleg énektanárként dolgozik.

krága
Krága René fellépés közben
Fotó:  Krága René archívuma

– A tanulmányaim befejezését követően már tudtam, hogyan szeretném felépíteni a zenei karrierem. Bár még most is az elején járok, de úgy hiszem, megtaláltam az utamat. Szerepeltem itthoni és magyarországi tehetségkutató műsorokban, zenészekkel, médiaszakemberekkel vettem fel a kapcsolatot, és találtam pár embert, akik szívesen segítettek saját dalom elkészítésében. Azóta a Sláger TV-ben folyamatosan szólnak a számaim, de a közösségi oldalakon is sokan követnek. Legutóbb az X-faktorban láthatott a közönség, amely új kapukat nyitott meg előttem – mondja határozottan.

René szerint a sikernek nem titka, hanem ára van. Rengeteg munkát igényel, hogy „befusson”, hiszen – mint mondja – nem igazán sztáralkat, de rendületlenül halad a célja felé. Emellett a rászorulókról sem feledkezik meg.

– Küldetésemnek érzem, hogy segítsek. Tíz évvel ezelőtt léptem fel először egy jótékonysági koncerten, amit a füleki Bodzási Tomika javára szerveztünk. Mivel nagy sikere volt, úgy éreztem, hogy a zenémmel tudok leginkább segíteni. Ha évi 10-15 koncertet össze tudok hozni, már büszke lehetek magamra, hiszen mindezt saját költségen teszem. Idén Ózdon kezdtük a jótékonysági koncertsorozatot, majd Budapesten folytattuk, utána Újbást következett. Február 17-én lépek fel Füleken a római katolikus templomban, amit egy erdélyi körút követ. Úgyhogy várok mindenkit szeretettel, aki nemes célt szeretne támogatni. Együtt segíthetjük egy beteg kisgyermek gyógyulását – zárta René.

Megjelent a Magyar7 2024/5. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.