2020. március 31., 13:00

Járvány idején is tevékeny a Prontos íjászcsapat

A Prontos íjászcsapat néhány tagja elhatározta, hogy tovább tisztítja az egykori farnadi téglagyár épületénél található területet; március 28-án neki is láttak az ott felhalmozott szemét összegyűjtésének.

Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Chládek László
Az egykori téglagyár épületénél már évek óta gyűlik a szemét, hiszen nagyon sokáig ez egy elhagyatott terület volt, amit senki sem használt. A községtől kaptuk a lehetőséget, hogy járhatunk oda íjászkodni. Gondoltuk, ha már ott vagyunk, legyen a falunak haszna is belőlünk, s természetesen a szépérzékünket is bántotta a rengeteg szemét”

tájékoztatta a ma7-et az íjászcsapat vezetője, Chládek László, aki azt is elmondta, hogy a hatályban levő gyülekezési tilalom miatt nem akartak sokan összejönni, így – a megfelelő higiéniai eszközöket használva – hatan vágtak neki a szemétszedésnek, amely során 24 zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze.

Elmondása szerint sok más mellett befőttesüvegeket, régi tévékészülékeket és szőnyegeket is találtak a kidobott hulladék között, amely sok esetben már több éve került a falu szélén található területre.

Sajnos, az emberi butaság határtalan. Az viszont biztató, hogy – amennyire meg tudjuk ítélni – az elmúlt hónapok során már nem hordtak oda szemetet”

– tette hozzá Chládek László.

A 2015-től működő, tizennégy aktív tagot magáénak tudó Prontos íjászcsapat június 20-ára tervezte a 2. Farnadi Napfordulós Örömíjászversenyt, s ugyan előfordulhat, hogy a régió nyilazóinak farnadi találkozója és megmérettetése a koronavírus-járvány miatt elmarad, a prontosok mégsem keserednek el.

Ha nem sikerül megrendezni a napfordulós örömíjászversenyt, akkor meghirdetünk egyet szeptember végére, az őszi napéjegyenlőség idejére”

– árulta el a csoport vezetője.

Chládek László közösségük nevének eredetéről: „A pront egy helyi tájszó. Szinonimája a rosseb, a fene, a franc vagy a nyehera. Az 1900-as évek elején Farnadon elterjedt káromkodás volt, hogy »a-pront-essen-bele«, »a-pront-vigye-el«, »a-pront-egye-meg«. A környező falvak lakói idővel prontosoknak kezdték csúfolni a farnadiakat. Ezt felvállalva, enyhe öniróniával lettünk hát Prontos íjászcsapat, már csak azért is, mert alliterál a »pontos«-sal.”
Prontos
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.