2023. július 17., 19:36

Izsa: A római kori katonai tábor környékének felújítását tervezi a megye

Az UNESCO világörökség részét képező izsai római kori katonai tábort tenné attraktívabbá turisztikai szempontból Nyitra megye önkormányzata. A tábor szabadtéri múzeumként működik.

Júniusi Nyitra megyei ülés
Fotó: Archívfelvétel

A Kelemantia katonai tábor a Római Birodalom határvidékén állt, a Limes Romanus részét képezte, a mintegy háromhektáros terület egész évben ingyenesen megtekinthető. Csenger Tibor megyei alelnök ugyanakkor elmondta, hiányzik a turistákat kiszolgáló alapvető infrastruktúra.

Kivételes ókori műemlékegyüttesről van szó, ugyanakkor csak fák határolják körül, nincs parkoló, sem rendes bekötőút. Éppen ezeket szeretnénk kiépíteni egy határon átnyúló projekt keretében a magyar féllel, a projekt által minimum 300 ezer eurós közös támogatáshoz juthatunk, a felső határ pedig 2,5 millió euró

– magyarázta Csenger.

Ha a szlovák-magyar projekt sikeres lesz, a római tábor közelében parkoló, bekötőút, vécék és egyéb szolgáltatásokat nyújtó létesítmények épülhetnek.

Amit rendezni kell, azok az érintett terület tulajdonjogi viszonyai. Egyes részek megyei tulajdonban vannak, mások a faluhoz, illetve a Vízépítési Vállalathoz tartoznak

– tette hozzá Csenger.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.