2022. május 27., 08:20

Iszap és kezeletlen szennyvíz szivárgott ki a vereknyei szennyvíztisztító telepről

Iszap és kezeletlen szennyvíz szivárgott ki a Pozsonyvereknyében található szennyvíztisztító telepről. Az iszap oxigénveszteséget okoz a vízben, ezáltal elpusztítja a halakat és a vízi állatokat, mivel azok megfulladnak. Tájékoztatott a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség a közösségi oldalán. A szennyeződés okozóját akár 165 ezer euróig terjedő pénzbírsággal is sújthatják.

KIs-Duna, szennyeződés
Fotó: Facebook

A környezetvédelmi felügyelőség szerint a szennyvíz a zivatarok során a Kis-Dunába ömlött, és a folyót néhány tíz kilométeres szakaszon beszennyezte Hidas térségében. Az eset bejelentése után a környezetvédelmi felügyelőség ellenőrei a helyszínen megvizsgálták a szennyeződés fokát, és korrekciós intézkedéseket javasoltak.

Az ilyen ökológiai katasztrófára még a zuhogó eső sem mentség. Ezekre a helyzetekre találták ki a kezelési szabályzatokat, amelyek pontosan meghatározzák a környezeti károk minimalizálása érdekében történő fellépés módját”

– mutatott rá a környezetvédelmi felügyelőség.

A pozsonyi önkormányzat szerint nem ez az első ilyen eset, négy éve is történt már hasonló eset, s a jelek szerint a mai napig semmilyen korrekciós intézkedés nem történt, hangzott el a pozsonyi önkormányzati testületi ülésen.

A Pozsonyi Vízügyi Társaság vezérigazgatója, Peter Olajoš kijelentette a város képviselőinek, hogy minden érintett hatósággal együttműködnek a helyzet kivizsgálásában.

Véleménye szerint a klímaváltozás és a heves zivatarok a felelősek a szennyvíztisztító telep szivárgásával kapcsolatos problémáért.

A vereknyei szennyvíztisztító telep úgy épült, hogy hat köbméteres vízmennyiséget tudjon egyszerre feldolgozni, az özönvízszerű esőzések azonban 20 köbméteres kapacitásúak voltak.

A pozsonyi szennyvízcsatorna-hálózat részenként épült, és a múltban senki sem számolt azzal, hogy ilyen rövid időn belül ekkora mennyiségű víz ömlik le”

– mondta a vízügyi társaság vezetője hozzátéve, hogy a probléma megoldása hosszabb figyelmet igényel. „Igyekszünk megoldani” – mondta az igazgató a képviselőknek hozzátéve, a jövőben fejlesztéseket terveznek a vereknyei szennyvíztisztító telepen.

 A Pozsonyi Vízügyi Társaság azonban nem hiszi, hogy a tisztítóműből származó szivárgás okozta a halak pusztulását, ennek okát ők másban látják. „A gyanúnkat megosztottuk a környezetvédelmi rendőrséggel és a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséggel is. Reméljük, hogy a hatóságok belátható időn belül véleményt alkotnak a helyzetről” – jelentette ki Olajoš.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.