2022. november 28., 08:34

Istenért, hazánkért és nemzetünkért

Az ipolysági 27. számú Szent Imre Cserkészcsapat november második hétvégéjén ünnepelte újraalapításának harmincadik évfordulóját.

Szent Imre Cserkészcsapat
Fotó: Urblik Tamás

Az ipolysági cserkészet történetének kezdete 1927. május 1-jére nyúlik vissza, ekkor alakult meg a helyi reálgimnázium cserkészcsapata Solčiansky Imre vezetésével. A Felvidék visszacsatolásának időszakában, 1938. október 27-én az akkor még 122. számú Szent Imre Cserkészcsapat néven működő közösség elsőként lett a Magyar Cserkészszövetség tagja. A közösség 1992. szeptember 19-én alakult újjá.

2017-ben Ipolyságon szervezték meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség – egyik legnagyobb országos rendezvényének számító – métabajnokságát, tizenöt cserkészcsapat közel 240 cserkészének a részvételével.

Az Ipoly mentén azóta is fontosnak tartják, hogy az egy korosztályba tartozó cserkészek gyakran találkozzanak, hiszen – ahogyan arról korábban az ipolysági 27. Szent Imre Cserkészcsapat jelenlegi csapatparancsnoka, Katona Attila is beszélt – évek múlva majd ők együtt felelnek a csapat vezetéséért; a közös munkára való nevelést ezért nem lehet túl korán elkezdeni.

„A jobb világ benned kezdődik!”

Ezt hirdetik az erős bázissal rendelkező, jelenleg közel kilencven taggal büszkélkedő ipolysági 27. Szent Imre Cserkészcsapat tagjai. Közülük többen a háttérmunkában, a logisztikában és a programok szervezésében segédkeznek.

– Valójában meglepődtünk, hogy ilyen gyorsan szalad az idő. Nemrég ünnepeltük újjáalakulásunk 25. évfordulóját, s a huszadik sem tűnik olyan távolinak… Minden évből próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni, ami az erőnkből telik.

Fontos számunkra, hogy a heti őrsi gyűlések ne maradjanak el, s a gyerekek minél változatosabb foglalkozásokon vehessenek részt, új barátságokat kössenek

– fogalmazta meg a csapat vezetője, Katona Attila, aki kiemelte, hogy több olyan programot is szerveznek, amelyen kicsik és nagyok együtt vehetnek részt, még jobban megerősítve a csapaton belüli összetartást.

Mint mondja, az önkéntes ifjúsági munka nem könnyű, hiszen egyre zsúfoltabbak a fiatalok, de még a gyerekek hétköznapjai és hétvégéi is.

Az egyik fő célunk, hogy olyan minőségi, a gyermekek számára fejlesztő és értékteremtő közösséget hozzunk létre, ahova szívesen járnak.

Ebben, úgy gondolom, évről évre fejlődünk, de ez a fejlődés nem állhat meg. A csapatnak vannak nagy tervei a jövőre nézve, az elmúlt év tapasztalatai alapján elsősorban még több heti rendszerességű csoportos foglalkozást szeretnénk indítani. Látjuk, hogy bármilyen sűrű is a naptár, van rá igény.

Napjainkban a 27. számú Szent Imre Cserkészcsapatban nyolc őrs működik, egyenként 5-10 fiatallal.

– Kétévente igyekszünk kellő mennyiségű vezetőt képezni, valamint a meglévőket tovább fejleszteni, hogy újabb őrsöket tudjunk indítani. Ezek tagjai általában az iskolák első és második osztályosai közül kerülnek ki. Igyekszünk megmutatni a fiataloknak azt, hogy milyen egy igazi jó közösség, ahova az ember tartozhat, s hogy mennyi örömet adhat a közös játék, az alkotás és az igaz barátság. Összeszokott csapatot alkotunk, s mindannyian, a legkisebbektől a legnagyobbakig kiváló kapcsolatot ápolunk egymással – vallja a csapat vezetője.

Egy új világ kapui nyílnak meg

Katona Attila tisztában van vele, hogy a fejlődő világgal nehéz lépést tartani, mégis igyekeznek olyan programokat megvalósítani, amelyek megfelelő teret biztosítanak a gyerekek számára, hogy a legtöbbet hozhassák ki magukból.

Az ipolysági cserkészközösség egyik tagja, Pityu így vallott a cserkészet szerepéről: „Mindenkinek az életében fontos, hogy olykor kikapcsoljon, hogy a hétköznapi nehézségeket kicsit feledni tudja. Én itt, ebben a közösségben mindent adottnak érzek ehhez. Önmagamat adhatom, közben együtt nevethetek a barátaimmal, és a természetben lehetek. A táborokban olyan oldalaimat is megismertem, amiket szerintem nem mertem volna felszabadítani. Úgy érzem, a cserkészet is segített abban, hogy megtudjam, ki is vagyok.”

Szent Imre Cserkészcsapat
Fotó:  Urblik Tamás

Egy másik cserkész, Veroni szerint amikor újra magára öltheti a cserkész nyakkendőt, egy új világ kapui nyílnak meg előtte: az önfeledt vidámság, a szeretet, a becsület világa, amelyben mindenki rátalál arra, amire igazán vágyik: „Ha a cserkészetre gondolok, a legelső, ami az eszembe jut, a boldogság. Mikor pár éve elkezdtem cserkészkedni, már a kezdetektől fogva azt éreztették velem, hogy ha szeretném, nincs akadálya annak, hogy a csapat tagja legyek, és tárt karokkal fogadtak. Ez a közvetlenség nekem nagy öröm volt. Hihetetlen számomra, hogy mennyi boldog pillanatot élünk meg együtt minden cserkészprogramon. Ezek a fő okai, amiért én egy nagyon értékes közösségnek tartom a cserkészetet. A cserkészetben képes vagyok mindig felhőtlen vidámságra, jókedvre és nevetésre lelni, még a nehezebb pillanatokban is; hiszen ha az ember a legjobb barátaival van körülvéve, ez nem is lehetne másként.”

Katona Attila szerint a céljaik nem változtak az évek során; nagyratörő terveik sincsenek, csupán minél több gyermekkel szeretnék megismertetni a cserkészetet, hogy ezáltal becsületes és jóravaló fiatalok, majd felnőttek váljanak belőlük.

 – A legfontosabb cél pedig nem titkolt, erre teszünk fogadalmat és erre törekszünk: híven teljesítjük kötelességeinket, melyekkel Istennek, hazánknak, nemzetünknek és embertársainknak tartozunk. Minden lehetőt megteszünk, hogy másokon segítsünk. Ismerjük a cserkésztörvényt, és azt mindenkor megtartjuk!

Megjelent a Magyar7 hetilap 47. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.