2022. november 23., 14:43

Az élet nehéz, furcsa játék – Szarka Tamás-interjúval megjelent a Magyar7 47. száma

Ki akar itt uralkodni? Az igénytelenség? A káosz? A mindent tagadó neoliberális, újmarxista, zöld diktatúra? Nem volt elég belőle negyven évig?

cimlap_magyar7_047_het_2022-1.jpg

A kérdéseket lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly tette fel „Uralkodásra vonatkozó igény” című vezércikkében. Az apropója, hogy újabban a berlini Stadtschloss, a brandenburgi választófejedelmek és a porosz királyok városi palotája került célkeresztbe. Pontosabban annak a kupoláján díszelgő felirat: „Nincs másban üdvösség, csak Jézus nevében az Atyaisten dicsőségére. Jézus nevére hajoljon meg minden térd, úgy a mennyben, mint a földön és az alvilágban, mert egyedül Jézus Krisztus az Úr.” A feliratot a palotában székelő Humboldt Forum utasítja el. Hogy miért, megtudják a cikkből.

kozelet_magyar7_047_het_2022.jpg

Az anyaországi és külhoni politikai vezetők tanácskozását huszadik alkalommal rendezték meg, három év után újra jelenléti formában. A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) plenáris ülésén a felvidéki magyar érdekképviseletet Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Berényi József, a Szövetség MKP platformjának első embere képviselte. Orbán Viktor miniszterelnök beszédét és az elfogadott határozatokat Kolek Zsolt foglalta össze.

Povondra úr 2022-ben a címe Kocur László külpolitikai jegyzetének. Múlt kedden újabb szintet lépett a háború, amikor keleti szomszédunk után ezúttal északi szomszédunknál, a lengyelországi Przewodówban csapódott be egy rakéta, két ember halálát okozva. Sokan járhattak úgy, mint Čapek főhőse, Povondra úr, akinek az volt a meggyőződése, hogy a szalamadrák soha nem érnek el Csehországba…

nterju_magyar7_047_het_2022.jpg

A Magyar7 47. számának címlapján Szarka Tamás látható, s vele készült az interjúnk is. Szarka Tamás szakmai életútját hosszú lenne felsorolni. Zenész, énekes, zeneszerző, költő, író, festő, úgy is mondhatnánk, egyszemélyes intézmény, nemcsak a Felvidék, de az egész Kárpát-medence meghatározó, Kossuth-díjas előadóművésze. Aki hamarosan Galántán mutatkozik be a közönségnek Európa karácsonya című koncertjével. Az élet nehéz, furcsa játék… Egy verssor újra meg újra írva.

piac_magyar7_047_het_2022.jpg

Lesz olcsóbb energia Szlovákiában is. A hosszú várakozás után talán végre megtudhatjuk, milyen energiaárak várnak ránk jövőre. Az elmúlt napokban ugyanis kaptunk néhány információt az ország vezetőitől, a teljes képhez azonban még ez-az hiányzik, de legalább valami elkezdődött az energiafronton Szlovákiában is a sok találgatás után. A szerző Rajkovics Péter.

hatter_magyar7_047_het_2022.jpg

Nem is olyan régen, még az egész ország az erkélyekről tapsolt a Covid alatt (is) hősiesen teljesítő orvosoknak. November 17-én azonban csak magukra számítva vonultak a pozsonyi kormányhivatal elé. Az orvosok azonban nemcsak maguknak akarnak magasabb bért, hanem az egészségügyi ellátórendszer átalakítására törekednek. A mindenre hatásos gyógyír a címe Somogyi Szilárd összefoglalójának.

tema_magyar7_047_het_2022.jpg

Másodízben rendezték meg Visegrádon az anyaországi és külhoni magyar újságírók seregszemléjét, a Kárpát-medencei magyar médiatalálkozót. A rendezvényen újfent nyilvánvalóvá vált, bár országhatárok, és kilométerek százai választanak el minket, célunk közös: a magyar nemzet szolgálata. A találkozóról készített beszámolót Pomichal Krisztián A magyar sajtónak nemzetmegtartó ereje van címmel.

latoszog_magyar7_047_het_2022.jpg

Folytatjuk a bősi vízerőmű elleni tiltakozásokról szóló cikkünket. Felnőtt egy újabb generáció, amely nem ismeri az erőmű építésének hátterét, bonyodalmait, de az idősebbek emlékezetét sem árt feleleveníteni. A múltkori lapszámunkban a kezdetekről, illetve a Duna eltereléséről és a hágai perről szólt írásunk, most a következményeket vesszük sorra. Címe: Emlékezni és emlékeztetni harminc év távlatából (II.)

muzsa_kultura_magyar7_047_het_2022.jpg

A felvidéki magyar színész, Dráfi Mátyás nyolcvan éves. Ebből az alkalomból tekinti át Juhász Dósa János a gazdag életművet, aki eljátszotta a világirodalom legjobb szerepeit, vezetett és alapított társulatot, filmek, zenés darabok főszereplője.

Jóslat a börtöncella falán a címe a Leporolt históriák legújabb kiadásának. Az európai orvostudomány történetének egyik fontos alakja volt Jeszenszky János (1566–1621), akit Jan Jesseniusként, illetve a cseh és a szlovák szakirodalomban Ján Jesenskýként is emlegetnek, és nagyon csúnyán végezte…

Számontartottak és feledésre ítéltek (I.). Zsebik Ildikó ellátogatott fényképezőgépével a budapesti Fiumei úti, korábban Kerepesi temetőként ismert sírkertbe.              
tajaink_magyar7_047_het_2022.jpg

Kodály Zoltán Galántája különleges hely volt: a legszebb hét esztendő városa. Ízlelgetjük a szépen csengő jelzőket, ha az álmos mátyusföldi várost Kodály mesterrel emlegetjük. Lelkünkben felcsendül a Galántai táncok, és egy izgalmas időutazás kezdődik a múlt század Galántájára, ahol a vasútállomás épületéből kiszűrődő kamaramuzsika zengi: történelem íródik. Kodály Zoltán lelki szülővárosa – Galánta, írja Tájaink rovatunk első cikkében Szomolai Andrea

Megszépül a komáromi református nagytemplom, most a tornyán dolgoznak, írja Nagy-Miskó Ildikó.

A művek beszélnek önmagukért. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága az Őszi Írófesztivál keretében 17. alkalommal ítélte oda irodalmi díjait. A füleki ünnepi eseményen átadták a Forbáth Imre-, a Talamon Alfonz-, és Turzcel Lajos-díjat, illetve líra és próza kategóriában gazdára talált az Arany Opus Díj is. Agócs Szvorák Emese tudósított az eseményről.

Duráš Márk atyát nemrég helyezték Kürtre plébánosnak. A hívek lelkesen fogadták a nyíltszívű, barátságos fiatal papot, aki egy bécsi plébániaközösség éléről került a községbe. Állítja, Isten a kezdeményező, ő csak követi. Bokor Klára beszélgetett vele.

Istenért, hazánkért, nemzetünkért és embertársainkért címmel tudósít Kaszmán Zoltán az ipolysági 27. számú Szent Imre Cserkészcsapat november újraalapításának harmincadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségéről.

Mindannyian jó iskolára vágyunk. Ebben egyetértenek a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Pozsony–Szenc Területi Választmánya. Ezúttal a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium adott otthont a rendezvénynek. A módszertani napon Dunajszky Éva is részt vett és jegyzetelt.

Hodúr Péter a pozsonypüspöki magyar tannyelvű alapiskola után egy szlovák gimnáziumba került. Az új közeget azonban nem igazán tudta megszokni, visszavágyott a magyarba, így már elsőben váltott, és a magyar gimnázium felé vette az irányt. Ezek után pedig nemes egyszerűséggel megvalósította gyerekkori álmát: pilóta lett. Lacza Gergely beszélgetett vele.

Perbenyikben, a Mailáth család több mint százéves kastélyában adtak elő napjaink legmodernebb, digitális agrártechnológiai ágazataiban dolgozó felvidéki szakemberek a leendő és már aktív gazdáknak. Az elhangzottakat és a technológiai bemutatót Molnár Gabriella foglalta össze. Írásának címe A költséghatékony, fenntartható jövő.

Az oktatási intézmények igazgatói, pedagógusai, illetve az oktatási szegmensben érintett fejlesztő, gyártó és kereskedő vállalatok számára szerveztek szakmai fórumot Rimaszombatban. Az Új trendek az oktatásban címmel megtartott konferenciát a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. rimaszombati regionális képviselete és a SZMPSZ Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központja kezdeményezte. Virsinszky Tamás foglalta össze az elhangzottakat.

kavezo_magyar7_047_het_2022.jpg

A 49. oldalon folytatjuk a középiskolások irodalmi vetélkedőjét, és a Kávézó rovatunkban a Zupko Mária logopédus a diszlexia veszélyeire, jeleire figyelmeztet.

Téli vizit Csíkszék fővárosában. Ez a címe a Hazajáró legfrissebb kiadásának, amelyben Csíkszeredára látogathatunk el.

hazajáró_magyar7_047_het_2022.jpg

Asztalos Kele Orsolya, gyermekorvos írásának a címe: Miért beteg MÁR MEGINT a gyerek? Rövid, gyors és érthető magyarázatok, amelyek nagyon jól jönnek a kisgyermekes szülőknek.

izlelo_magyar7_047_het_2022-1.jpg

Gazdag burgonyaleves és csokis korongok szerepelnek az Íz-lelőben Vass Laura konyhájából, majd elolvashatják Vas Gyula autós tesztjének az eredményeit. Címe: Seat Ateca FR4 2.0 TSI 190: A megújult család egyik topmodellje

teszten_magyar7_047_het_2022.jpg

Rajkovics György a Szurkolóban arról ír, hogy nem volt túl sikeres kézilabda-Eb. A cél egyértelmű volt: az első nyolcban végezni az Európa-bajnokságon. Ez nem jött össze, a magyar női kézilabda-válogatott a tizenegyedik helyet szerezte meg a november 20-án befejeződött 2022-es kontinenstornán. Rajkovics Péter a különleges fociünnepről, a katari világbajnokságról írt.

47_het_2022.jpg

Lapunk hátoldalán Szent Katalin és Szent Borbála körmöcbányai szobra látható.

A Magyar7 47. számában is megtalálja a keresztrejtvényt és a részletes műsort. Ne feledje, ha még nem rendelte meg lapunkat, meg is vásárolhatja a postán, a kioszkokban vagy a Slovnaft üzemanyagtöltő állomásokon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.