2023. május 21., 13:02

Ismét egzotikus pillangók a kassai botanikus kertben – FOTÓK

Amerika, Ausztrália, Afrika és Ázsia trópusi területein honos lepkékkel találkozhatnak a látogatók a kasai botanikus kertben. A Trópusok egzotikus lepkéi címet viselő kiállítás keretében 100 lepkefaj háromezernél több egyede csodálható meg.

lepke, pillangó, kassai botanikus kert, Kassa
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: TASR

A lepkék bábként érkeztek, illetve érkeznek a botanikus kertbe több hullámban, a speciális keltetőkben folyamatosan kelnek ki, hogy a látogatók a lehető legtöbb lepkefajjal találkozhassanak.

„Az idén már három partnerünktől érkeznek bábok. Ezzel a lepke-show tervezése és előkészítése némileg nehezebb lett, de a bemutatott fajok száma is bővült” – mondta Pavol Mártonfi, a Pavol Jozef Šafárik Egyetem Botanikus Kertjének igazgatója.

lepke, pillangó, kassai botanikus kert, Kassa
Fotó:  TASR

Az egyes bábok kikelésének ideje eltérő, a lepkék fajától és a környezeti feltételektől függ. A hőmérséklet és a páratartalom a kikelt lepkék viselkedésére is hatással van, borús, hideg időben kevésbé aktívak, mint napos, meleg időben.

A botanikus kert egyik üvegházában a tavalyi kiállítás után megtelepedett egy Közép- és Dél-Amerikában honos faj, melynek egyedei túlélték a téli hónapok kevés napfényt hozó hónapjait.

A piros-fekete színű Heliconius erato lativitta egyike azoknak a különleges lepkéknek, amelyek felnőtt egyedei több hónapig is élnek. A lepkén nagy része ugyanis a bábból való kikelésük után csak két hétig él. Amennyiben a Heliconius egyedei megfelelő környezetre lelnek, rendelkezésükre áll megfelelő mennyiségben nektár és virágpor, akár öt hónapon át is élhetnek felnőtt, repülő lepkeként”

– magyarázta Robert Gregorek, az intézmény haszon- és díszflóra részlegének vezetője.

Martin Suvák, a zoológiai és növényvédelmi részleg vezetője azt emelte ki, az idei tárlat érdekességei közé tartozik a Morpho lepkenem több faja, amelyeknél a szárnyuk színe a világoskéktől a telt kékig változik. „Ezek az egyedek Közép- és Dél-Amerikából származnak” – mondta.

lepke, pillangó, kassai botanikus kert, Kassa
Fotó:  TASR

A lepkékkel július 2-ig találkozhatnak a látogatók a kassai botanikus kert Viktória nevű trópusi üvegházában, illetve az előcsarnokban preparált lepkéket és más rovarokat is megcsodálhatnak.

lepke, pillangó, kassai botanikus kert, Kassa
Galéria
+8 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.