2023. március 20., 19:46

Íjászat – Zselízen kezdődött el a Felvidéki 6-os - KÉPEKKEL

2023. március 18-án a zselízi lőtér területén került megrendezésre a 2. Toportyán Örömíjászverseny, amely a Felvidéki 6-os elnevezésű versenysorozat első állomását képezte.

Toportyán
Galéria
+2 kép a galériában
a versenyen
Fotó: Petrovics Péter
Minden verseny szervezője saját maga dönti el, hogy milyen íj kategóriákat enged versenyezni, de a Felvidéki 6-os versenysorozat közös kiértékelésébe csak az a versenyző kerülhet be, aki a történelmi (pusztai) íj kategóriában indul, fa nyílvesszőt használ és betöltötte a 13. életévét”

– olvasható a versenysorozat leírásában, ami azt is részletezi, hogy az ifi lány és fiú (13–17), felnőtt nő és férfi (18–54), valamint veterán nő és férfi (55 éves kor felett) kategóriákban versenyző íjászok minden állomáson 6 azonos céllal nézhetnek szembe: török puta (45 m), fita (60 m), 3D-s őz (30 m), katona sziluett (25–35 m között), koreai cél kicsinyített mása (35 m), 6 különféle pozíció (20 m). Mindegyik – bírók által is felügyelt célra – egységesen 6 lövés adható le.

A 2. Toportyán Örömíjászversenyen összesen 107 íjász versenyzett négy korcsoportban: gyermek, ifi, felnőtt és veterán. Külön vetélkedtek a tradicionális nomád íjjal, a vadászreflex íjjal és a longbow íjjal versenyzők, akik a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Vágsellyei, a Komáromi, az Érsekújvári, a Nagykürtösi, a Korponai és természetesen a Lévai járásból, valamint Magyarországról is érkeztek”

– fogalmazta meg kérdésünkre a zselízi verseny szervezője, a helyi Toportyán Íjászcsapat vezetője, Petrovics Péter. Mint mondta, hagyományos 2D-s és 3D-s állatcélokkal és ügyességi célokkal készültek. A kötélcélzás mellett a program részét képezte a kartonpapírból készült bástyaablakon való átlövés és a polifoamos gyertyaláng eltalálása is.

Számítottunk arra, hogy jönnek versenyzők azokból a régiókból, ahol később a Felvidéki 6-os további versenyeit fogják megszervezni, de máshonnan is ellátogattak hozzánk, így például Pécelről A Nap Párducai is. Nagyon jó hangulatú, sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött”

– tette hozzá Petrovics Péter.

Folytatás június 17-én Farnadon (5. Farnadi Napfordulós Örömíjászverseny az egykori téglagyár területén található íjászgödörben), július 15-én Marcelházán (Sólyom Próba 2023 a kultúrház mögötti focipályán), augusztus 13-án Paláston (Thury György Kupa az 1552-es emlékparkban) és szeptember 2-án Vágkirályfán (Tisztelet az Ősöknek Örömíjászverseny a Humanita farmon). A Felvidéki 6-os utolsó megmérettetésére október 14-én Nagyfödémesen kerül sor, ahol a Mátyusföldi Íjászviadal keretei között értékelik ki az egész versenysorozatot.

A 2. Toportyán Örömíjászverseny eredményei:
tradicionális íjak (mini, fiúk):
1. Víglas Bálint
tradicionális íjak (gyerek, lányok):
1. Baráth Réka
vadászreflex íjak (gyerek, lányok):
1. Potocki Regina
longbow íjak (gyerek, lányok):
1. Cabaň Abigél
tradicionális íjak (gyerek, fiúk):
1. Varga Hunor
longbow íjak (gyerek, fiúk):
1. Pém Viktor
tradicionális íjak (ifi, lányok):
1. Sándor Réka
vadászreflex íjak (ifi, lányok):
1. Žigóová Miriam
longbow íjak (ifi, lányok):
1. Pém Vivien
tradicionális íjak (ifi, fiúk):
1. Haim Olivér
vadászreflex íjak (ifi, fiúk):
1. Szabó Kristóf
tradicionális íjak (felnőtt, nők):
1. Hint Mónika
vadászreflex íjak (felnőtt, nők):
1. Potocki Katalin
longbow íjak (felnőtt, nők):
1. Házelmayerová Cyntia
tradicionális íjak (felnőtt, férfiak):
1. Jónás László
vadászreflex íjak (felnőtt, férfiak):
1. Valent László
longbow íjak (felnőtt, férfiak):
1. Bircsák Attila
tradicionális íjak (veterán, nők):
1. Mezzei Mónika
vadászreflex íjak (veterán, nők):
1. Bittera Mónika
tradicionális íjak (veterán, férfiak):
1. Mezzei Péter
vadászreflex íjak (veterán, férfiak):
1. Mélykuti Ervin
longbow íjak (veterán, férfiak):
1. Važan Milan
Toportyán
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.