2022. szeptember 21., 15:25

Hatalmas az érdeklődés a megyei helyek iránt a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban

Még 38 nap van hátra a közös önkormányzati- és megyei választásokig, amely iránt a jelöltek szintjén jelentős érdeklődés mutatkozik, legalábbis Nagyszombat megye magyarlakta járásaiban.

nagyszombat megye
Fotó: Nagyszombat megye FB-oldala

A Dunaszerdahelyi és Galántai járásban az elmúlt választás, amelyet öt évvel ezelőtt tartottak, hatalmas MKP-sikerrel zárult, így nem meglepő, hogy a Szövetség idén mindkét régióban teljes listával indul. Ez Dunaszerdahelyen 8, Galántán 7 képviselőjelöltet jelent.

A teljes kínálat viszont ennél jóval népesebb előbbi járásban 45, utóbbiban 42 személy kívánja megszólítani a szavazókat, s egyúttal kihasználni a közös választás előnyeit. Azokból ugyanis akad néhány, így nem véletlen, hogy az eddig megyei szinten egyáltalán nem aktív személyek is az indulás mellett döntöttek.

A megye elnökjelöltjeiről már korábban írtunk, Berényi József a Szövetség színeiben indul, ő már az öt évvel és a kilenc évvel ezelőtti választásokon is nagyon sikeres volt, így mindkétszer megyealelnökként is tevékenykedhetett. Ezúttal jelentős esélye van akár nyerni is, hiszen a választások ezúttal csak egy forduló alatt dőlnek el és a szlovák jelöltek száma mellett, akár a magyar szavazatok még többet érhetnek. Ehhez persze arra is szükség lesz, hogy párton belül megnyugodjanak a kedélyek és mindenki határozott kiálljon Berényi mellett.

A nagy érdeklődés oka többek közt abban is keresendő, hogy az aláírásokat egyszerre is lehetett gyűjteni az önkormányzati és megyei indulásra, s így például Dunaszerdahely esetében kevesebb aláírás elég volt a megyei induláshoz, mint a városban. Talán ezért sem véletlen, hogy a dunaszerdahelyi hat polgármesterjelölt közül négy is elindul a megyei képviselői helyekért. Hájos Zoltán polgármester már hosszú évek óta megyei képviselő, sőt a Szövetség frakciójának vezetője is volt, így most is nagy esélye van a bejutásra, érdekes lesz, milyen eredményt hoznak a további dunaszerdahelyi jelöltek, akik közül Hakszer Roland megyeelnöki posztra is jelöltette magát.

A 45 jelöltből 16-an Dunaszerdahelyen is indulnak képviselő- vagy polgármesterjelöltként. A járás négy városának (Dunaszerdahely, Somorja, Nagymegyer, Bős) polgármestere szintén indul, a három Szövetséges városvezető jelenleg is megyei képviselő.

A Szövetség erejét jól mutatja, hogy a régióban a párt színeiben indul a legtöbb polgármester megyei képviselőnek, rajtuk kívül csak az albári és nagymegyeri polgármester szeretne a megyei testületbe kerülni. Tegyük hozzá, az előrejelzések szerint mindkettejük esetében komoly küzdelem vár rájuk a polgármesteri székért is, hiszen négy évvel ezelőtt szoros versenyben nyertek.

Ami még érdekes lehet a Dunaszerdahelyi járás szintjén, hogy a nagy szlovák koalícióhoz csatlakozott a Magyar Fórum is, akik nem Berényi Józsefet vagy Hakszer Rolandot támogatják a megyeelnöki székért, hanem Jozef Viskupičot. A szlovák koalíció képviselőjelöltjei között egyébként ott van a járási- és munkaügyi hivatal dunaszerdahelyi vezetője is. 

A Szövetség képviselőjelöltjeinek névsora a Dunaszerdahelyi járásban: Fenes Iván (járási elnök és Bős polgármestere), Orosz Csaba (Somorja polgármestere), Bacsó László (Nyárasd polgármestere), Hájos Zoltán (Dunaszerdahely polgármestere), Polák László (Ekecs polgármestere) és Menyhárt József (az MKP korábbi elnöke), Balódi László (Hodos község polgármestere) és Nagy József (korábbi miniszter és EP-képviselő).  Ebből az is kitűnik, a magyar párt a régióban a polgármesterekre alapoz, ez korábban is sikert hozott, a hat város- vagy községvezető mellett pedig két korábbi sikeres országos politikus van a jelöltek közt. Azt is meg kell említeni, a nyárasdi és ekecsi polgármester számára egyedül a megyei választás jelent majd versenyt, mert községükben egyedüli jeleltként már biztosan ők folytathatják a település élén.

Ami a Galántai járást illeti, itt is erős a Szövetség, de a járás nemzetiségi szerkezete miatt a szlovák nemzetiségű jelöltek is nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Ennek ellenére biztosra vehető, hogy az országos elnök Forró Krisztián vagy Berényi József megyei alelnök nevével fémjelzett lista a legnépszerűbb lesz a járásban, más kérdés, hogy hány jelöltnek sikerül majd bekerülnie a hatszoros túljelentkezésben.

A Galántai járásban is igaz, ami a Dunaszerdahelyiben, vagyis a polgármesterek és a képviselőjelöltek az önkormányzati szintről itt is megpróbálkoznak, Galánta és Szered polgármestere mellett, több község vezetője is ott van a jelöltlistán. A megyei választásokon a részvétel ebben a járásban is vélhetően magasabb lesz a korábbinál a közös szervezés miatt, más kérdés, hogy ez mennyire alakítja át majd az arányokat a szlovák jelöltek irányában. 

A Szövetség jelöltjei a Galántai járásban: Berényi József (Nagyszombat megye alelnöke), Bíró László (a Szövetség pártigazgatója), Forró Krisztián (a Szövetség országos elnöke), Zupko Tamás (Pozsonyvezekény polgármestere), Horváth Zoltán (Tallós polgármestere), Ervin Chomča és Agócs Gergely (Királyrév polgármestere). 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.