2021. március 16., 18:40

Hasznát veszik a lélegeztetőgépnek Rimaszombatban

Ma Rimaszombatban is átadták a magyar kormány által a dél-szlovákiai kórházaknak adományozott lélegeztetőgépek egyikét.

Fotó: Virsinszky Tamás

A keddi sajtótájékoztatón az egészségügyi intézmény nevében Richard Hrubý főorvos, a Svet zdravia hálózathoz tartozó rimaszombati kórház igazgatója köszönte meg Magyarország segítségét. Háláját fejezte ki a magyar közösség minden képviselője felé, akik szerepet játszottak az adomány létrejöttében és közvetítésében. Mint elmondta ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy megsegítsék a kórházi dolgozók munkáját a koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz időszakban.

A ma átadott készülék azokat az intenzív ellátásra szoruló betegeket fogja szolgálni, akiknek lélegeztetőgépre van szükségük. 

A főorvos kiemelte, hogy a regionális kórházként működő rimaszombati kórház összesen 380 fekvőbeteg fogadására alkalmas. Jelenleg 240 ágy foglalt, amelynek egyötödét azonban az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált páciensek teszik ki. 

Juhász Péter a kórház vezető sebésze, a Magyar Közösség Pártja (MKP) megyei és városi képviselője megerősítette, hogy a kórház valóban egy kritikus időszakon megy keresztül, amikor minden nap fizikailag és szellemileg egyaránt megterhelőnek számít.

A Covid-osztály és a lélegeztetőgépek szinte állandóan tele vannak. Negyven emberre van kapacitás, de egyelőre nem látni, hogy csökkenne az intenzív ellátásra szorulók száma. Éppen ezért minden egyes segítség jól jön, legyen az technikai, vagy emberi erőforrás

– mutatott rá Juhász Péter.

Panther 5 lélegeztetőgép

Rimaszombatban eddig 10 lélegeztetőgép volt, amiből hat a koronavírusos, négy pedig a nem Covidos betegek számára volt elkülönítve, ehhez jött még az az egy, amit hivatalosan ma adtak át.

"A lélegeztetőgép jelentős segítséget nyújthat a pácienseknek, hogy átvészeljék ezt a betegséget, és az itt álló orvosoknak és ápolóknak is segítséget jelent, hogy kezeljék ezt a krízis szituációt" – tette hozzá Juhász.

Cziprusz Zoltán, az MKP elnökségi tagja szintén megköszönte a magyar kormány segítségét, amely a mai napig 27 lélegeztetőgépet ajándékozott Szlovákiának. Elmondta, hogy a kezdeményezésért köszönet illeti Forró Krisztián MKP-elnököt is, aki felvette a kapcsolatot a magyar kormánnyal és szorgalmazta a lélegeztetőgépek adományozását a magyarok által lakott járások kórházainak.

Bajban ismerszik meg a barát. Nagy hála a magyar kormánynak, hogy a V4-es együttműködésen belül sem feledkezik meg partnereiről és a határon túli magyarságról. El kell mondani, hogy örülnénk, ha a miniszterelnökön kívül Čaputová elnökasszony is megköszönné ezt Magyarországnak, ahogy tette azt a Franciaországból érkező vakcinaszállítmány esetén

– jegyezte meg Cziprusz, aki remélte, hogy nem lesz szükség további lélegeztetőgépekre. 

Lélegeztetőgép átadása Rimaszombatban
(Balról jobbra: Richard Hrubý kórházigazgató, Juhász Péter a kórház sebészeti osztályának vezetője, Auxt Ferenc az MKP járási elnöke és Cziprusz Zoltán az MKP városi és megyei képviselője a lélegeztetőgép rimaszombati átadásán)
Fotó:  Virsinszky Tamás

Az első tíz lélegeztetőgép februárban érkezett meg Galántára, majd a következő szállítmány úti célja Dunaszerdahely volt, ahol hat darab Panther-5 típusú gépet adtak át. Azóta további 11 helyszínre, köztük a nagymihályi, királyhelmeci, tőketerebesi, rozsnyói, nagyrőcei, rimaszombati, losonci, nagykürtösi, lévai, érsekújvári és komáromi kórházba is megérkeztek a műszerek, melynek kiszállítását a Kukkonia Polgári Társulás biztosította.

A témáról a Magyar7 hetilap következő számában is olvashatnak.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.