2022. október 12., 15:49

Háromezres petíciót dobott vissza a központi adóhivatal, nem érdekli őket a lakossági igény, végleg bezár a somorjai adóhivatal

Júliusban látott napvilágot a hír, hogy költséghatékonyság ürügyén a központi adó- és vámhivatal több regionális kirendeltségének bezárását tervezi. Portálunk szinte egyedüliként foglalkozott az üggyel, megírtuk, a Somorját, Gútát és Ógyallát is érintő "költségcsökkentés" ellen petícióval tiltakoznak a helyiek. Sajnos most arról kell beszámolnunk, hiába.

adóhivatal
Fotó: TASR/AP

Jiří Žežulka, a központi adó- és vámhivatal igazgatója egy szerkesztőségünk birtokába jutott levélben az előttünk álló nehéz időszakra és a korlátozott anyagi lehetőségekre hivatkozva közölte az érintett hivatalok alkalmazottaival, mi várható. Az igazgatóság akkor azt ígérte, a munkáját egyetlen alkalmazottnak sem kell elveszítenie, legfeljebb a szó szoros értelemben vett munkahelyét, a hivatalon belül mindenkinek új pozíciót, új "állomáshelyet" találnak.

A megszűnő adóhivatali kirendeltségek listájaSomorja, Ógyalla, Gúta, Galgóc, Nagyrőce, Gyetva, Szinna, Lőcse, Sztropkó, Szepsi, Szobránc, Nagykapos és Gölnicbánya.

A hír napvilágra kerülése után Somorja környéki polgármester és civil aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a lakosság támogatásával a hátuk mögött tudjanak érvelni a kormány előtt, ne zárják be a somorjai, gútai, ógyallai kirendeltségeket. A júliusban indult petíciót közel háromezren írták alá, ezek az ívek most takaros kis stószba rendezve Őry Péter csallóközcsütörtöki polgármester asztalán sorakoznak. Az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője portálunknak elmondta, az elmúlt hetekben sejteni lehetett, nem sikerül célt érniük.

A petíció szövege: "A Szlovák Köztársaság alulírott polgárai ezúton kérjük, hogy a Nagyszombati Adóhivatal somorjai fiókja továbbra is elérhető legyen Somorja város és környéke polgárai számára. A Szociális Biztosító Rt. júniusban új kirendeltséget nyitott Somorja városában, melynek célja, hogy növelje szolgáltatásainak elérhetőségét a Somorja városában és környékén elő emberek számára, illetve tehermentesítse a dunaszerdahelyi kirendeltséget. Az adóhivatal somorjai fiókjának esetleges megszüntetése negatív gazdasági hatással lenne a Somorja városában és környékén élő emberek számára, mivel ebben az esetben a dunaszerdahelyi kirendeltséget kellene látogatniuk, ezáltal indokolatlanul az le is lenne terhelve. A Szociális Biztosító Rt. a somorjai és környékbeli lakosok javára nyitotta meg somorjai kirendeltségét, melynek hatékonysága viszont csökkenne, amennyiben az adóhivatal somorjai fiókja bezárásra kerülne. A leírtak alapján kérvényezzük a Nagyszombati Adóhivatal somorjai fiókjának beszüntetésére vonatkozó döntés felülbírálását."

Bár hivatalos válasz egészen mostanáig nem érkezett, értesültek róla, hogy a somorjai adóhivatalban már kiürítették a helyiségeket. 

Így nem lepte meg őket az a levél sem, amelyben Žežulka, megfelelő udvariassággal, de az állampolgárok akaratát teljesen figyelmen kívül hagyva közli, közel háromezer aláírás ide vagy oda, a megszűnésre ítélt kirendeltségek mindenképp bezárnak.

A birtokunkba jutott dokumentumban az áll, "tiszteletben tartják ugyan" az emberek "demokratikus jogát", hogy petícióval mondják el véleményüket, de számos oka van annak, hogy okafogyottá váltak a kisebb adóhivatalok. Žežulka egy 2012-es(!) átszervezésre hivatkozva azt írja, a kijelölt kirendeltségek nagy része egyébként is csak ideiglenesen üzemelt, azzal a céllal, hogy az adóhivatal elektronikus ügyintézést megkönnyítő szolgáltatásának elindulásáig segítsék a helyieket. Mi ad Isten, ezek a szolgáltatások az igazgató szerint épp mostanra jutottak olyan szintre, hogy a kis kirendeltségek okafogyottá váltak.  

Žežulka újfent arra hivatkozik a somorjai fiók bezárása kapcsán, hogy annak kihasználtsága elmaradt az átlagostól.

Azt írja például, "fizikai személyek" csak akkor látogatják a somorjai fiókat, ha épp az adóbevallások leadásának, illetve a "2 százalékok" felajánlásának ideje van. Hogy egyébként mi célból kellene egy-egy fizikai személynek adóhivatalba mennie, azt most hagyjuk. Sokkal érdekesebb, hogy Őry Péter korábban kiderítette, míg a somorjai fiókban egy intézőre közel ötszáz adóalany jut, addig például Stubnyafürdőn (Turčianske Teplice) mindössze 255. Ennek ellenére a somorjai kirendeltség zár(t) be, a stubnyafürdői nem!

Žežulka szerint az ügyfeleknek nem kell attól tartaniuk, hogy bonyolódik az ügyintézés, hiszen "alternatív formában", telefonon és interneten továbbra is tarthatják majd a kapcsolatot az adóhivatal munkatársaival. Ráadásul, 

a dunaszerdahelyi kirendeltség kapacitása bővül, az pedig, legalábbis Žežulka szerint úgy is össze van kötve az R7-es gyorsforgalmi út által Somorjával.

Arról az igazgató nem ír a szerkesztőségünk birtokába jutott levélben, hogy a somorjai adóhivatal korábbi ügyfelei esetleg ingyen éves autópálya-matricát is kapnak a központi adó- és vámhivataltól.

Őry Péter az eset kapcsán portálunknak elmondta, minden egyes hivatal áthelyezése, bezárása, leépítése azt is jelenti, az állampolgárnak több pénzt és több időt kell fordítania az ügyintézésre. A polgármester hozzátette, az egész üggyel újfent bizonyítást nyert:

a kormánynak sajnos fogalma sincs, miért fontos a polgárközeliség, a regionalitás és a decentralizmus, vagy, hogy egyáltalán miért kellenek ezek egy ország egészséges működéséhez!

Hogy közel háromezer állampolgár akaratát hagyja figyelmen kívül a kormány, az talán nem meglepő. Ami meglepő lenne, ha az ígért online és telefonos alternatívával pótolni tudják majd a személyes kontaktust, ügyintézést és tanácsadást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.