2021. augusztus 20., 11:08

Harmincöt éves a Csallóközi Múzeum kiállítási csarnoka

A Csallóközi Múzeum kiállítási csarnokának 35 éve címmel jubileumi ünnepélyes tárlatmegnyitót tartottak a dunaszerdahelyi múzeumban, amely augusztus 19-én valósult meg.

Csallóközi Múzeum 35
Fotó: Reczai Lilla

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat, valamint Dunaszerdahely Város támogatásával megvalósuló kiállításon az érdeklődők nagy számban megjelentek, hogy megcsodálhassák a múzeum múltját. A kiállítási csarnok – vagy közismert nevén pavilon – 1986 óta napjainkban is rendszeresen otthont ad a Csallóközi Múzeum kiállítási tevékenységének, nem utolsósorban kulturális, oktató-nevelői és kreatív tevékenységeknek, különféle rendezvényeknek.

Csallóközi Múzeum 35
Fotó:  Reczai Lilla

A tárlatmegnyitóra ellátogatott Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, Peter Kadlic, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat Kulturális és Sport szakosztályának igazgatója, Takács Tímea, a Csaplár Benedek Művelődési Központ igazgatója, Róbert Viktor Němeček, a Nyugat-szlovákiai Képzőművészeti Szövetség elnöke és Kopócs Tibor művész, a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületének elnöke is.

Csallóközi Múzeum 35
Fotó:  Reczai Lilla
Balra: Nagy Iván igazgató, Berényi József megyei alelnök, mögötte Peter Kadlic igazgató

Nagy Iván nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a csarnok megépítésével szellem, élet és kreativitás költözött be a múzeum kiállítótermébe. ,,Az utóbbi hetek, hónapok azzal teltek, hogy megpróbáltuk az elmúlt 35 évet számba venni: dokumentáltunk, válogattunk, scanneltünk… annyi minden történt az évek alatt, hogy azon fáradoztunk, mindenkit fel kell tüntetnünk a tárlaton, aki már legalább egyszer kiállította nálunk műveit. Csak reménykedhetünk, hogy nem kapunk negatív visszajelzést” – mondta mosolyogva Nagy Iván.

Csallóközi Múzeum 35
Fotó:  Reczai Lilla
Nagy Iván múzeumigazgató

Bevilagua Olga, a kiállítás kurátora csupán a hosszabb lélegzetvételű tárlatokat vette alapul. Természetesen ezeken kívül számos olyan rendezvényt szerveztek a múzeumban, amely időben rövidebb volt, de nagyon sokakat megmozgatott.

Csallóközi Múzeum 35
Fotó:  Reczai Lilla
Berényi József megyei alelnök
Milyen lenne egy múzeum, ha megfeledkezne a múltról? Hiszen a múzeumoknak az a lényegük, hogy észben tartsák a fontos dátumokat, eseményeket"

- nyilatkozta Berényi József.

"Az elmúlt időszakban Nagyszombat megye is igyekezett kivenni részét abból, hogy segítse a múzeumot, az épület megfeleljen a jelenkori kihívásoknak, és rendeltetésének megfelelően tudjon működni. 2015 óta 658 ezer eurót invesztált a megye a kiállítóterem épületébe. A jövőben továbbra is igyekszünk majd segíteni a Csallóközi Múzeum munkáját” – fűzte hozzá a megyei alelnök.

Csallóközi Múzeum 35
Fotó:  Reczai Lilla

A tárlatmegnyitón felszólalt Peter Kadlic és Róbert Viktor Němeček is, akik tisztelettel beszéltek a múzeum munkatársai tevékenységéről, dicsérték a kiállításokon a helyiségben elrendezett installációkat (kiállított tárgyakat), valamint megemlékeztek a múltban történt eseményekről, a magyar és szlovák művészek együttműködéséről, a különféle szalonokról és jelentősebb rendezvényekről. Kopócs Tibor pedig hozzátette, hogy mindenképpen meg kell becsülni a szakmában dolgozókat, s teret adni a művészi hagyatékok fel-, illetve bemutatásának.

Csallóközi Múzeum 35
Fotó:  Reczai Lilla
Opera Trió

A Csaplár Benedek Művelődési Központ munkatársai nevében, Takács Tímea igazgatónő a születésnap alkalmából ajándékkosárral kedveskedett a Csallóközi Múzeum vezetőjének, Nagy Ivánnak és a múzeum alkalmazottainak. 

Csallóközi Múzeum 35
Fotó:  Reczai Lilla
Takács Tímea és Nagy Iván

Az Opera Trió hölgyeinek fellépése gazdagította a művészi élményt, akik ismert dalokkal kedveskedtek a közönségnek.

A Csallóközi Múzeum munkatársai pedig a jövőben tovább folytatják tevékenységüket még több lendülettel és lelkesedéssel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.