2023. április 21., 13:17

Hármas ünnep Komáromban

A komáromi Kultúrpalota dísztermében a múlt pénteken összegyűlt sokaság méltó módon ünnepelte meg a költészet napját, Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát és azt az örvendetes tényt, hogy a versek egyik szakavatott hazai tolmácsolója, Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas színművész Kossuth-díjban részesült.

Hármas ünnep
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

A kétórás lélekemelő eseményt a házigazda intézménnyel együtt a Teátrum, a Felvidéki Értékőrzők és a Kárpátia Sport Polgári Társulás tagjai szervezték. 

A magyar és a világirodalom egyik legnagyobb és legfájdalmasabb zsenijének születésnapján a költészetet ünnepeljük. S mivel a vers, a költészet bennünk van, magunkat ünnepeljük

– mondta bevezetőjében Mihacs Szilvia, az egyik főszervező. 

És ismét együtt ünnepelnek az Összetartozás Városában a Duna mindkét partján élő magyarok

– tette hozzá a rendezvény társszervezője, Pallag György.

Csütörtöky József múzeumigazgató köszöntőjében örömmel nyugtázta, hogy „új hagyomány van születőben: a magyar széppróza napja után már a költészet napját is megünnepeljük a felvidéki magyarság fővárosában, a 110 évvel ezelőtt épült Kultúrpalotában. 

Az esten a verseknek jutott a főszerep, József Attila, Petőfi Sándor, Arany János, Gágyor József és Soóky László műveit Dráfi Mátyás, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja, Sinkovits-Vitay András budapesti előadóművész és Gál László, Latinovits-díjas versmondó tolmácsolta. Több tehetséges diák, Maczkó Fanni, Nátek Eszter, Hodur Danka, Grosch Juli (hárfa) és Tornyossy Péter is közreműködött. 

Oláh Kálmán Pro Urbe-díjas tanárt most az irodalmi összeállítás műsorvezetőjeként láttuk viszont. Sámson Gizella, az izsai kulturális élet egyik „motorja” vezetésével a Távolból című Petőfi-verset közösen énekelték el az egybegyűltek, majd Dráfi kezdeményezésére a 200 évvel ezelőtt született költő más verseire is rázendítettek.

A felvidéki kulturális élet közelmúltban elhunyt nagyjaira felállva, a Takarodóval emlékeztek.

Az est fénypontjaként a hallgatóság hosszan, állva tapsolt a 80 éves Dráfi Mátyásnak, aki idén megkapta a Kossuth-díjat.

A közös emlékek felidézésével Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész és Csütörtöky József múzeumigazgató köszöntötte az ünnepeltet, aki a magyar nyelvről, a költészetről és a helyes versmondásról osztott meg gondolatokat a jelenlevőkkel.

Végül a Kölcsey Ferenc által 200 évvel ezelőtt írt Himnusz versként és közösen elénekelve is elhangzott.

Hármas ünnep
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A kulturális rendezvényen jelen volt a Szövetség képviseletében Forró Krisztián országos elnök, valamint Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, továbbá Keszegh Béla, Komárom polgármestere. Magyarországról érkezett a Trianoni Szemle küldöttsége és Hegedűs Lóránt lekész, illetve Arlett Tamás, a baráti dél-komáromi Endresz Csoport elnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.