2022. október 21., 13:30

Hájos Zoltán: Bizonyítottuk, hogy nehéz időkben is számíthatnak ránk

Hájos Zoltán polgármesterként tizenhárom éve vezeti Dunaszerdahely városát. A Szövetség Nagyszombat megyei frakciójának vezetője október 29-e után Dunaszerdahelyen polgármesterként és a megyén képviselőként szeretné folytatni a munkát. Az összevont választásokról és az elkövetkező négy év kihívásairól kérdeztük.

Vámbéry Gimi 70
Fotó: Katona Tamás

Első alkalommal tartják egy időpontban a megyei és helyhatósági választásokat Szlovákiában. Mit gondol, mennyire jelent ez hátrányt vagy előnyt a csallóközi magyarság politikai képviselete számára?

Amikor a parlament döntött az összevont választásokról, feltehetően a közpénzek megtakarítása volt a szándéka, de abba a parlamenti képviselők nem gondoltak bele, hogy ezzel a szavazópolgárok számára megnehezítik a döntést. Mindkét esetben teljesen más kampány zajlik, a kettő összekeveredik, és ez nem feltétlenül járul hozzá a legmegfelelőbb jelöltek kiválasztásához, pedig minden választásnak ez volna a célja. 

A felvidéki magyarság szempontjából az is újdonság, hogy először indulnak közös pártban a korábban külön létező magyar politikai formációk. Mennyire volt nehéz a közös lista összeállítása Dunaszerdahelyen és a járásban?

A magyar közösségnek nincsenek képviselői a szlovák parlamentben. Ennek az okozója a kompromisszumképtelenség. 

Dunaszerdahelyen is megalakult a Szövetség helyi szervezete. A három platformnak fennakadások nélkül sikerült megegyeznie, a korábbi pártok súlya szerint történt az „erőelosztás”. Ami a megyei jelöltállítást illeti, kissé csalódott vagyok, mert egyesek többet képzeltek magukról, mint amit a valódi erőviszonyok igazolnak. Ennek fényében túl sok olyan egyeztetésre került sor, amely személyeskedésbe torkollott. Végül azonban sikerült megegyezni. A korábban az MKP listáján bekerült megyei képviselők a Szövetség megalakulásával a párt képviselői klubját is megalakították, amely nagy erőt képvisel a Nagyszombat megyei testületben. Közösen sikereket tudtunk elérni.  Bízom benne, hogy ez a jövőben is így lesz, és a választóink megelégedésére fogunk tudni majd dolgozni.

Öt évvel ezelőtt az MKP a Dunaszerdahelyi járásban mind a nyolc megyei képviselői helyet megszerezte. Milyen esélyekkel tekintenek a mostani választásokra a Szövetség jelöltjeiként?

Én úgy gondolom, hogy az idei megyei választás más lesz, mint az öt évvel ezelőtti volt.

A mostani választáson a nyolc járási helyért 45 jelölt száll versenybe, így a választónak nem lesz könnyű a döntés.

Sokan vélekedhetnek úgy, hogy a már eddig is bizonyított képviselők mellé egy-egy szimpatikus független vagy szlovák párt által indított jelöltet is bekarikáznak. Ennek viszont az lehet az eredménye, hogy meggyengül a magyar képviselet, hiszen az elmúlt időszakban a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásból összesen 14 képviselője volt az MKP-nak, majd a Szövetségnek, amely megkerülhetetlen frakciót jelentett a 40 fős testületben. Ezért aztán a két magyarlakta járás érdekeit erősen tudtuk képviselni. A megyeelnök egyeztetett velünk a döntései előtt. Ha viszont most ez az erős képviselet megbomlik, akkor ez a kedvező helyzet is megváltozik, amely végső soron a regionális érdekek érvényesítésének a gyengülését eredményezheti. Egyértelmű ugyanis, ha egy országos szlovák párt képviselője bejutna a Dunaszerdahelyi járásból, akkor nem velünk, hanem a Galgóci, a Pöstyéni, a Szenici, a Szakolcai vagy a Nagyszombati járásból bejutott párttársaival akarna együttműködni. Így pedig a mérleg nyelve a felsorolt szlovák járások felé tolódhat el a megyében. Számukra a regionalitás fontos volt eddig is, a jövőben is a mi két járásunkért kívánunk dolgozni.

Az elmúlt öt évben a hatékony képviseletnek köszönhetően a Dunaszerdahelyi járásba 25,5, a Galántaiba 20 millió euró megyei fejlesztési forrást sikerült irányítani. Ez is jól mutatja, miért lenne fontos az erős magyar képviselet az elkövetkező időszakban is.

A tapasztalat és az elért eredmények a képviselők mögött vannak, de mi van előttük? Mivel szólíthatja meg a Szövetség pártként a választókat, hiszen vannak más magyar nemzetiségű jelöltek is?

A Szövetség ugyan egy gyűjtőpárt, többféle, keresztény-konzervatív, liberális, szociáldemokrata irányzattal, ugyanakkor mindenki számára elsődlegesek az olyan értékek, mint a család, a magyar közösség megmaradása, a nemzeti identitás megtartása. Megítélésem szerint felértékelődik a felsorolt alapelvek mentén dolgozó politikus tevékenysége különösen abban az időszakban és abban a közegben, amikor a progresszív liberalizmus eszmeisége terjed a világban és tájainkon is, amely az egyént helyezi a központba a családdal, a közösségekkel, az egyházakkal és a nemzettel szemben. Ez az irányzat azért is veszélyes, mert fokozza a Felvidéken a magyarság asszimilációját, pedig a támadás alá vett családnak, közösségeknek identitásmegtartó erejük van.

Mi a helyzet Dunaszerdahelyen? Összesen hatan szeretnének polgármesterek lenni a Csallóköz szívében, de a kampány mintha csendesebb volna, mint négy évvel ezelőtt.

Azt gondolom, hogy nem a kampányidőszak hangossága dönti majd el a választásokat. A Szlovák Köztársaság Alkotmányában is külön fejezet taglalja az emberi jogokat, és külön fejezet a politikai jogokat. Ez utóbbiak közé tartozik a választási jog és a választhatóság joga. Ennek a folyamatnak tehát politikai háttere van, s nem mindegy, hogy milyen politikai súlya van egy-egy településnek. A laikus számára is nyilvánvaló, hogy a számtalan politikai szereplő, nagykövetek, miniszterek, de akár a szlovák államfő városunkban tett látogatása alkalmával is a magyar közösség érdekében kell felszólalnia a polgármesternek. A jelenlegi válság is olyan kérdéseket vet fel, amelyek kezeléséhez átfogó döntésekre van szükség, ezek előfeltétele azonban a tapasztalat és politikai rálátás.

Nem attól válik valaki politikussá, hogy a közösségi oldalon a profiljába ezt a szócskát írja be, de még attól sem, hogy elindítja egy politikai párt regisztrációs folyamatát.

Az ember nem születik politikusnak, hanem azzá válik, méghozzá hosszú évek munkája során. Jómagam a jogi egyetem befejezését követően, 1990 után a felvidéki magyar politikai életben folyamatosan aktív voltam, tehát több mint 30 évnyi politikai tapasztalat van mögöttem. Jól mutatja a politikai tapasztalat hiányának hátrányait, ha összehasonlítjuk Szlovákia és Magyarország köztársasági elnökeit. Míg Szlovákiában a köztársasági elnök civil aktivistaként került a nagypolitikába, s ugyan a legjobb tudása szerint igyekszik ellátni a feladatát, de tapasztalat híján sokszor hagyatkozik a tanácsadók javaslatára, akár Brüsszelből vagy Washingtonból. Ha megnézzük Magyarország elnökasszonyát, már az elmúlt hónapokban is bizonyította politikai rátermettségét. Gondoljunk csak bele, brazíliai kollégáját kérte fel, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöklő tagját, hogy hívják össze a tanácsot az ukrajnai helyzet elemzésére, és így volt lehetősége a magyar külügyminiszternek ezen a nemzetközi fórumon felszólalni a béke érdekében. Ez is jól érzékelteti, mennyire fontos a politikai gondolkodás azon a színtéren, ahol a legfontosabb döntések születnek, ez érvényes regionális szinten is.

Dunaszerdahely az elmúlt évtizedekben egyértelműen a felvidéki magyarság gazdasági központjává vált. Milyen időszak vár a járási központra a következő években, amelyekre feltehetően egy újabb globális válság lesz jellemező?

Dunaszerdahely az elmúlt harminc évben jelentős változáson ment keresztül. Ezt mi, akik itt élünk, nehezebben vesszük észre, de az évek után hazatérők visszajelzése jól bizonyítja a fejlődést.

Ez a siker az önkormányzat számára is nagy felelősséget jelent a jövőre nézve.

Tudjuk, amikor hiányzik a polgármester és a képviselők közötti együttműködés, akkor ennek kárát a város szenvedi el, látjuk ezt más települések esetében is. Az elmúlt négy évben nem voltak veszekedések a testületben, a határozatok 80-90, de akár százszázalékos támogatás mellett születtek. Úgy gondolom, fontos, hogy a képviselők lássák a fejlődési utat.

A Szövetség színeiben induló 21 jelölt nagy részben olyan személy, akivel az elmúlt évek során együttműködtünk, közösen át tudtuk vezetni a várost a pénzügyi válságon, majd megküzdöttünk a koronavírus-járvánnyal is.

Azt gondolom, ők már bizonyítottak, tapasztalatuk is megvan, és ha társul melléjük az új jelöltek kreativitása, akkor ezt az energiaválsággal terhelt időszakot is sikerrel tudjuk venni a választók támogatásával.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.