2022. október 19., 10:55

Propagandaháborúk, magyar erőgyűjtés a választáson és a szűkkeblű evangélikus egyház – megjelent a Magyar7 42. száma

A nemrégi pozsonyi részeg gázolás, majd a Tepláreň nevű bárban történt aljas gyilkosság tömegeket döbbentett meg Szlovákiában. Amin az ember egyáltalán nem tud meglepődni: a politikai paraziták szinte azonnal rácuppantak a két esetre, különösen az utóbbira. Egymást követték a nyilatkozatok, szinte valamennyi párt és mozgalom igyekezett elítélni a gyalázatos tettet, s egyszersmind a legszebb, legemberibb arcát mutatni a köznépnek. Hiába, a politikai hienizmus nem ismer határokat, olvashatjuk a Magyar7 vezércikkében, amelyet főmunkatársunk, Kövesdi Károly írt. Címe: Propagandák hálójában.

borító

Október 29-én 2020 februárját követően ismét választunk. Csoportos parlamenti képviselet hiányában a magyar közösség szempontjából a helyhatósági választások tétje az erőgyűjtés, az önkormányzati és a megyei bástyák megtartása és megerősítése, írja Közélet rovatunkban Kolek Zsolt Tűzkeresztség és esélyek című írásában. Legfőbb megállapítása, hogy ezzel a választással születik meg a Szövetség, azaz eldől, azonosul-e az egységes magyar párttal a magyar választó.

belpol

Gyűlöletgyilkosság Bezzegszlovákiában. A múlt héten a világsajtó a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese ellen elkövetett merénylet után újabb tragédia miatt helyezte a térképre Szlovákiát. A pozsonyi Vár utcai kettős gyilkosságot követően már a gyűlölet-bűncselekmény is véres valósággá vált a magát gyakran európai éltanulónak bemutatni igyekvő országban. A szerző Kolek Zsolt.

Mi lesz Putyin után? Sokan azt feltételezzük, Putyin elnök bukásával automatikusan véget ér a háború, megoldódik minden problémánk. Ezt kommunikálja a nyugati sajtó is, ám ez nem annyira egyszerű – írja Pomichal Krisztián külpolitikai jegyzetében.
derzsi

Derzsi György vallja, a színpad az ő terápiája. Zsigárdon megkapta a Pro Traditione-díjat a felvidéki zenei életben elért eredményei elismeréseként. Szomolai Andrea készített interjút a sokoldalú művésszel, aki játszik énekel, rendez és darabot ír. A tizenötödik című musicalje nagy sikkerel fut a budapesti Madách Színházban.

kövesdi

Fókusz rovatunkban Kövesdi Károly: A képmutatás magasiskolája görög szemmel című írásában a volt pénzügyminiszter, Jánisz Varufákisz nyilatkozata kapcsán ír a görögök átveréséről, hogyan hajolt meg az aktuális athéni hatalom a pénzvilág előtt.

ukrajna

Az elmúlt mintegy másfél hónapban Kelet-Ukrajnában az ukrán erők jelentős sikereket értek el, mintegy hatszáz települést foglalva vissza az oroszoktól, akik időközben részleges mozgósításra is kényszerültek. Változna a háború menete? A kérdésre Kocur László keresi a választ Civilek (is) a célkeresztben című elemzésében.

hajos

Bizonyítottuk, hogy nehéz időkben is számíthatnak ránk, mondta Hájos Zoltán, aki polgármesterként tizenhárom éve vezeti Dunaszerdahely városát, és készül az újraválasztására. Dunaszerdahelyen is megalakult a Szövetség helyi szervezete. A három platformnak fennakadások nélkül sikerült megegyeznie, a korábbi pártok súlya szerint történt az „erőelosztás”. Rajkovics Péter beszélgetett vele.

evangelikus

Tavaly ősszel a szlovákiai evangélikusok legfelsőbb vezetői Budapesten jártak, hogy magyarországi kollégáikkal áttekintsék közös ügyeiket. Nem feledkeztek meg az immár tíz éve, 2012 márciusában, Komáromban kötött együttműködési szerződés végrehajtásának menetéről sem. Az elnök – püspök, Ivan Eľko vezette szlovák delegáció számára ekkor vált világossá, hogy az Országos Magyar Evangélikus Szolgálat létrehozásáról – mondjuk úgy – megfeledkeztek. A helyzetről és fejleményeiről írt Somogyi Szilárd az Elnapolt szolgálati örömhír című riportjában.

muzsa

Múzsa rovatunkat Herenden kezdjük, a törékeny csodák világában. Zsebik Ildikó cikkében a porcelángyártás történetéről, a neves megrendelők, az egyedi minták, a porcelánmúzeum különlegességeiről is olvashatunk.

A címadó szótáríró, Ballagi Mór (1815–1891) teológus, nyelvész, szótáríró a Pesti Református Teológiai Akadémia tanára, és a magyarországi református egyház egyik vezető tisztségviselője volt. Ez már csak azért is figyelemre méltó, mivel Bloch Móricként látta meg a napvilágot a Zemplén megyei Inócon (Inovce) egy zsidó családban, így kezdődik a Leporolt históriák Lacza Tihamér tollából.

Mindent meg lehet magyarázni, persze attól függ, ki teszi. Valakinek nem hisszük el akkor sem, ha megesküszik rá, de olyan is van, akiről azt gondolják, úgy feddhetetlen, ahogy van, szavahihetősége megkérdőjelezhetetlen. Még akkor is, ha irreális, amit állít vagy cselekszik. Ki mert valamikor is kételkedni Brezsnyev feddhetetlenségében, és ki merne napjainkban rosszat gondolni Ursula von der Leyenről? Hogy ki és mit gondol, megírja Száraz Dénes a Ursula és dr. Heiko című jegyzetében.

trianonlapba

Trianon az európai békeszerződések tükrében címmel olvasható Konrad Sutarski írása. Az összehasonlításokból kitűnik, a történelmi igazságtalanság elképesztő mértéke, és a győztesek által alkalmazott kettős mérce a legyőzött országokkal szemben. Ez egyúttal válasz is lesz a kérdésre: lehet-e a trianoni szerződést békediktátumnak nevezni, bár ennek a kifejezésnek a használata egy békeszerződésre más nemzetek számára érthetetlennek tűnik.

megfogyva

Megfogyva bár, de törve nem.1980 óta először csökkent tízezer alá Fülek lakossága. A 2011-es népszámlálás adatai szerint még 10 817 lakos élt a nógrádi városban, 2021-re ez a szám 9861-re csökkent. De vajon milyen következményei lehetnek a népesség csökkenésének Fülek jövője szempontjából? Írásában ennek járt utána Agócs Szvorák Emese.

Ismét Gömörbe látogatott a Hazajáró magazin csapata, amely ezúttal nem egy újabb forgatáson, hanem közönségtalálkozón vett részt a mintegy 320 lakosú Rakottyás községben. Erről küldött beszámolót Virsinszky Tamás.
eletmod

Szomolai Andrea szépségszalonokban járt utána annak, mennyibe kerül az energia. A gömöri Csoltó községben él Hudár Zoltán, aki amatőr dokumentumfim-sorozat útján mutatná be az egykori Gömör vármegye történetét. Erről ír Fábián Gergely.

Nagy-Miskó Ildikó egy olyan emlékmű-felújításról ír, amely családi összefogással készül Komáromban. Dunajszky Éva beszámolójából kiderül, milyen sokoldalú személyiség volt Sas Andor, akiről a Pozsonyi Casinóban Gaučík István történész tartott előadást.

Népzenével és citerajátékkal telt meg a nemeshodosi kultúrház a hétvégén. Itt tartották a 23. Országos Citeratalálkozót, amelyen megünnepelték a Hodosi Citerazenekar fennállásának 50. évfordulóját is, írja Reczai Lilla.

Családja körében élte le életét szülőfalujában, Szőgyénben, és a 100. születésnapját is itt ünnepelte Lehotkai Kurcz Mária. Keveseknek adatik meg ez a kegyelem, írja Viszontagságos száz év című riportjában Bokor Klára.

Kutyaiskolában járt Molnár Gabriella. A bodrogközi vagy Ung-vidéki gazdi ebét eddig államnyelven okították Tőketerebesen. Nem egész egy éve, hiánypótló kezdeményezésként, Nagykaposon kutyaiskola nyílt. Magyar nyelven.

Kaszmán Zoltán írásából megtudhatjuk, hogy Csáb község megérkezett a 21. századba. Huszonhat esztendő után ugyanis a napokban elkészült a Nagykürtösi járásban fekvő község teljes szennyvízhálózata.

orvos

Folytatjuk a középiskolások irodalmi vetélkedőjét. Orvosi rovatunkban az optogenetika idegsebészeti alkalmazását tekinti át Domonkos Andor kutatóorvos.

Csermák Zoltán Somogyországba, Böhönyére, egy szőlészetbe kalauzolja el az olvasókat, az Íz-lelő rovatban Szabó B. Csilla marokkói húsgolyókat készített, és egy körtés sütemény receptjét is közli. Autós rovatunkban az Opel Grandland 1.2 Turbo GS Line autt tesztelte Vas Gyula.

szurkolo

Ondík Gábornak azt mondta Bénes László, az volt az álma, hogy a topligák egyikében játszhasson. Hat év után azonban távozik a Mönchengladbachtól a Hamburg SV csapatához. Rajkovics György azt vette számba, kik nem lesznek ott a világbajnokságon.

Lapunkban megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt. A hátlapon Bulcsú vezér szobrát, Nagy János munkáját láthatják, amelyet Búcs településen 1997-ben lepleztek le.

autoteszt

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban és a Slovnaft benzinkútjain.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.