2022. január 31., 19:10

Hagyományőrzés csallóközi és szigetközi módra

Nagymegyer város és Dunaszentpál Község Önkormányzata (Szigetköz) pályázati támogatásban részesült az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program, Kisprojekt Alapjától a PT4 – A határon átnyúló intézményközi együttműködés szintjének javítása és az állampolgárok közötti együttműködés kiszélesítése programban.

Nagymegyeri városháza.jpg
Fotó: ma7.sk

Nagymegyer és Dunaszentpál együttműködését mutatja be közös pályázatuk, amelynek célja a két település közötti együttműködés kiszélesítése. A program keretében több közös aktivitást, rendezvényt szeretnének megvalósítani minden korosztály számára. Mindkét településen erős tendenciát mutat a kézművesek és őstermelők számának növekedése,

így az aktivitások egyik része közös rendezvényekre, kézműves bemutatókra és egy közös gasztronómiai kiadványra összpontosul,

amelyben a helyi hagyományos ételek receptjeit gyűjtik össze. A kiadvány a határ menti térség lakosságának tudás bővítésére szolgál majd.

A projekt első lépése egy sajtótájékoztató megtartása, hogy a rendezvények híre minél szélesebb körben eljusson a régióban. Ezt követően mindkét településen hagyományos gasztronómiai fesztivál megszervezésén munkálkodnak majd. Az első fesztivál várhatóan február 5-én lesz, Malacfarka fesztivál címmel Dunaszentpálon, majd ezt követően február 26-án Csallóközi disznótoros címmel a Nagymegyerhez tartozó Izsap településen lesz egy fesztivál, amelyeken sokszínű kulturális program kíséretében bemutatják a helyi szokásoka, a hagyományos ételeket és az ételek elkészítésének módját, ízvilágát.

Áprilisban további két nagyrendezvényt szeretnének tető alá hozni: Nagymegyeren Húsvétváró eseményt szerveznek, Dunaszentpálon pedig a Hagyományok napja rendezvényre várják a résztvevőket a határ mindkét oldaláról.

Mindkét településen számos kulturális és kézműves program ad szórakozási és tanulási lehetőséget a két település gyermekeinek és szüleiknek egyaránt.

Mindkét település eszközbeszerzést valósít meg a kulturális rendezvényekhez, ezzel nemcsak a 2022-es évi, hanem a következő év rendezvényeit is színvonalasabbá teszik. A több nagyrendezvény mellett a két település képviselő-testülete szakmai megbeszélést tart márciusban, ahol összehasonlító működési tapasztalatokat és jó pályázati példákat osztanak meg egymással. A találkozó stratégiai jellegéből adódóan a jövőbeni együttműködések és ötletelések színtere is lesz egyaránt.

A projekt keretében a kétnyelvű gasztronómiai kiadvány a kulturális rendezvényekhez kapcsolódó hagyományos receptek gyűjteményéből áll majd,

amely mindkét település legjelentősebb receptjeit gyűjti össze. A kiadvány nyilvánosan is elérhető lesz elektronikus úton, valamint korlátozott példányszámban nyomtatott verzióban a két település lakossága részére.

A projekt teljes költségvetése 58.549,67 euró, amelyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása 49.767,21 eurót tesz ki. Az SKHU/WETA/2101/4.1/009 számú pályázat vezető partnere Nagymegyer város, projektpartnere magyarországi oldalon Dunaszentpál Község Önkormányzata.

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.