2023. szeptember 25., 19:19

Grósz Alfréd emléktáblája Késmárkon

Késmárkon, az új evangélikus templom mögötti sétányon áll az 1973-ban elhunyt utolsó igazi cipszer (szepességi szász), Grósz Alfréd domborműves emléktáblája, aki magát élete végéig német anyanyelvű magyarnak vallotta.

Grósz Alfréd emléktáblája - Késmárk
Fotó: Görföl Jenő

Grósz Alfréd 1885-ben született Késmárkon, minden idők egyik legjobb szepesi hegymászója volt, de tevékenysége kiterjedt a turizmusra, a sísportra, a hegyimentésre, a természetvédelemre, a tátrai hegymászás és turizmus történetének kutatására. 

Grósz Alfréd szülővárosában végezte a gimnáziumot, a híres evangélikus líceumban, ahol Frölich Dávid és a Szepesség sok neves tudósa és Tátra-kutatója is tanult. Ezután a Kassai Mezőgazdasági Akadémia hallgatója volt, majd a közoktatási diplomát Budapesten szerezte. Az első világháborúban négy és fél évet katonáskodott, ebből hármat az olasz fronton. 

A háború után visszatért Késmárkra, ahol 1922–1944 között a gimnázium testnevelő tanára volt. A több mint 400 éves iskola tradíciói szellemében vitte diákjait az oly szeretett Tátra csúcsaira. Mindazonáltal diákjait a hegyimentés műveleteibe is beavatta, és nemegyszer nyújtottak segítséget a Tátrában bajba jutott turistáknak. Hegymászó tudását a tűzoltásban is kamatoztatta, amikor egy alkalommal a híres Késmárki Fatemplomot mentette meg. Kedvet kapott a hegység fotografálásához is, és művészi fényképei több útikalauz, szaklap, turista és hegymászó témájú cikk illusztrációjaként szolgáltak. 

Végakarata szerint elhamvasztották, urnáját barátai vitték fel a hegyekbe és hamvait az Elülső-Rézaknák völgyében a számára oly kedves Nagymező (Weidau) réten szórták szét. Egy gránittömbre felvésték neve kezdőbetűit és egy keresztet.

Štefan Hudzík kezdeményezésére 1994-ben Késmárkon emlékművet állítottak tiszteletére. Lányi Martina alkotását magyar, német és szlovák nyelvű táblák egészítik ki.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/38. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.