2020. november 30., 10:59

Gömörpéterfalán szépül a gömöri vándorbölcső

A Felvidéki vándorbölcső mintájára hamarosan útjára indul a Gömöri vándorbölcső. Célja, hogy támogassa a magyar újszülötteket és családjaikat, összekovácsolja a magyar közösséget. A csodaszép gömöri motívumokat Kopecsni Mikolt, népi bútorfestő álmodta rá a bölcsőre.

Fotó: Majoros Jácint

Mikolt portálunknak elmondta: a felkérés egy közeli barát részéről, a Berzétén szolgáló Mudi Róbert református tiszteletestől érkezett. Az ő barátja, a Gútán élő Halász Béla, a Felvidéki vándorbölcső felkarolója, ajánlott fel ebbe a térségbe is egy bölcsőt.

Mikolt nagyon jó és kedves kezdeményezésnek tartja a gömöri vándorbölcső elindítását, ezért szeretné tudásával támogatni a programot. Bízik benne, hogy a jövőben még több bölcső lel majd gazdára a térség magyarjai között.

Mivel a jelenlegi kezdeményezés lényege, hogy Gömörben is legyen ilyen vándorbölcső, így tudatosan gömöri motívumok zöme került rá, illetve stilizált formában a felvidéki zászló címere, valamint a festő saját stílusa.

Vándorbölcső
Fotó:  Majoros Jácint
A tiszteletes úr küldött egy bibliai idézetet, ami jól látható helyre kerül felfestésre, jómagam pedig az ősi magyar motívumrendszerrel, tudatosan összeállított csokrokkal díszítem, amelyből, aki tudja azokat olvasni, kiolvashatja az üzenetet. Benne van az élet és egyben az életfa két ága, az anyai és apai ág, amely stilizált formában a felvidéki zászló címeréből indul ki. De vannak rajta madárkák, amelyek védelmi jelképpel bírnak, és sok egyéb”

- avatott be a népi bútorfestő.

Az első bölcső egyelőre Fülektől Rozsnyóig fedné le a területet, de igény szerint akár a kárpátaljai határig is tervezik. Mikolt hozzáfűzte: baráti összefogásból sok adomány érkezik a kezdő programhoz, így egy kicsit a nemzeti összefogást is jelképezi.

Mivel ezt a bölcsőt nem „bérbe adjuk pénzért”, hanem szeretettel felajánljuk adományokkal együtt, így ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy olyan helyre kerüljön, ahol a kedves szülők magyar nevet adnak gyermeküknek, s bizalommal leszünk afelől, hogy a Felvidéki Vándorbölcsőben ringatott gyermek magyar oviba kerül és magyar iskolában fog tanulni. Tehát nemzetmegtartó ereje van, ami nem valami ellen, hanem valami mellett áll ki”

- zárta.

Gömörben elsőként egy tornaljai fiatal magyar család kapja meg a vándorbölcsőt januárban.

 

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.