2023. december 20., 11:48

Geotermikus energiával való fűtésre váltottak a Komáromi Kajak & Kenu Klubban

Örvendetes, hogy a hagyományos fűtési módszerekről egyre több helyen térnek át az energiatakarékosabb és környezettudatosabb formákra, amelyek által nem csak a fűtési költségeken spórolnak, hanem a levegőbe kibocsátott szennyező anyagok mennyiségét is csökkentik. Jó hír, hogy egy több mint 203 ezer eurós beruházás keretében a világbajnokokat és olimpikonokat is kinevelő, gyerekek sokaságával foglalkozó Komáromi Kajak & Kenu Klubban éppen a geotermikus energia hőszivattyúval történő hasznosítására váltottak.

Geotermikus energiával való fűtésre váltottak a Komáromi Kajak & Kenu Klubban
Galéria
+4 kép a galériában
A szalagátvágásnál Erik Vlček, hatszoros kajak olimpikon, városi és parlamenti képviselő is közreműködött
Fotó: Komáromi Városi Hivatal

Köztudott, hogy a Covid-pandémia, majd az ukrán-orosz háborúval együtt járó gazdasági válság, energiaáremelés minden szinten rányomta bélyegét az életünkre. Emiatt a Demin Viktor elnök által három éve vezetett Komáromi Kajak & Kenu Klub is olyan lehetőséget keresett, amellyel a fűtési kiadásain a jövőben jelentős összegeket takaríthat meg, miközben a környezetvédelem érdekében is előrelépést tehet.

Megtudtuk: korábban Keszegh Béla, Komárom polgármestere hívta fel a klubvezetés figyelmét az Európai Regionális és Fejlesztési Alap Környezetvédelem Minősége 2014-2020 elnevezésű műveleti programjára. Miután a klubot üzemeltető városi járulékos szervezet, a Comorra Servis ahhoz csatlakozni kívánt, a kiíróhoz benyújtották A geotermikus energia hőszivattyúval való hasznosítása elnevezésű, hozzávetőleg 203 ezer eurós összértékű pályázatukat. Időközben a városi önkormányzat megszavazta a szükséges 5 százalékos önrész, vagyis a több mint 10 ezer euró városi kasszából történő biztosítását.

Miután e pályázat sikeres lett, az idén novemberre befejeződött, hasznos műszaki fejlesztés részleteiről az érintett felek december 19-én sajtótájékoztatón számoltak be, illetve közös szalagátvágással adták át rendeltetésének a már zökkenőmentesen működő fűtésrendszert.

Az ünnepi aktuson a polgármesteren és a klubelnökön kívül Erik Vlček, hatszoros kajak olimpikon, városi és parlamenti képviselő (Hlas), valamint Kollár Gábor mérnök, a Comorra Servis igazgatója is közreműködött. Az eseményen Ondrej Gajdáč alpolgármester és Stubendek László ex-polgármester, városi képviselő is jelen volt.    

Valójában a már elavult, 200 kilowattos gázkazánnal működtetett, energiafaló, régi fűtési rendszert a meleget abba közvetítő, 60 kilowattos, talaj-víz típusú hőszivattyúsra cserélték. Azzal a klubépület közelében kialakított mélyforrásokból nyert, geotermikus energia a fűtésen kívül a meleg víz előállítására is hasznosítható.

A Komáromi Városi Hivatal tájékoztatásából megtudtuk: egy másik, több mint 150 ezer euró összköltségű, sikeres pályázat is folyamatban van, amely keretében egyebek mellett a klub belső edzőtermét és a külső sportpályáját szeretnék majd felújítani.

Geotermikus energiával való fűtésre váltottak a Komáromi Kajak & Kenu Klubban
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.