2024. január 24., 19:37

Gázársokk Zselízen?

Az összesen hat, földgázzal fűtött ingatlannal rendelkező Zselíz városának 2024. január 1-jétől a fűtési költségek többszörös emelkedésével kellett szembenéznie.

A zselízi vársháza épülete
A zselízi vársháza épülete
Fotó: Kaszmán Zoltán

Amint azt kérdésünkre a városi hivatal vagyonkezelési és szolgáltatási osztályvezetője, Haris Péter megfogalmazta, 2023 végén járt le a város által kötött kétéves futamidejű, kilowattóránkénti 19,90 eurós garantált árról rendelkező szerződés. Ez az összeg a földgáz szállításának nettó ára, s nem tartalmazta a törvényben meghatározott további fix elemeket.

A 2023 őszén lefolytatott közbeszerzés alapján egyéves futamidőre kötöttünk új szerződést kilowattóránkénti 65 eurós árral, ami az érintett épületek fűtésénél 146 százalékos költségemelkedést okozott. A közbeszerzést az utolsó pillanatra időzítettük, mivel a piackutatások alapján volt olyan időszak is, amikor az ár 190 euró volt, és ezt el akartuk kerülni.

Azért csak egy évre kötöttünk szerződést, mert feltételezzük, hogy a földgáz ára csökkenni fog. A 146 százalékos emelkedés ugyan extrémnek tűnhet, azonban koránt sincs ez így; a 19,90 eurós ár volt rendkívül alacsony, amelyre még 2021-ben szerződtünk le. Összehasonlításképpen elmondom, azok a vállalkozók, akikre 2023-ban vonatkozott az ársapka, 99 eurós áron kapták a földgázt."

Haris Péter azt is kiemelte, hogy a gázáremelkedés az Sznf utcai óvodában lesz a legfájdalmasabb, hiszen a városi épületek közül ennek van a legnagyobb energiaigénye. Ezt számszerűsítette is Juhász András polgármester a Zselízi Hírmondó hasábjain, a korábbi 25 ezer euró helyett idén 55 ezer euróra emelkedhetnek a fűtéssel kapcsolatos kiadások.

A Teplo GGE nevű vállalat 2008 óta tevékenykedik Zselízen, s már több mint egy évtizede használ szalmaalapú biomasszát a hőenergia előállításához. 

A hőenergia-termelés 60-65 százalékát ebből a forrásból biztosítják, a maradék hőt földgázból állítják elő. A földgáz és a villanyenergia árának növekedését éppen a biomasszának köszönhetően tudják mérsékelni.

Az orosz földgázt felváltó megújuló energiaforrások között a jövőben az eddig háttérbe szoruló geotermikus energia is helyet kaphat, hiszen Zselíz térségében remek feltételek vannak annak hasznosítására.

A régióban már 1956–1970 között folytak geofizikai, geológiai és szeizmikus kutatások; 1989 novemberétől 1990 márciusáig az Unigeo Ostrava végezte a HGŽ-3 elnevezésű geotermikus fúrást 916 méter mélységig, az ismeretek és a feltárás elemzéseinek hasznosítására a társadalmi és gazdasági változások miatt azonban már nem került sor.

2018-ban az önkormányzat a pozsonyi Slovgeoterm Rt.-nél megrendelte a geotermikus forrás hasznosíthatóságának geológiai, technológiai és gazdasági elemzését. Mint kiderült, a forrásból nyert víz összetétele nem tenné lehetővé, hogy a hő kinyerése után a természetbe engedjék azt vissza, mivel viszonylag magas a radontartalma. A tanulmány szerint a megoldást egy új, mélyebb furat jelentené, a már meglévőt pedig a víz mélybe való visszajuttatására használnák. A Slovgeoterm tanulmánya szerint a probléma már csak az, hogy túl drága, a zselízi geotermikus beruházás 30 év után sem térülne meg.

Megjelent a MAGYAR7 3. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.