2023. december 7., 19:24

Fenyegetést kapott két iskola Besztercebánya megyében

Fenyegetést kapott két iskola Besztercebánya megyében csütörtökön. A fenyegetés e-mailben érkezett – tájékoztatott Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az ügyet azonnal a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) vette át.

számítógép
Fotó: unsplash.com

„A bejelentést követően a rendőrség azonnal megtette a szükséges intézkedéseket a diákok és az alkalmazottak védelme érdekében. Intenzíven dolgozunk az ügyön, további információkat akkor közlünk, ha ezt a nyomozás lehetővé teszi” – közölte Bárdyová.

A napokban megfenyegetett Pozsony megyei iskolákkal kapcsolatban elmondta, egyelőre nem igazolódott be, hogy valós terrorcselekmény fenyegetne.

„Továbbra is készenlétben van a rendőrség minden érintett egysége, és dolgoznak az iskolák elleni lehetséges támadás megakadályozásán” – tette hozzá a szóvivő.

A rendőr-főkapitányság egyúttal arra kérte a szülőket, beszéljenek a gyerekeikkel és magyarázzák el például azt is, milyen következményekkel jár a rémhírterjesztés. A rendőrség figyelmeztet, hogy ilyen meggondolatlan cselekedetek az egész társadalomra kihatnak, és büntetőjogi következményei lehetnek.
Belügyminisztérium: Súlyos büntetés jár a robbantással fenyegetőzésért

A robbantással való fenyegetőzés bűncselekménynek minősül, és több év szabadságvesztés szabható ki miatta – figyelmeztetett a belügyminisztérium annak kapcsán, hogy a napokban több iskola is ilyen fenyegetést kapott.

A tárca felhívta a figyelmet, hogy az ilyen esetek megelőzése érdekében össztársadalmi szinten kell foglalkozni a problémával. Idén januártól októberig két kiskorú és egy fiatalkorú ellen indított büntetőeljárást a rendőrség hasonló ügyekben, rémhírterjesztés miatt. Emellett több ember ellen elkövetett erőszakos cselekmény miatt négy fiatalkorút vontak felelősségre. Az e heti bombafenyegetéseket terrorcselekményként kezeli a rendőrség, és a legsúlyosabb esetben akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható emiatt.

„Közösen az oktatási minisztériummal és más intézményekkel fokoznunk kell a felvilágosító munkát arról, hogy az összes ilyen eset nemkívánatos, és a társadalom hogyan tud hozzájárulni a megakadályozásukhoz” – jelentette ki Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.