2021. augusztus 20., 09:24

Felújított komáromi attrakció: szökőkút fényjátékkal a Nádor utcán

Bár augusztus 19-én napközben még javában folytak a munkálatok a komáromi Nádor utca elején található régi-új szökőkútnál, ám azt este már a helyi családok nagy érdeklődése közepette, ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének.

A szalagátvágás ünnepi pillanata
Médialapozó
A szalagátvágás ünnepi pillanata
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A volt Kormorán áruház előtti vízi látványosságot Csémy Krisztián építész, az átépítés tervezője, Ján Beseda, az Aqua Slovakia kivitelező vállalat képviselője, valamint Ruman Patrik, a felújítást finanszírozó Komárom város víz- és csatornaművei - KOMVaK Rt. vezérigazgatója, illetve Keszegh Béla, Komárom polgármestere avatta fel, miután mindnyájan szóltak a jelenlevőkhöz. A látványos fényjátékkal egybekötött ünnepélyes szalagátvágást annak pezsgős meglocsolása, majd a jelenlevők megvendégelése követte.

Már jóval a 20 órai avatás előtt gyülekeztek az érdeklődők.
Már jóval a 20 órai avatás előtt gyülekeztek az érdeklődők.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A Nádor utca és a Lehár utca sarkán található vízi attrakció kissé más formában 2006 novemberében, a Nádor utca második szakaszának térkövezése idején létesült. A komáromiak azonban nem sokáig örvendhettek a szökőkútnak, mert az már bő egy évtizede nem működik, s a belváros egyik szégyenfoltjának számított. Kiderült: valószínűleg kivitelezési hiányosságok miatt annak vízrendszeréből elfolyott a víz, ami időnként a közeli házak pincéibe is beszivárgott. Miután e problémát javítással nem lehetett megoldani, annak teljeskörű átépítésére volt szükség.

Az újjáépítés költségeit a KOMVaK Rt. abból a pénzügyi keretből állta,

amelyet a teljes mértékben városi tulajdonú társaság minden évben – a 2018 óta hatályos új működési modell értelmében – a komáromi vízvagyon fejlesztésére fordít.

Folyamatosan ebből a forrásból újítják fel a helyi vízvezetékeket, csatornákat, különféle berendezéseket, és bővítik a hálózatot. A vállalat évente körülbelül 800 ezer eurót fordít a városi vagyon fejlesztésére és karbantartására.

Balról jobbra: Ján Beseda, Keszegh Béla, Ruman Patrik és Csémy Krisztián
Balról jobbra: Ján Beseda, Keszegh Béla, Ruman Patrik és Csémy Krisztián
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A szinte új vízi látványosságot Csémy Krisztián építész tervezte, a kivitelező az Aqua Slovakia Kft. volt. A teljes költség áfa nélkül 59 833 euróra rúgott. Az attrakció egy nagy és három kisebb medencéből áll. A nagy medencében elhelyezett három kifolyó 60-70 centiméternyi magasságba pumpálja a vizet, a kisebbekben pedig egy-egy ugyanilyen magasságú vízoszlop csobog. Az esti órákban díszkivilágítás teszi látványosabbá a szökőkutat – váltakozva sárga, narancssárga, piros, lila, kék és zöld fénnyel festi meg a vizet.

A létesítménybe 6, egyenként 2040 kW teljesítményű vízszivattyút, szűrőszivattyúkat és egyéb pumpákat, LED fényeket és további lámpatesteket is beépítettek a kivitelezők. Elkerülendő a korábbi hibát, megfelelő szigeteléssel is ellátták a medencéket, illetve az egész vízrendszert”

– hangsúlyozta Ruman Patrik. Hozzátette: a szökőkút tervezésekor ügyeltek arra is, hogy az költséghatékonyan működjön, s akár kedvezőtlen körülmények között, így nagy szélben és felszálló por esetén is gond nélkül, hosszú távon üzemeljen. Ennek érdekében a KOMVaK fokozottan ügyel majd a tisztaságra, és biztosítja annak rendszeres karbantartását.

A családok apraja-nagyja csak ámult-bámult.
A családok apraja-nagyja csak ámult-bámult.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Portálunk azt is megtudta, hogy a tervrajzon látható padokat a felújítás következő szakaszában, vélhetően jövő tavasszal helyezik ki a szökőkút környékére. A megfejthetetlen funkciójú, magas íveket eltávolították a létesítményből.

A korábban elhelyezett tájékoztató márványlapokat pedig a szökőkút mellé helyezték azért, hogy „dióhéjban“ ezentúl is három nyelven tájékoztassanak Komárom történetéről,

illetve a közép-európai viszonylatban is egyedi látványosságnak számító erődrendszerről. Sajnálatos, hogy a halvány betűk elég nehezen olvashatók. A környék szépítésébe, például a virágok kiültetésébe Komárom város is bekapcsolódott. Mindezt az augusztus 20-ai ünnepség résztvevői is megcsodálhatják, hiszen Szent István király lovasszobrától pár méterre található. Remélhetőleg sosem válik majd vandálok martalékává...

A gyerekek akár meg is mártóztak volna a színes szökőkút vizében.
A gyerekek akár meg is mártóztak volna a színes szökőkút vizében.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

 

Az attrakció egy nagy és három kisebb medencéből áll.
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.