2021. április 11., 15:16

Felújítják a kálnai Garam-hidat

Noha a közelmúltban – a mintegy húsz hónapig tartó rekonstrukciós munkák után – végre átadták a forgalomnak a lévai felüljárót, a régió autósai mégsem lélegezhetnek fel teljesen, ugyanis a forgalmas kálnai Garam-híd felújítása miatt minden bizonnyal újabb közúti korlátozásokra számíthatnak.

A Szlovákiában található, közforgalom által használt felüljárókat és hidakat hét kategóriába sorolják a műszaki állapotuk alapján.

Az utóbbi időben elvégzett átfogó építéstechnikai vizsgálat arra derített fényt, hogy az 1961-ben épített kálnai Garam-híd a veszélyességi skála hatodik kategóriájába tartozik, tehát egyelőre nem balesetveszélyes, de mindenképpen nagyon rossz állapotban van.

Az idén hatvanéves vasbeton átjáró egyre megviseltebb konstrukcióján egész megléte alatt csupán apróbb javításokat végeztek el. 2012 nyarán felújítottak egy közel 5,5 kilométeres útszakaszt Léva és Kálna között, és az I/51-es számú első osztályú állami út részét képező hídra is új aszfaltréteg került. A burkolat azonban – különösképpen a téli hónapokban – folyamatosan sérült, és időről időre a híd ütött-kopott vaskonstrukciója is láthatóvá vált néhány helyen. A szakemberek szerint ennek minden bizonnyal a híd dilatációja az oka.

Ez nem más, mint az építményben, a mérnöki szerkezetben bekövetkező hosszirányú módosulás, amely hőmérsékletváltozás vagy zsugorodás hatására jön létre.

Érdemi megoldásnak semmiképp sem volt nevezhető, hogy 2015 tavaszán az út mentén olyan útjelző táblákat helyeztek el, amelyek az úttest felületének egyenetlenségére figyelmeztetik a közlekedőket.

Mivel Kálnán fut össze az 51-es és a 76-os számú első osztályú állami út, a településen aránylag sűrű a forgalom; számos tehergépkocsi is ezt az útszakaszt veszi igénybe, hogy folytassa útját az Ipolyság–Parassapuszta közti szlovák–magyar határátkelő felé.

Az úttest állapotát jól ismerő sofőrök nem ritkán úgy kerülnek ki egy-egy méretesebb kátyút, hogy áthajtanak a menetiránnyal szembeni sávba.

Egyelőre nem tudni, hogy az uniós és az állami forrásból finanszírozott felújítási munkálatok miatt teljes egészében lezárják-e a hidat, az azonban bizonyos, hogy amennyiben ez megtörténik, a mohi atomerőműben dolgozó lévaiak a legjobb esetben is kerülőúton, Tolmácson át tudnak majd eljutni a munkahelyükre.

Amint azt a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) szóvivőjétől, Lucia Karelovától megtudtuk, a 2023 elején kezdődő rekonstrukció várhatóan valamivel több mint 1,7 millió euróból valósul meg. További részletek a projektdokumentáció feldolgozása és az építési engedély kiadása után lesznek nyilvánosak.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/14. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.