2022. október 22., 17:17

Fellendülőben, vagy leáldozóban van a borturizmus? – Polgármestereket kérdeztünk

Az elmúlt időszakban számos dél-szlovákiai községben lendült fel a borturizmus. Ezzel kapcsolatosan kérdeztük a polgármestereket.

Bor
Fotó: www.vilagiwinery.sk
Farkas Iván: A muzslai borturizmus fellendülése a pályázatoknak is köszönhető

Farkas Iván, Muzsla község polgármestere elmondta, a község már régóta foglalkozik borturizmussal. 2016-ban létrejött a Párkány és Komárom térségére fókuszáló Dunamente Turisztikai Desztinációs Menedzsment (DTDM), amelybe Muzsla község is alapító tagként lépett be.

Farkas hangsúlyozta,

a muzslaiak azzal a céllal léptek be ebbe a projektbe, hogy a községbe irányuló borturizmus mielőbb fellendüljön.

Muzslán az önkormányzat mellett a Kertbarátok társulása is sokat tett a borturizmus fellendítéséért - emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy

2016-tól elindult a bortúra, amelyet minden év tavaszán megrendezünk. Ez egy egész napos rendezvény, amely során borkóstolásra van lehetőség.

Farkas Iván szerint a bortúra nagy számú magyarországi és szlovákiai vendégeket vonzott a községbe.

Az érdeklődők kimondottan a muzslai bor és a szőlőhegy miatt látogattak el a községbe. A koronavírus idején azonban ez megtorpant, de idén ismét újraindult

- hangsúlyozta Farkas, hozzátéve, hogy

nemrég Szlovákiában elsőként létrehozták a muzslai szolgáltatói házat, amely a helyi borászok számára nyújt segítséget.

Meterológiai mérőállomásokat is kialakítottak, amelyek a borászoknak segítenek meghatározni, hogy milyen lehet az elkövetkezendő időszakban a termés.

A borászokat ez lényegesen segíti abban, hogy a helyi kézműves borokat megfelelő minőségben tudják előállítani

 - húzta alá a polgármester. A kataszterbe tartotik Köbölkút, Bátorkeszi, a magyarországi oldalról pedig Nyergesújfalu, de a Párkány környéki borászok is eljárnak Muzslára - tette hozzá Farkas.

Párhuzamosan ezzel elkezdték az ívóvíz bevezetését is a muzslai szőlőhegyen, ezzel is segítve a minőségi borok előállítását - emelte ki a településvezető.

Farkas a portálunknak elmondta, az anyagi támogatásokhoz Nyitra megye is hozzájárult.

Az egyik támogatás kimondottan a vidéki turizmust segíti, a másik pedig azokat a borászokat és embereket, akik turisztikai tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Farkas hozzátette, két év alatt ebből a két támogatási rendszerből körülbelül 200 000 eurós pénzösszeget sikerült felhasználni.

Farkas Iván
Farkas Iván FB-oldala
Fotó:  Farkas Iván FB-oldala
Furik Csaba: Csak a határon átnyúló pályázatokra számíthatunk

Furik Csaba, Kisgéres polgármestere elmondta, a község kimondottan érdekelt a borturizmus fejlődésében. A falu összesen 83 pincével rendelkezik. A borturizmus a községben 2014-ben lendült fel, a magyarországi határon átnyúló pályázatok segítségével.

Egy régi családi házból létrehoztunk egy borudvart, amely gyakorlatilag a közösségi élet tereként szolgál, illetve az odalátogató turistákat itt tudjuk elszállásolni.

Furik hozzátette,

jelenleg is fut egy határon átnyúló pályázat, ennek segítségével borpincéket sikerült felújítani, és az utakat lekövezni. A borudvaron belül egy közösségi ház található, ahol több személyt is le lehet ültetni.

A pincébe amúgy sem fér be mindenki, ezért a közösségi ház kiváló lehetőség arra, ha nagyobb társaság jön, akkor a közösségi házban vendégeljük meg őket. Nyáron kellemesen hűvös, télen pedig be lehet fűteni - hangsúlyozta Furik.

A polgármester szerint nemcsak uniós forrásból sikerült mindezt felépíteni, de megyei és önkormányzati forrásokat is sikerült erre a célra fordítani.

Minden év májusában megrendezésre kerül az Akácfa rendezvény, ahová több mint ötezer ember szokott ellátogatni. Furik elmondta, a falu is segít abban, hogy több vendéget lehessen elszállásolni.

A polgármester hozzátette, a járvány előtt több rendezvényt is sikerült megszervezni. Az egyik ilyen volt a bodrogközi borkóstoló, ahol körülbelül 140-160 mintát lehetett kóstolni.

A másik ilyen nagy rendezvény a nyitott pincék napja, amikor körülbelül 20-22 pince nyílik meg a látogatók előtt a községben, ahol  36-40 bort lehet folyamatosan kóstolni, illetve enni is, mert a borudvar alkalmas a gasztrorendezvényekre is.

Furik elmondta, több terv is van a jövőre nézve, például a borudvar kiszélesítése.

Ehhez azonban pénz is kell, amelyből sajnos kevés van, ezért a legnagyobb bevételeket a határon átnyúló projektektől lehet nyerni. A megyétől sajnos nem jön túl sok pénzt, mivel nem írnak ki pályázatokat.

Furik hozzátette, a jövőben szükség lesz még inkább professzinális borászokra, akik a helyi borokat tökéletesítik.

Furik Csaba
Fotó:  Furik Csaba hivatalos Facebook-oldal
Téglás János: A régió borászainak össze kell fogniuk 

Téglás János, Kürt polgármestere kiemelte, a helyi borfesztiváloknak nagy hagyománya van.

Minden évben elismert borászok látogatnak el, akik bemutatják kitűnő minőségű boraikat.

Téglás szerint olyan borokat kínálnak, amelyeket máshol nem lehet kapni.

A borfogyasztásnak kultúrája van, mi ezt próbáljuk bemutatni Kürtön.

Téglás elmondta, fontos az is, hogy a borkínálat változatos legyen, minél többféle bort lehessen megkóstolni.

A polgármester kiemelte a borok reklámozását, hiszen a helyi borászok ezzel válnak ismertté.

A borfesztiválon kívül minden év januárjában megrendezik az újborkóstolást, ilyenkor az ország különböző vidékeirő borászok érkeznek, akik megkóstolják az egyes borokat.

A pincelátogatásnak szintén nagy a hagyománya. Ilyenkor már vendégeket is fogadunk

- tette hozzá Téglás. A polgármester aláhúzta, minden évben megrendezik a kürti borversenyt is, ahol nem fogadnak el olyan bort, amely nem a kürti hegyen terem meg.

Téglás leszögezte, a régió borászainak össze kell fogniuk, hogy a környéken lévő borvidékeket valamilyen szinten össze lehessen kapcsolni, és kialakítani egy szélesebb együttműködést.

A polgármester elmondta, a rendezvényeket az önkormányzat támogatja, sajnos más forrásból nem sikerült támogatást szerezni.

A helyi borászok Magyarországról próbálnak külön támogatásokat szerezni

- fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a nagy múltú fesztiválnak így is sokat köszönhet a település, hiszen a falunak bevétele származik belőle.

Téglás János
Fotó:  Téglás János hivatalos Facebook-oldal
Gergely Papp Adrianna: A régiónak jót tenne, ha Szlovákia is támogatná a helyi turizmust

Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere elmondta, a Bódva-völgye turisztikai szempontból nagyon gazdag, hiszen az oda látogatókat több nevezetesség is vonzza. Ilyen például a jászói cseppkőbarlang, illetve a barokk stílusú templom. A községben található a híres Szent László-forrás, amely a legenda szerint Szent László király lovának patkója által fakadt fel. A turisták mai napig látogatják ezt a legendás helyet. Szintén Debrődön található a növénytemplom, ahol a legenda szerint az ötvenes években megjelent Mária. Továbbá híresek a régi hagyományokat életben tartó Szent László búcsúk.

A polgármester hangsúlyozta,

régebben minden környező faluban termesztettek szőlőt, de ez a vidék nem igazán kedvező a bortermelésre.

Akad néhány borász, de a borturizmus nem annyira elterjedt, mint például Nyugat-Szlovákiában, vagy Debrődtől keletebbre.

Ugyanakkor a pálinkakészítés nagyon elterjedt Debrődön és a környező falvakban.

A helyiek a pálinkát általában saját gyümölcsből készítik. Ezért is indítottuk el öt éve a pálinkafesztivált, a szokásnak kell adni egyfajta keretet. Ezáltal is motiváljuk a környező falvakat, hogy minél többen vegyenek részt a fesztiválon és népszerűsítsék a saját pálinkájukat

- emelte ki a településvezető, hozzátéve, hogy a pálinkafesztiválra saját pálinkával is lehet nevezni.

Többen jönnek Magyarországról is, rengeteg az érdeklődő. Különösképpen elterjedt a som, ebből pedig finom pálinkát lehet készíteni, azok is nagyon népszerűek

- hangsúlyozta Gergely Papp Adrianna, hozzátéve, a környéken sok a turisztikai látnivaló. Elmondása szerint a magyarországi oldal nagy előnyben van, mert Szlovákiában sajnos jelenleg nincs anyagi támogatás, amivel a helyi turizmust támogatnák.

A turizmus a kitörési lehetősége a régiónak, éppen ezért nagy szükség van arra, hogy a központi kormány megtalálja az ehhez szükséges forrásokat.

A polgármester elmondta, a határon átnyúló pályázatok a környező falvaknak is nagy segítséget nyújtanak.

Csak magyarországi pályázatokra van lehetőség, lényegében a szlovák államtól turisztikai célra nem sikerült eddig pályázati forrásokat szerezni

- húzta alá Gergely Papp Adrianna.

A jelenlegi szlovák kormány ígéretet tett arra, hogy a turizmust is támogatja, de ezidáig ez nem történt meg. A régiónak égető szüksége lenne a turizmus élénkítésére, ebből a szempontból is nagy jelentősége van, hogy milyen eredménnyel zárulnak a helyhatósági választások október 29-én - emlékeztetett a polgármester.

Gergely Papp Adrianna
Gergely Papp Adrianna
Fotó:  Katona Tamás
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.