2022. május 17., 19:54

Fejlődő közúthálózat a Nagykürtösi járásban

Alig indult be a 2022-es esztendő útfelújítási hulláma, mintegy 660 ezer euróból már 6,5 kilométernyi útszakaszt újítottak fel a Nagykürtösi járásban. Új aszfaltburkolatot kapott a Kiskürtös–Bussa és a Kóvár–Ipolykeszi közötti szakasz, miként a nagycsalomjai községháza, a helyi posta, az egészségügyi központ és a könyvtár mentén húzódó 2597-es számú harmadosztályú út is, állapította meg a Besztercebánya Megyei Önkormányzat nagycsalomjai sajtóértekezletén.

nagycsalomja
Fotó: Besztercebánya Megye Önkormányzata

Amint azt a megye alelnöke, Ondrej Lunter elmondta, saját forrásból eddig több mint 600 kilométernyi másod- és harmadosztályú utat renováltak, nem úgy, mint az előző választási ciklusban (Marián Kotleba elnöksége alatt), amikor mindez csupán 200 kilométerre terjedt ki. A tervek szerint 2022 végéig a megye saját költségvetéséből 14,1 millió eurót rászánva, további 121 kilométernyi utat újítana fel. Ebből a Nagykürtösi járás tíz, összesen 16 046 méternyi útszakaszára több mint 2 millió eurót költenének, a többi között az Ipolynyék–Magasmajtény és a Bussa–Rárósmúlyad közti szakaszon.

2022 és 2023 folyamán 7 millió eurót fordítunk felújításokra; leginkább a hidak, illetve átkelők kijavítására szeretnénk fókuszálni, már csak azért is, mert a Besztercebányai kerületben száznál is több, kritikus állapotban lévő híd található…”

- magyarázta Ondrej Lunter. A Nagykürtösi járásban 2022 folyamán mintegy 600 ezer eurót fordítanak hídfelújításra; hamarosan megújulhat a csalli és a zsélyi átkelő is.

Ján Lunter megyeelnök hangsúlyozta, hogy az útfelújításokra uniós forrásokat is felhasználnak majd.

„Jelenleg hat győztes projektünk van; ezek segítségével mintegy 57 millió eurót költhetünk a felújításokra. E források felhasználásával – 135 kilométeren – már idén megkezdjük a munkálatokat, de 73, főleg kritikus állapotban lévő hidat is renoválunk. Ezek jobbára a veszélyességi skála utolsó három kategóriájába (rossz, nagyon rossz, balesetveszélyes) tartoznak.”

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2022/19-es számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.