2023. május 9., 19:25

Falfestmények éve a Gótikus úton

Rendezvénysorozattal népszerűsítik a Gömörben és Kishontban található, középkori falfestményekkel büszkélkedő templomokat.

A csetneki evangélikus templom
Fotó: Fábián Gergely

Abból az alkalomból, hogy tavaly tizenkét, Gömörben és Kishontban található templom Európai Örökség címet kapott, 2023-at a Falfestmények éve címmel tematikus évvé nyilvánították Besztercebánya és Kassa megyében. Ennek keretében ezeket a látnivalókat számos programmal népszerűsítik, a szervezésbe a Gótikus Út polgári társulás mellett bekapcsolódik a rimaszombati Gömör-Kishonti Művelődési Központ, a Gömör-Kishonti Múzeum, a Matej Hrebenda Könyvtár vagy a csillagvizsgáló, illetve a rozsnyói Gömöri Művelődési Központ, a Rozsnyói Bányászati Múzeum vagy a Pavol Dobšinský Gömöri Könyvtár.

A gazdag programban a gyerekek, a fiatalok és a felnőttek is találnak számukra érdekes programokat. Ezek között akadnak előadások, kiállítások, alkotóműhelyek, különféle kvízek és versenyek, kültéri mozi és sok más egyéb. Az előző évekből ismert programok is visszatérnek, leszek templomi koncertek, történelmi fesztivál és persze a kedvelt, Nyitva a Gótikus út rendezvénysorozat idei évfolyama sem marad el, ezt augusztus 12-én tartják majd, az idén a Rozsnyói körút templomai kerülnek főszerepbe.

A mártonházi evangélikus templom
Fotó:  Fábián Gergely

Addig van még idő, de a tematikus év programjai már javában zajlanak. A májusi program autóbuszos kirándulással kezdődött a Csetneki körút vonalán, illetve rozsnyói workshoppal a freskókészítésről. A hónap második felében folytatódik a rimaszombati csillagvizsgálóban, ahová a gyerekeket várják, illetve Rozsnyón, ahol dokumentumfilmet vetítenek majd a középkori falfestményekről, de lesz fotós alkotóműhely is a szakrális építmények fényképezése kapcsán. A májusi program zárásaként középkori napot tartanak a rozsnyói könyvtárban, illetve Rimaszombatban előadást a Gótikus út templomainak díszítményeiről.

A süvetei római katolikus templom
Fotó:  Fábián Gergely

A Gótikus út egy tematikus, kulturális-ismeretterjesztő túraútvonal, amely Gömör és a Szepesség legjelentősebb történelmi műemlékeit köti össze. A csaknem 650 km hosszú út 33 településen, 9 városon és 24 falun keresztül vezet. Az útvonal főként a szakrális műemlékekre koncentrál, a látnivalókat négy különálló körútra osztották, ezek a Rozsnyói-, Csetneki-, Jolsvai- és Rimai körút. Ezekbe húsznál több, középkori falfestményekkel díszített templom tartozik. 2022-ben Európai Örökség címet kapott tizenkét gömöri és kishonti település temploma. A települések listája: Csetnek (Štítnik), Martonháza (Ochitná), Gecelfalva (Koceľovce), Pelsőc (Plešivec), Hizsnyó (Chyžné), Kövi (Kameňany), Gömörrákos (Rákoš), Süvete (Šivetice), Karaszkó (Kraskovo), Kiéte (Kyjatice), Rimabánya (Rimavská Baňa) és Rimabrézó (Rimavské Brezovo).

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.