2023. május 20., 08:51

Ez a város a mindenem - Kassa Város Díját vehette át Szaszák György

Szaszák György újságíró, publicista, a város és a közösség fejlesztése érdekében végzett több évtizedes munkájáért vehette át az elismerést. Szeretett városáról beszélgettünk vele.

szaszák
Szaszák György átveszi Kassa Város Díját Jaroslav Polaček főpolgármestertől
Fotó: Kassa város archívuma

Milyen érzés volt átvenni a díjat? Mi járt a fejében?

 Minden ember annyit ér, ahány ember lelkében él – egy tartalmas élet tapasztalataival ezt Móricz Zsigmond fogalmazta meg így, aki annak idején Kassán is többször megfordult. Nekem is ez jutott eszembe, amikor hírét vettem, hogy érdemesnek tartanak erre a díjra.

Őszintén mondom, nem vártam semmilyen kitüntetést, ezért meglepve, de mégis jó érzéssel vettem át ezt a díjat a város főpolgármesterétől.

Könyveinek mindegyike és dokumentumfilmjeinek nagy része is Kassával kapcsolatos. Mit jelent az ön számára ez a város?

Nekem Kassa és Košice, ezzel a két elnevezéssel együtt, a mindenem. Alsóláncról, egy alig ötszáz lakosú kis faluból 1969 szeptemberében kerültem Kassára, ahol a magyar gimnáziumban ekkor kezdtem meg a tanulmányaimat. Ekkor az iskolánk körül – ami a rendőrparancsnokság szomszédságában volt – még ott álltak a szovjet tankok, élesre töltött csövekkel! Döbbenetes élmény maradt az is, amikor a tanév elején két osztálytársammal beszélgettünk az iskola előtt. Megállt mellettünk egy harminc körüli, izmos pasi, aki a lépcső melletti falra kihelyezett táblára felnézve megkérdezte: „Čo to je?”, majd tört magyarsággal szótagolva olvasni kezdte: Ma-gy-ar-ta-ní... nem folytatta tovább, megköszörülte a torkát, mély lélegzetet vett és leköpte a táblát, majd csípőre tett kézzel ránk nézett. Várta, hogy mi lesz. Mi megdermedve, földbe gyökerezett lábbal álltunk. Ezt látván még egyszer leköpte a táblát és hetykén távozott.

Ma már úgy érzem, hogy nekem ez az élmény is kellett ahhoz, hogy később, már újságíróként is, a mélyére nézzek annak, hogy Kassa miként él tovább Košicén. Hogy keresni kell a jelek, a szimbólumok láttán azok igazi mozgató erejét is.

Kezdő újságíróként számomra meghatározó volt, hogy megtaláltam az utat a város olyan nagy képzőművészei-hez, mint Jakoby Gyula, Feld Lajos, Löffler Béla, Máthé János, Eckerdt Sándor – akik őszintén megosztották velem élettapasztalataikat, kassai ismereteiket –, mint ahogy a sort folytatva később Hegyesy Gyula, Szigeti Miklós, Csákó Károly, Bartusz György, majd Roskoványi István, Duncsák Attila és Szabó Ottó is. Örülök annak, hogy ezeket a beszélgetéseimet az AB-ART kiadó magyar és szlovák kötetben is megjelentette.

Öt évtizedes újságírói, illetve a város és a közösség fejlesztése érdekében végzett sokéves munkáját értékelték a díjjal. Vannak még ezen a téren kitűzött céljai, tervei?

2013-ban, amikor Kassa viselte az Európa kulturális fővárosa címet, a helyi Hernád kiadó Kassai kapuk címen azért adta ki a naplóimból és az egyéb publicisztikai írásaimból összeállított kötetet, hogy jelezzük, kassai magyarok – ha erősen megfogyatkozott számban is, de – még létezünk Košicén. 

Örülök, hogy tavaly a kassai iparistákról szóló könyvemnek a második kiadása is megjelent.

Fél évszázados kassai jelenlétem alkalmából a múlt év végén a pozsonyi Madách jelentette meg az Akiket Kassa megérintett című könyvemet, amelyben száz, Kassához kötődő témát kínálok elolvasásra. Örülnék, ha a jövőben ennek a kötetemnek a szlovák nyelvű kiadása is megjelenhetne. Újabb könyvön egyelőre most nem gondolkodom, de remélem, hogy az égiek még rám bíznak valamit ebben az életben.        

Megjelent a Magyar7 2023/20. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.