2021. november 13., 12:07

Esterházy személye legyen az ifjúság példaképe!

A mártír politikus közelmúltunk legmarkánsabb képviselője, igazi példaképe a felvidéki magyarságnak. Muzslán is emlékművet emeltek tiszteletére. Az iskola parkjában kapott helyet többek közt azért, hogy a diákokhoz is eljusson üzenete: Az áldozatvállalásnak és az önfeláldozásnak van értelme!

Esterházy Muzsla
Farkas Iván Muzsla polgármestere az új Esterházy János emlékműnél

„Esterházy János 120 éve született és 2021 Esterházy-emlékév. Községünk is kereste azokat a lehetőségeket, hogyan lehetne személyéről méltó módon megemlékezni. Hrubík Bélától jött a kínálat, tud nekünk ajánlani egy magyarországi mestert, aki bronzból kiöntené arcképét. Németh László kőfaragóval elterveztük az emlékmű kinézetét. A bronzplakett alá márványtábla került nevével, születésének és halálának évével, valamint fogolyszáma is. Az alapokat helyi mesteremberek kivitelezték” – ismertette Farkas Iván Muzsla polgármestere.

Az október 24-i avatón Bolya Szabolcs Nyitra-megyei képviselő mondott köszöntőt, Hrubík Béla szép beszédben ecsetelte Esterházy életútját, Borka Iván helyi plébános pedig megáldotta az emlékoszlopot. Jelen voltak a község társadalmi szervezeteinek képviselői. Mivel ekkor már érvényben voltak a szigorodó járványügyi intézkedések, televíziós felvétel készült az ünnepségről, hogy az egész falu részese lehessen a megemlékezésnek.

muzslai iskola
A muzslai iskola épülete, amely előtt Esterházy János emlékműve áll
Fotó:  Bokor Klára

Farkas Iván kiemelte, hagyományteremtő céllal állították az emlékművet. Minden évben szeretnének megemlékezni Isten szolgájáról, Esterházy Jánosról.

Az sem véletlen, hogy az iskola előtti parkba lett kihelyezve, mert kérni fogjuk, hogy legyenek a diákok is részesei az évenkénti koszorúzásnak, valamint azt, hogy a történelemtanár elmondja a diákoknak, miért volt ő fontos közszereplő és hogyan vált mártírrá, mert az állami tantervben említés sincs személyéről”

– emelte ki a polgármester.

kiállítás Esterházyról
Kiállítás Esterházy János életéről a muzslai Endrődy János Alapiskolában
Fotó:  Muzsla község

Az emlékmű felállításával egy időben kiállítás is nyílt az iskola épületében Esterházy János életéről és tevékenységéről. A kiállítás anyagát Lanz Roland a diószegi Pannónia Polgári Társulás tagja állította össze.

Örömmel láttam, hogy a diákok a hivatalos megnyitó után is nézelődtek a kiállításon, sokan a szüneteket is ott töltötték olvasgatva, nézelődve. A plébános úr a hittanórák keretében is levitte őket a kiállítóterembe. Úgy látom, a diákok érdeklődése jó alap, amire lehet építeni”

– zárta a beszélgetést Farkas Iván.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.