2020. június 13., 17:22

Eperjes megyében nő leggyorsabban a turistaforgalom

Eperjes megye szálláshelyei az elmúlt esztendőben 1,1 millió látogatót jegyeztek, ezzel a harmadik leglátogatottabb megyének számított Szlovákiában. Mindezt az Eperjesi Satatisztikai Hivatal tette közzé.

Galéria
+1 kép a galériában

A hivatal igazgatója, Ján Cuper szerint ez az érték mintegy 19 százalékkal magasabb, mint 2018-ban. A növekedés üteme pedig itt volt országosan a legdinamikusabb. Mindez elsősorban a hazai turistáknak köszönhető.

A hazai látogatók a szálláshelyek 71,1 százalékát foglalták le, és összesen 788 000-en érkeztek ide. A megye turistaközpontjai –Zsolna megye után– itt a legvonzóbbak, az előző év azonos időszakához képest a régióban a belföldi  látogatók száma 21,8 százalékkal emelkedett. Túlnyomó részük a Poprádi, a Késmárki és az Eperjesi járás iránt érdeklődött.

Eperjes megye – Pozsony és Zsolna után – népszerűsége tekintetében már jó ideje a harmadik helyen áll.  

Ahogyan nő a látogatottság, úgy csökken viszont a vendégéjszakák száma.

Az idelátogatók átlagosan 3,1 napot töltenek a régióban, de még ez is több a szlovákiai átlagnál, amely mindössze 2,8 nap. Legtovább maradnak a látogatók a Bártfai /6,4 nap/, és az Ólublói /4,7nap / járásban.

A megyében a Poprádi járásnak van a legnagyobb jövedelme a turizmusból.

2019-ben történelmi csúcsot értek el az elszállásolt vendégek száma és a szállásért kapott bevétel tekintetében. Ez utóbbi elérte a 90,9 millió eurót, ami az országos bevétel 17,6 százalékát jelenti. A turisták –az előző évhez képest –a szálláshelyeken 27,2 százalékkal többet fizettek. Az összeg nagyobb hányadát, 67,4 százalékát  a belföldi látogatók állták, ez mintegy 61,3 millió eurót jelent. Legdrágábbak a szálláshelyek a Poprádi járásban, a teljes bevételük a megye bevételének mintegy 71 százalékát tette ki.

Ami a külföldi látogatókat illeti, összesen 320 000-en érkeztek a megyébe, ez 12,3 százalékkal magasabb a korábbi évinél. A turisták zömmel Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról, Németországból, Ukrajnából és Izraelből érkeztek. Szállásukat 856 szálláshely biztosította, összesen 12 500 szobában 34 000 fekhelyet vehettek igénybe. A szálláshelyek kihasználtsága az év folyamán 35,6 százalékot ért el.
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.