2021. szeptember 10., 18:49

Élő tájház nyílt Pogrányban. A zoboralji szórvány híven őrzi hagyományait – KÉPEKKEL

Ünnepélyes keretek közt adták át az új zoboralji tájházat Pogrányban. Az öreg parasztházat a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával újíttatta fel a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya. A tájház tárlata a zoboralji hagyományokat és a szórványvidék néprajzát őrzi és mutatja be.

szalagátvágás
Médialapozó

A pogrányi potomszögi faluvégen nyílt meg Zoboralja új tájháza, amely találkozóhelye lehet a szórványvidék magyarságának és egyik befogadója a magyar hagyományokat és kultúrát szolgáló rendezvényeknek. A Csemadok Nyitrai Területi Választmánya Pogrányban lévő tájházának ünnepélyes megnyitójára szeptember 10-én került sor, Potápi Árpád János államtitkár jelenlétében.

Az államtitkár hangsúlyozta, Zoboralja a magyar néprajz jelentős területe, ezért is kötelesség óvni és becsülni a régiót, amely előretolt bástyája, végvára a magyar nemzetnek.

Sosem szabad feladni a szórványt
Azt gondolom, hogy ma nem az a feladatunk, hogy a határokat módosítsuk, hanem, hogy tegyük átjárhatóvá”

 – mondta Potápi.

Hozzátette, olyan programokat kell kialakítani és olyan viszonyokat ápolni a nemzetek között, hogy a Zoboralján és a más külhoni régiókban is meg tudják élni a magyarok a magyarságukat. A magyar kormány az elmúlt évtizedben mindent megtett azért, hogy egységes nemzetről lehessen beszélni, hogyha a Kárpát-medence vagy a diaszpóra magyarságáról beszélünk.

Pogrányi tájház átadása
Potápi Árpád János ünnepi beszéde

Portálunknak Potápi elmondta, a zoboralji magyarok az elmúlt években nagyon sokat tettek azért, hogy a nemzeti identitásukat megőrizzék és meg is erősítsék. Ehhez az igyekezethez csatlakozott az elmúlt hét évtizedben a Csemadok is. A szervezet a pogrányi önkormányzattal karöltve alakította ki az új tájházat, amelyben a környező települések néprajza is megmutatkozik. Ennek a tájháznak a kialakítását, fejlesztését támogatta a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága harmincmillió forinttal.

A Zoboralja és így Pográny is határozott jövőképet tud kialakítani, ha fejlesztik az intézményeiket. Ezért jó, hogy új óvodát alakítottak ki, új tájházat nyitnak. Az Esterházy-kultuszon is közösen dolgozik a magyar kormány a Zoboraljával, hiszen, ha az Esterházy-kultusz erősödik, akkor az itt élő emberek is erősödnek lélekben – mondta Potápi Árpád János.

Úgy gondolja, a kulturális kínálatot fel kell fűzni és bemutatni az érdeklődőknek, ezért is kiváló az, hogy az új pogrányi tájház közel van az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközponthoz. Ezen a vonalon sokat tud segíteni az önkormányzat és az itt élő szervezetek is. A szórványt sosem szabad feladni, mert ha feladjuk a szórványt, akkor feladjuk a tömböt is - magyarázta az államtitkár.

Az államtitkár, miután körülnézett az új tájházban, elárulta, ő maga is vezetett tizenhárom éven keresztül civil szervezetet, jó rálátása van a tájházak, a néprajz világára, de olyan asztal-ágyat, amely a pogrányi tájházban van, még sehol nem látott.

Ez biztos zoboralji jellegzetesség lehet, amely este kisgyerekek alvására, napközben asztalként szolgált, de lehet, hogy ide zárták be a rosszalkodó gyerekeket is”

– nevetett az államtitkár.

Értékek tárháza

A pogrányi tájház megnyitóján a Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula is köszöntötte az egybegyűlteket. Örömmel nyugtázta, hogy a Zoboralján nem csak az ünnepnapokon élik meg a hagyományokat. A Csemadok hálás azért, hogy a magyar kormány támogatta ezt a nemes projektet, és sikerült egy új tájházat megnyitni a Zoboralján, amely egyrészt felhívja a figyelmet arra, hogyan éltek elődeink, másrészt egyértelműen kell, hogy szolgálja az identitás megőrzését.

Pogrányi tájház átadása
Bárdos Gyula ünnepi beszéde

Neszméri Tünde, a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának titkára, a tájház felújításának koordinátora elmondta, sok feladat vár még rájuk, be kell rendezni a tervezett könyvtárat, be kell fejezni az épület hátsó részén a munkálatokat. A tájházat azonban már sikerült teljes egészében berendezni, nemcsak Pogrányból vannak itt tárgyak, hanem a környékbeli falvakból is.

A legérdekesebb kiállítási tárgy egyértelműen az a több mint százéves asztal-ágy, amelyet Alsóbodokról kaptak. Nagyon örülnek annak, hogy Simek Viktor műveinek kiállítását tudták megrendezni. A nemrégiben Kallós Zoltán-díjat kapott művész festményein az élő zoboralji népviselet jelenik meg. A tárlat az év végéig a tájházban marad.

Presinszky Laura, Pográny község polgármestere elárulta, amiben tudtak, nagyon szívesen segítettek a tájház átalakítása körül. Személyes értéket is hozott a kiállításba, nagycétényi dédmamája szekrénye díszíti a tájházat. A tájháznak nagy jelentőséget tulajdonítanak, hiszen Pográny az egyik központi falu a Zoboralján. Élő tájházat szeretnének, terveben vannak olyan rendezvények, mint a hagyományos lekvárfőzés, vagy a helyi hímzések, kivarrások bemutatása.

Pogrányi tájház átadása
A tájház története

A romantikus stílusú, hosszú folyosós, öreg parasztházat a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya vásárolta meg a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, miután a magántulajdonban lévő, szintén Pogrányban található régi tájházat a tulajdonosa eladta. Az előző tájház kezelője szintén a Csemadok volt.

Az új tájház épületegyüttese három részből áll, az utcafronton fekvő részen rendezték be a tárlatot, a második egységben rendezvényközpont és egy kis könyvtár lesz kialakítva, míg a harmadik épület irodai helyiségeknek adhat teret.

Bár a Zoboralján vannak tájházak, az új, pogrányi csemadokos tájház a rendezvényközponttal és a nagy udvarral az egyik olyan intézménye lehet a régiónak, ahol a szórványban élő magyarság találkozhat, emellett helyet adhat rendezvényeknek, táncházaknak, nyári táboroknak, kézműves-foglalkozásoknak, növelve a térség turisztikai vonzerejét.

Pogrányi tájház átadása
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!