2023. november 27., 11:11

Elmondta hát mindenkinek... – KÉPEKKEL

A somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár és a Csemadok Somorjai Alapszervezete a közelmúltban dr. Fóthy János állatorvos, élelmiszer-higiénikus, egykori parlamenti képviselő, helytörténeti és közíró legújabb, Elmondom hát mindenkinek (A kisebbségi lét tanúja) című könyvének bemutatójára invitálta az érdeklődőket.

fothy-janos-konyvbemutatoja_
Galéria
+21 kép a galériában
Fóthy János könyvbemutatója
Fotó: Lacza Gergely

Fóthy János publicisztikai írások szerzője, legyen szó szakmai ismeretterjesztői, egyházi jellegű vagy kisebbségügyi témáról. Az oroszkai születésű állatorvos 15 évvel ezelőtt írta meg szülőfaluja sajátos monográfiáját, tágabb történelmi kontextusba ágyazva, levelekből idézve és saját feljegyzéseit felhasználva. Tíz éve jelentek meg naplójegyzetei afrikai élményeiről, az Algériában állatorvosként megélt öt évről. Legújabb könyvében kissé kivonatosabban ez a téma is fellelhető, de az Elmondom hát mindenkinek... egész életének kalandos történetét megjeleníti, legyen szó a szülőfalujában eltöltött korai évekről, az állatorvosként megélt élményekről, vagy éppen az első szlovák államelnök megválasztásának körülményeiről.

A kötet a szerző szerint világ- és időutazás összessége, s talán frappánsabb definíciót jómagam sem tudnék kitalálni.

A kiadvány azonban nemcsak a szerző élete históriája, hanem annak politikai és társadalmi lenyomata és bizonyos értelemben egyfajta személyes bédekker is, melynek szerkesztője Lacza Tihamér, aki egyben Fóthy János beszélgetőpartnere is volt az est folyamán.

fothy-janos
Fóthy János
Fotó:  Lacza Gergely
Az ember hiába élte át a kisebbségi sors megpróbáltatásait, hordoz keserűséget magában, ha azokat nem teszi közzé, akkor ez csak haszontalan, terméketlen emlékezet. Képtelen vagyok megtérni őseimhez, amíg ki nem írom magamból a Trianon által okozott sérelmeket, fájdalmakat és megaláztatást, amelyek milliók életét, lelki, szellemi és anyagi világát tették tönkre. Ezeket a sérelmeket csak azért kellett elszenvednünk, mert magyarok vagyunk”,

olvashatjuk a könyvben, s bár konkrétan Trianonnal nem foglalkozik a szerző, annak hatásaival, következményeivel annál inkább. A könyvben 8 évtized történése van megörökítve, kiemelve a társadalmi-politikai hátteret.

a-kozonseg
A közönség
Fotó:  Lacza Gergely

Fóthy János több mint 40 országban megfordult, s az ezekben az országokban átélt legérdekesebb események nagy részét feljegyezte. Mondandóját rögtön egy személyes traumával kezdte, ami szintén kapcsolatos Trianonnal és a mai napig masszívan érezteti hatását a közéletben:

Eszmélésem 1944-re esik, amikor hatévesen elkezdtem iskolába járni. Ez három hónapig tartott, majd beállt a front, ami az alsó Garam mentén karácsonytól egészen húsvétig tartott. A háború után nem mentem iskolába, mert ugyan 1945 decemberében megnyitották a szlovák iskolát, de édesanyám azt mondta, hogy ha majd lesz magyar iskola, akkor majd megyek. Mivel az rövid időn belül nem lett, így 1947-ben már muszáj volt szlovákba járnom. Egyből harmadikba kerültem, fél évig nem is tudtam, mit beszélnek ott. Egyetlenegy osztályt jártam szlovákba, aztán már lett magyar iskola. Egyszer kezembe került a bizonyítványom: tiszta kettes... Anélkül, hogy ott értettem volna valamit. A lényeg az, ami ma is lejátszódik a szlovák iskolákban: a »janicsár jelölteknek« nem adnak rossz jegyeket egészen hetedik-nyolcadikig, nehogy elmenjen a kedvük az iskolától. Utána már a valódi jegyeket kapják, és így a magyar gyerek a szlovák iskolában az anyanyelvét csak konyhaszinten beszéli, de a szlováktudása sincs olyan szinten mint a szlovákoké. Ez is egy érv amellett, hogy magyar gyermeknek magyar iskolában van a helye, amiről aztán én külön fejezetben írok ebben a könyvben.”
fothy-janos-bardos-zsolt-fotoja-10
Fóthy János könyve
Fotó:  Bárdos Zsolt

A 8. osztály elvégzése után Fóthy János a párkányi magyar gimnáziumban folytatta tanulmányait. Mivel a család földműves paraszt származású volt, így három hónap után ott kellett hagynia a gimnáziumot, mert édesapja a „háborúban maradt”, a bátyját katonának vitték, és csak a nagymama maradt otthon, így nem volt, aki a munkát elvégezze. Két évig gazdálkodott otthon, majd arra gondolt, hogy autószerelő lesz. A zselízi járási hivatalban egy hölgy fogadta, aki szerint 17 évesen már „öreg” volt ehhez a szakmához, így azt mondta, hogy menjen bányászinasnak. Végül elvégezte a komáromi mezőgazdasági iskolát, az ottani osztályfőnöke viszont már az egyetemet ajánlotta számára.

fothy-janos-bardos-zsolt-fotoja-01
Fóthy János
Fotó:  Bárdos Zsolt
De hát nekem erre nincs pénzem, mondtam neki. Majd nyersz a Športkán... – jött a válasz. Ez valahogy átlendített engem ezen a problémán. Megérkeztem Brünnbe (…) Minden diákkal ott volt a családja, csak én gubbasztottam egyedül. Végül bementem, háromtagú bizottság fogadott. Mondja a professzor Janeček (soha nem feledem a nevét), hogy magyarázzam meg az emésztést a szájtól a végbélig. A bizottság már várta, hogy megszólaljak, és azt mondtam, hogy én ezt csehül nem tudom. – Hogyan tudja? – kérdezte. Mondom, magyarul. Akkor összenéztek, és megszólalt valamelyik: – Zavolajte Vojtecha! (Hívjátok Bélát!) Ez a Vojtech valószínűleg izraelita vallású volt az Érsekújvári járásból, aki a toxikológiának az egyetemi docense volt. Mondták, hogy mondjam magyarul. Ekkor már elememben voltam és elmondtam. (…) Azt hitték ők, hogy én ezt magyarul sem tudom”,

elevenítette fel a furcsa szituációt a szerző, aki elmondta, hogy könyvének második része foglalkozik jobban azzal a helyzettel, amit a felvidéki magyarság 100 éven keresztül, Trianon után átélt.

fothy-janos-bardos-zsolt-fotoja-07
A közönség
Fotó:  Bárdos Zsolt

Amikor Fóthy János kikerült Algériába, se lakást, se műszereket nem kapott, kezdetben minden segédeszközt és gyógyszert saját magának kellett biztosítania, vagyis behoznia. Fél év után is csak kalandos körülmények között jutott lakáshoz és többször volt életveszélyes helyzetben, nem egyszer a veszettség betegsége miatt.

Egy nagy ugrással máris 1992 decemberében vagyunk, amikor a francia televízió azt a kérdést teszi fel pár héttel Szlovákia megalakulása előtt, hogy a felvidéki magyarok hová szeretnének tartozni, Szlovákiába vagy Magyarországhoz? Ezt a kérdést annak idején Clemenceau-nak kellett volna feltenni, de se ő, se más nem tette fel azóta, felelte Fóthy, aki 80 éves nagyanyját hozta fel példaként, mondván ő úgy lesz januárban az ötödik ország állampolgára, hogy közben sohasem változtatott lakhelyet. Persze az interjú alaposan megvágott és sugárzásra került változatában se az első kérdésről, se a nagymamáról nem volt szó...

Az állatorvos a diaszpórában élő magyarokhoz is ellátogatott szerte a világban, akik egyfajta kis ünnepként tekintettek minden olyan alkalomra, amikor a Kárpát-medencéből érkeztek hozzájuk nemzettársaik.

fothy-janos-bardos-zsolt-fotoja-05
A közönség
Fotó:  Bárdos Zsolt

A jó hangulatú könyvbemutató nagy érdeklődés mellett zajlott, melynek végén Fóthy János a saját életéből vetített fotókat. Minden fényképhez tartozott egy történet, ezeket a szerző röviden meg is osztotta a közönséggel.

a-kozonseg_
Fóthy János könyvbemutatója
Fotó:  Lacza Gergely
a-kozonseg
Galéria
+21 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.