2023. február 20., 20:51

Elkezdődött a kassamindszenti ipari park építése

Hivatalosan is elkezdődött a Kassa-környéki járáshoz tartozó Kassamindszent település határában annak az ipari parknak az építése, amely rövidesen a Volvo autógyárának ad majd otthont. Eduard Heger megbízott miniszterelnök szerint a munkálatok a tervek szerint haladnak.

Kassamindszent, ipari park, Valaliky, Volvo
Galéria
+13 kép a galériában
Fotó: TASR

Hétfőn megtörtént az első kapavágás a Kassához közeli leendő ipari parkban. Az azt építő Valaliky Industrial Park társaság ügyvezetője, Miloslav Durec rámutatott, az építkezés azon szakasza vette kezdetét, amelyet az állam vállalt magára. „A beruházási szerződés értelmében az államnak egy bizonyos szinten elő kell készítenie a területet, hogy aztán a Volvo megkezdhesse a gyár építését” – magyarázta. „Ez számunkra igen jelentős esemény, megkezdődik a reális építkezés, aminek köszönhetően stratégiai parkunk rövid időn belül valóssággá válik majd” – tette hozzá.

Kassamindszent, ipari park, Valaliky, Volvo
Fotó:  TASR

A park azon részén, ahol megkezdődtek a földmunkák, már rendezték a tulajdonjogi viszonyokat, egyúttal további telkeket vásárolnak, bővítik a park területét, hogy elérjék a tervezett nagyságot. Jelenleg az építési terület előkészítése folyik azon a részen, ahol a Volvo kezdi majd meg autógyára építését, amint beszerezte a szükséges engedélyeket.

A svéd autógyár beruházásának összértéke körülbelül egymilliárd euró.

A beruházás hozadéka a bruttó hazai termék (GDP) 1,3 százalékának felel meg, egyúttal évi 150-180 millió euró bevételt termel majd az államkassza számára”

– mondta Eduard Heger megbízott kormányfő.

Az állam eddig 280 millió eurót különített el az ipari park létesítésére és az ahhoz kapcsolódó más beruházásokra. „Ez magába foglalja a közlekedési infrastruktúrát, továbbá a víz- és csatornahálózathoz, illetve más infrastruktúrákhoz kapcsolódó beruházásokat, amelyek szükségesek az ipari park működéséhez, ahhoz, hogy jó legyen itt dolgozni és élni” – fogalmazott Karel Hirman megbízott gazdasági miniszter.

Kassamindszent, ipari park, Valaliky, Volvo
Eduard Heger, Miloslav Durec és Karel Hirman
Fotó:  TASR

Eduard Heger megjegyezte, az ipari park és az autógyár fellendülést hoz nemcsak a szűkebb régióba, hanem az egész keleti országrész és Közép-Szlovákia egy része számára is. A beruházást a Volkswagen pozsonyi gyárának 30 évvel ezelőtti létrejöttéhez hasonlította. A kormányfő azon meggyőződésének adott hangot, hogy az ipari park megépítése és a Volvo érkezése jelentősen növeli a konkurenciaképességet, vonzóbbá teszi a régiót és további beruházásokat hoz magával. Mint mondta, már most akadnak további érdeklődők.

Ez ismét azt mutatja Kelet-Szlovákia lakosságának, hogy fokozatosan hazatérhetnek külföldről és itthon találhatnak jól fizető munkát”

– mondta Heger. Fontosnak nevezte, hogy az autógyár elektromos autókat tervez itt gyártani, ami hozzájárul a klímacélok teljesítéséhez.

Kassamindszent, ipari park, Valaliky, Volvo
Fotó:  TASR

A Valaliky Industrial Park a tervek szerint modern, fenntartható gyáraknak ad majd otthont. A régióban a fő stratégiai beruházónak köszönhetően körülbelül 12 ezer új munkahely jöhet létre.

Kassamindszent, ipari park, Valaliky, Volvo
Galéria
+13 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.