2020. február 11., 11:50

Elengedi-e a kormány Kassa tartozását? Polaček továbbra is választ vár

Két hónap elteltével sem kapott választ Kassa, illetve a város főpolgármestere arra a Peter Pellegrini miniszterelnökhöz címzett kérésére, hogy a kormány engedje el a város 15,2 millió eurós tartozását, a fennmaradó részét egy 2014-ben kapott visszatérítendő támogatásnak.

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere
Fotó: TASR

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere 2019 decemberében fordult kérésével a kormányfőhöz.

„A közzétett levél kapcsán a kassaiaktól pozitív visszajelzéseket kaptunk. Sajnos, a kormánytól semmilyet. Már elegünk van az olyan típusú kifogásokból, hogy a miniszterelnöknek előbb meg kell ismerkednie a levelünk tartalmával. Bántó, hogy a kormányfő annyira sem méltatja az ország második legnagyobb városának lakóit, hogy válaszoljon nekik. Ez nagy tiszteletlenség minden kassaival szemben. A miniszterelnök »válasza« alapján úgy tűnik, mintha kelet metropolisza nem is lenne az ország része, vagy mintha egyszerűen fütyülne ránk” – fogalmazott Polaček.

A főpolgármestere tavaly decemberi levelében találkozót is kért Peter Pellegrini miniszterelnöktől, majd januárban újabb levelet és a 15,2 millió eurós tartozás elengedésével kapcsolatos kérelmet adott le a kormányhivatalban.

A kormányhivatal sajtóosztálya akkor közölte, a miniszterelnök azt követően reagál majd a levélre, hogy megismerkedett annak tartalmával. Polaček szerint azonban két hónap elteltével sem kaptak választ.

Tudni akarjuk, hogyan áll mindehhez a kormányfő. Továbbá ragaszkodunk ahhoz, hogy a kérelmünk a kormányülés programjába is bekerüljön. A kormány korábban elengedte Zsolna 17,5 milliós hitelét, majd a tavalyi év végén Pozsony 10 milliós kölcsönét, amely ezen felül kapott még 14,6 millió eurót beruházásokra”

– mutatott rá a kassai főpolgármester hozzátéve, az ő kérelmük válasz nélkül maradt.

„250 ezer kassai nevében kérdezzük, ez az a felelősségteljes változás, amelyről a miniszterelnök beszél?” – jegyezte meg.

Kassa még az előző főpolgármester, Richard Raši vezetése alatt, 2014 júliusában kötött szerződést a pénzügyminisztériummal 20 millió euró visszatérítendő támogatásról. A város 2016 és 2019 között az összeg mintegy negyedét, 4,8 millió eurót fizetett vissza. A fennmaradó összeget 2025-ig kell visszatérítenie. Polaček szerint a pénzt nagyrészt utak és hidak felújítására költötték.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.