2024. március 16., 13:50

Együtt dobbant a szív Füleken

"Együtt dobban a szív" címmel rendezte meg a Csemadok Füleki Alapszervezete és Nógrádi Területi Választmánya ünnepi műsorát, mellyel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegtek. Az ünnepi program koszorúzással kezdődött a Hősök terén, majd a tömeg átvonult a városi művelődési központba, ahol kultúrműsorral és díjátadóval folytatódott a megemlékezés.

Március 15 Füleken
Fotó: Schnelczer Zoltán

A rendezvényen tiszteletét tette Bárkány József, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének besztercebányai konzulja, aki Orbán Viktor miniszterelnök úr levelét olvasta fel a fülekieknek. A szerkesztett műsorban általános és középiskolás versmondók, énekesek és szólótáncosok, a Melódia Női Kar, a Pro Kultúra Férfikar, valamint László Attila, Fonogram-díjas erdélyi magyar énekes működött közre. A program részeként átadták a Nógrád Közművelődéséért Díjakat is.

A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya 2004 óta díjazza azokat, akik minden szabad idejüket a közösségi életre, a magyar kultúra éltetésére fordítják. Az idén négy jelölést hagyott jóvá a kuratórium a rangos elismerésre. Az első egyéni díjazott Hajdók Hajnalka volt, akinek gazdag tevékenysége nem csupán a losonci magyarságra összpontosul, hanem jelentős részt vállal a régió magyarságának kultúraszervező, oktató- és nevelő munkájában is. Ezért kapta meg a nívós kitüntetést.

Március 15. Füleken
Fotó:  Schnelczer Zoltán

A csoport kategóriában két elismerést osztottak ki. A MeseFigurák bábcsoport repertoárja nagyon széles, ez is mutatja termékeny alkotói munkásságukat. Ma már több mint 20 mese során kelnek életre a leghétköznapibb eszközök, a gyermekek fantáziájára támaszkodva állítják össze a nekik szánt műsoraikat. A bábszínházi kultúra terjesztéséért Gyetvai Viktória és Halama Bódi Andrea, a MeseFigurák két tagja kapta meg a díjat.

A Foncsik Énekegyüttes 2017-ben alakult, a Füleki Városi Művelődési Központ és a Rakonca Egyesület művészeti csoportjaként működik, tagjai általános és középiskolás fiatalok. Évi 10–15 alkalommal lépnek színpadra, állandó közreműködői a régió népművészeti rendezvényeinek, több országos és nemzetközi fesztiválon, versenyen szerepeltek sikeresen. Az énekegyüttes jelenleg 13 tagot számlál, alapítója és művészeti vezetője Varga Lia pedagógus, a Rakonca Néptáncegyüttes egykori művészeti vezetője. A Csemadok NTV a magyar népdalkincs népszerűsítéséért és átörökítéséért, előadásainak hiteles tolmácsolásáért adományozott Nógrád Közművelődéséért Díjat a Foncsik Énekegyüttesnek.

Szép hagyomány, hogy az ünnepek kapcsán a füleki alapszervezet vezetősége az anyaországi személyiségeket is díjazza. Elismerést kapott már többek között Fehér István Miklós, Czimbalmosné Molnár Éva és Szvorák Katalin is. Az idén Gyetvainé Szorcsik Angéla kapta a kitüntetést, aki okleves könyvtáros és felsőfokú kulturális menedzser, salgótarjáni születésű. Egy évtizedig szervezője volt a Balassi Bálint Megyei Könyvtár szlovák nemzetiségi, általános iskolás és középiskolás olvasótáborainak, majd vezetője lett a Nógrád megyei és határon túli középiskolásoknak szervezett anyanyelvi-önismereti-kultúrtörténeti olvasótáboroknak. 2005-ben a kezdeményezésére jött létre a Lélekpendítők Társasága Salgótarjánban, amelynek azóta is elnöke. A Füleki Csemadok Alapszervezet a fiatalok tehetségének érdekében végzett több évtizedes munkájáért, a határtalan olvasótáborok, továbbképzések szervezéséért adta át a Közművelődésért díjat Gyetvainé Szorcsik Angélának.

Március 15. Füleken
Fotó:  Schnelczer Zoltán

Idén a Csemadok Nógrádi Választmányának Életmű Díját Szvorák Zsuzsanna, pedagógus, rendező, közéleti személy, a füleki Csemadok Alapszervezet elnöke érdemelte ki. Nevéhez fűződik a Zsibongó és az Apropó Kisszínpadok alapítása, amelyek országos és nemzetközi hírnévvel rendelkeznek. Számos fesztivál kiötlője és éltetője. Sajátos stílusú rendezéseit számtalanszor ismerték el legjobb rendezői- és pedagógusi díjjal. Elsőként kapta meg 2004-ben a Nógrád Közművelődéséért díjat. 2015-ben Áder János köztársasági elnök úr Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel jutalmazta, 2018-ban a Femine Fortis- Erős Nők Polgári Társulás a felvidéki magyar női példaképpé választotta. Birtokosa továbbá a Pro Cultura Hungarica, a Pro Probitate- Helytállásért díjnak, valamint a Zlaty Amos kitüntetésnek is. Pedagógusi munkája mellett fontos szerepet tölt be életében a kultúraszervezés. A Csemadok Füleki Alapszervezetének több mint 20 éve elnöke. Volt országos választmányi tag, a Csemadok OT alelnöke, jelenleg is területi választmányi tag. Szvorák Zsuzsa több évtizedes rendezői munkásságáért, a felvidéki közösségért végzett közéleti és kulturális szervezői munkájáért, a füleki Magyar Közösségi Ház és a Csemadok Alapszervezet lelkes, odaadó szolgálatáért kapta meg az Életmű-díjat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.