2024. február 14., 19:36

Egy híres autó másolata

Több mint száz évvel a megalkotása után elkészült Ajnácskőn az első szlovák autó valósághű másolata. A „Drndička” névre keresztelt négykerekűt hajdanán Michal Majer lakatos készítette a Garamszentbenedek községhez tartozó Psiareben. Az ajnácskői művészkovács, Kosec Andrea ennek a másolatát alkotta meg, amit a napokban helyeztek el Garamszentbenedek központjában. 

A ritkaságszámba menő különleges modellen Andrea nagyjából öt hónapig dolgozott. 
A ritkaságszámba menő különleges modellen Andrea nagyjából öt hónapig dolgozott. 
Fotó: Region Gron FB

A ritkaságszámba menő különleges modellen Andrea nagyjából öt hónapig dolgozott. 

– Izgalmas és egyben megtisztelő volt számomra a felkérés, hiszen a munkámnak köszönhetően egyedülálló alkotás született, és megelevenedett a történelem egy pici szelete. Nem volt könnyű dolgom, hiszen műszaki rajzok hiányában csak korabeli fényképek szolgáltak alapul. Alváz, tengelyek, váz és a karosszéria – ez volt a munka menete. A kocsi acélból készült, hagyományos vaskereskedésekben találtam hozzá alapanyagot. Ugyanakkor a „Drndička” tűzihorganyzott, aminek köszönhetően hosszú ideig ellenáll a korróziónak – magyarázta a munka menetét a mester. Elmondta azt is, hogy a legnagyobb kihívást a sárvédők jelentették. 

Az első szlovák automobil
Az első szlovák automobil
Fotó:  Region Gron FB

– A másolat megalkotásában édesapám és a bátyám is segített. Voltak olyan helyzetek, amelyeket magam nem tudtam volna megoldani, hiszen az autó 400 kilogrammot nyom. Bár motor nem került bele, mégis működőképes. Kicsit olyan, mint a Flinstone család járgánya. Lábbal előre-hátra lehet hajtani – mondta nevetve. 

A község új látványosságának leleplezésére Michal Majer unokája, Jozefína Košťálová is eljött. Az életvidám, kilencvenhárom éves hölgy jól emlékszik arra, amikor ötévesen nagyapja lefényképezte őt az általa létrehozott autóban. 

– Elmentünk egy rövid kirándulásra is. A kocsi akkoriban valódi ritkaságnak számított, nagyapa nagyon büszke volt rá. Örülök, hogy az alkotásáról így megemlékeztek – mondta Jozefína néni. 

Michal Majer I. Ferdinánd bolgár cár autójának műszaki dokumentációja alapján építette meg művét. A történet szerint a cár gyakran megfordult a térségben, ugyanis birtokai voltak arrafelé.

Egyszer az autója lerobbant Psiare közelében, és Michal Majer szakképzett lakatos vállalta a javítását. A cár meglepődött azon, hogy a lakatos folyékonyan beszél magyarul és németül, de azon még jobban, hogy Majer egy kés, egy ostorból vágott bőr és az útközben felszedett kavicsok segítségével elhárította a hibát.

Amikor a cár megkérdezte, milyen jutalmat szeretne, Michal egy kormányt, négy kereket és az autó dokumentációját kérte. Az uralkodó teljesítette a kívánságát, és mindent elküldött neki Budapestről. Az autó többi részét maga Majer készítette inasaival a lakatosműhelyében. Csak a motort öntötték Kachelman műhelyében, Vihnyén. Az autó a „Drndička” nevet a fakerekek zörgéséről kapta. A kerekeket később gumikerekekre cseréltek. „Drndička” állítólag 1952-ig rótta az utakat, története azonban méltatlan véget ért. A garamszentbenedeki szeméttelepen szétbontották. Csak a motorház teteje és a régi rendszámtábla maradt meg.

Megjelent a Magyar7 2024/6.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.